« terug naar overzicht

Hoofdstraat 46 BEETSTERZWAAG

€ 1.190.000 k.k. Beschikbaar
Soortwoning

Woonhuis

Oppervlakte 373 m2 (725 m2)
Aantal kamers 8 (5 slaapkamers)
Bijzonderheden Een fantastisch monumentaal pand
Makelaar Logo NVM member
  • Omschrijving
  • Foto's
  • Kenmerken
  • Kaart
  • Makelaar
  • Financieren

Hoofdstraat 46, BEETSTERZWAAG

HET IS LENTE, TIJD VOOR EEN NIEUW (T)HUIS?

Het 'Eysingahuis', een van de prachtige rijksmonumentale panden die Beetsterzwaag rijk is, is te koop

Dit prachtige pand is eind 1600 gebouwd en heeft naast als familie woning van notabelen, gefungeerd als dokterswoning (met o.a. in de zomer van 1929 als bewoner en waarnemend huisarts: Jan Jacob Slauerhoff, later beroemd en bekend geworden als dichter en schrijver), als politiebureau en als galerie (de “Ooggetuige”).

Het Eysingahuis is één van de prachtige monumentale panden die Beetsterzwaag rijk is: het is gelegen aan de Hoofdstraat 46 tegenover restaurant Prins Heerlijck.

Het Eysingahuis ontleent zijn naam aan de eigenaars van het pand in de 18e eeuw jonkheer Binnert Philip van Eysinga en zijn echtgenote Eritia Ena Barones van Lynden.

Tinco Martinus liet het huis in 1870 verbouwen in een ecclectische stijl waardoor het pand eruit ziet zoals heden ten dage. De architect was K.J. Prakken. Onder de goot bevinden zich consoles met gezichten. Voor het huis staan drie palen met stekelkettingen.

In 1999 is het pand met behulp van architect G. Brouwer casco gerestaureerd met behoud van alle oude details en met volledige aanpassing aan de eisen van deze moderne tijd. Hierdoor is het tot een fantastisch comfortabel riant familie woonhuis geworden met de uitstraling van weleer en met alle voorzieningen van deze moderne tijd (goede isolatie, vloerverwarming, open haard, veel licht en ruimte, bibliotheek/studeerkamer).

Het pand ziet er heden ten dage uit zoals het ooit is afgeleverd na een ingrijpende verbouwing in 1870 door Tinco Martinus: deze liet de eerste verdieping erbij plaatsen en het huis kreeg na aanpassing van de gevel een zogenaamde eclectische stijl. De architect van dit omvangrijke project was K.J. Prakken. De fraaie kleurstelling, zoals het pand nu heeft, is door de huidige eigenaar tezamen met architect G. Brouwer en een kunsthistoricus, historisch verantwoord samengesteld en uitgevoerd als onderdeel van de totale casco renovatie in de periode 2000-2003.

Bijzondere details van het Eysingahuis:
- Steen in de gevel met een Haiko (Japans gedicht) van kunstenaar Jan Loman (deze heeft ook het logo van de Waddenzee ontworpen, oud bewoner van Beetsterzwaag): deze Haiko is een ode aan een van de oud bewoners van het Eysingahuis: Slauerhof, arts, dichter en schrijver, die vanuit het Eysingahuis in Beetsterzwaag werkzaam is geweest als waarnemend huisarts.
- Drie palen met oude stekel ketting voor het huis.
- Het "oog" raam boven de voordeur, ooit gebruikt in de vernoeming van galarie de "Ooggetuige" die in het pand heeft gezeten in de periode 1990 - 2000.
- De bijzondere deurbel knop, volledig van koper en uit Frankrijk afkomstig.
- De fraaie koppen / gezichten als consoles onder de goot aan de voorzijde.

De grote kamer van het Eysingahuis met een oppervlakte van zo’n ruim 70 m2 is verdeeld in een ruimte van 2/3 en 1/3 van dit oppervlak: een grote kamer met zeer ruime zithoek rond de centraal gelegen imposante openhaard en een studeerkamer met bibliotheek. Op de vloer ligt een zeer oude doorleefde houten vloer bestaande uit conische planken: ze lopen taps toe zoals uit de boom gezaagd en zijn om en om gelegd om passend de vloer te kunnen dekken.

De openhaard in de grote kamer kan ook afgesloten worden waardoor hij veilig kan uitbranden bij vertrek of naar bed gaan. De haard betrekt zijn lucht van buiten via een ingenieus bedacht buizensysteem.

De afscheiding met de studeerkamer is een moderne variant van de kamer en suite wanden en deuren, bestaande uit een dubbelzijdige kastenwand met matglazen schuifdeuren: aan de kamer rond de haard zijde verlichte vitrine kasten en aan de studeerkamer zijde een tot aan het 4 meter hoge plafond gaande bibliotheek wand met trap. Door de schuifdeuren van matglas meer of minder open te zetten kan men de studeerkamer meer of minder betrekken bij het familie gebeuren in de grote kamer rond de haard.

Daarnaast heeft het een prachtige serre met koperen dak, waarin de keuken gelegen is, met riant zitgedeelte en uitzicht op de op het zuiden gelegen besloten fraai aangelegde tuin van bijna 500 m2. Tevens stenen garage met elektrische deur voor ruim twee auto’s en mogelijkheid om extra carport te bouwen voor nog 3 auto’s op eigen terrein. Kortom, een fantastisch monumentaal en modern familie huis met ongekende allure en ruimte.

Het pand is erkend als rijksmonument.

Zien is verliefd worden, kopen is een unieke kans.

Voor verdere gegevens en foto's kijk op www.eysingahuis.nl

Kenmerken Hoofdstraat 46, BEETSTERZWAAG

Overdracht

Vraagprijs€ 1.190.000
KoopconditieKosten koper
Aangeboden sinds17-04-2018

Bouw

Soort objectWoonhuis
WoningtypeTussenwoning
Bouwperiode< 1906
BouwvormBestaandebouw
Soort woning
Herenhuis
Monument
Tussenwoning
Ligging
Aan rustige weg
Beschutte ligging
In bosrijke omgeving
In centrum

Inhoud

Woonoppervlakte373 m2
Inhoud1629 m3
Perceeloppervlakte725 m2

Indeling

Aantal kamers8
Aantal slaapkamers5
Aantal badkamers4
Aantal wc's5

Buitenruimte

Tuin497 m2 Achtertuin
GarageJa, 2 auto's
 

Luxe kenmerken indoor

OpenhaardStudeerkamer met bibliotheek24m2
Serre
 

Luxe kenmerken outdoor

DakterrasTerras
 

Ontworpen door

ArchitectK.J. Prakken, G. Brouwer

Locatie Hoofdstraat 46, BEETSTERZWAAG

Makelaar Hoofdstraat 46, BEETSTERZWAAG

Contact

Naam Hellema Makelaars
Makelaar Logo NVM member
Adres Wiardaplantage 2
8939 AA Leeuwarden
Nederland
Telefoon 058–2155990
E-mailadres info@hellema.nl
WWW www.hellema.nl

Contactpersoon

Naam M.A. De Graaf
Telefoon 058–2155990
E-mailadres mdegraaf@hellema.nl


Woningen in de buurt

Bezoekers van deze woning bekeken

Stationsweg 5, DOKKUM
€ 795.000 k.k.
Lochemseweg, HARFSEN
€ 500.000 k.k.