« terug naar overzicht

Elfhuizen 12 GEERTRUIDENBERG

€ 550.000 k.k. Beschikbaar
Soortwoning

Woonhuis

Oppervlakte 209 m2 (95 m2)
Aantal kamers 6 (4 slaapkamers)
Bijzonderheden Prachtige gewelfkelder voor wone
  • Interview
  • Omschrijving
  • Foto's
  • Kenmerken
  • Kaart
  • Video's
  • Makelaar
  • Financieren

Benieuwd naar de ervaringen van de huidige eigenaar van dit huis? Residence stelt vijf vragen.


Waarom koos u destijds voor dit huis?

‘Wij woonden in een gewoon huis toen we besloten op zoek te gaan naar een monument. Mijn zus had ook een historisch pand en van haar ervaringen had ik wel geleerd dat we iets moesten zoeken, dat in de basis al goed gerestaureerd was, zodat we er niet al te veel tijd in hoefden te steken. In de grote steden betaal je voor dat soort panden een hoge prijs, dus zo kwamen we met onze zoektocht in Geertruidenberg terecht. Toen we dit pand bekeken, dachten we: ‘Dit is ons huis! Een prachtig gerestaureerde Kanunnik woning, een herenhuis met de allure van een rijksmonument, maar met alle moderne voorzieningen van deze tijd. Het wordt jaarlijks gekeurd door de monumentenwacht en onlangs als 'uitstekend onderhouden' beoordeeld. Daar zijn we dan toch wel een beetje trots op!


Wat is uw favoriete plek in of om het huis?

‘De vader van de vorige eigenaar was restaurateur. Hij wist van alles over het pand en hij heeft er mede voor gezorgd dat veel vondsten bewaard zijn gebleven. Zo was voor de restauratie van de boogkelder (nu in gebruik als kantoor- woon-keuken) de vloer afgegraven. Toen stuitten ze op een vuilwaterput, die vol bleek te zitten met historische vondsten, zoals aardewerken pijpjes, bordjes, en zelfs een kanonskogel. Die waterput is voorzien van verlichting en afgedicht met een glazen deksel, waardoor het in de avond een echte sfeerbrenger is. Een heerlijke werk-woon keuken met buitenlicht...in een honderden jaren oude gewelf-kelder...met moderne elementen van nu zoals vloerverwarming....


Waarom verkoopt u het huis?

Door een nieuwe baan elders in Nederland, moeten we onze woning helaas verkopen.


Wat wilt u de nieuwe bewoners van het huis laten weten?

‘Er hebben in al die eeuwen hier maar ongeveer tien families gewoond. Zij woonden hier voor het leven. Het huis had in de loop der tijd verschillende functies, van bakkerij met winkel, tot postkantoor, sigarenmakerij en pianohandel. Herbestemmen lijkt bij dit pand te horen. Het was in die tijd soms gekoppeld aan het achterhuis, maar het waren soms ook twee aparte woonhuizen.

‘Als je restaureert dan herstel je veel van wat er was, maar je voegt er ook iets aan toe uit deze tijd. Dat is ook terug te zien op een schilderij hier in huis: daarop zie je bewoners van rond 1500 in het interieur van 2009 zitten. Je ziet in dit kunstwerk de verschillende tijdlagen, die nu eenmaal bij zo’n pand horen, terug. Dit schilderij is gemaakt in opdracht van de vorige eigenaren en het hoort bij het pand.’ We schenken het als welkomstcadeau aan de nieuwe bewoners die later niet alleen de woning, ons rijksmonument met alle voorzieningen van deze tijd, maar ook dit schilderij weer kunnen doorgeven.


Wat zal u uit de omgeving het meeste missen, wanneer u verhuisd bent?

We gaan de gezellige markt in het centrum van Geertruidenberg missen. Het is de oudste en langste markt van Holland en autoluw. Geertruidenberg, de historische vestingstad aan de Biesbosch heeft een eigen karakter en grote cultuurhistorische waarde, en is gelegen aan een knooppunt van water- en snelwegen en ligt nabij het uitgestrekte natuurgebied de Biesbosch. De uitvalswegen A16, A27 en A59 liggen op korte afstand.

Heerlijk flaneren langs de vele markante panden of de gezellige winkeltjes en terrasjes bezoeken is een leuke bezigheid.


Elfhuizen 12, GEERTRUIDENBERG

Rijksmonument "Den Wynisbooch"
Fraai gerestaureerd monumentaal herenhuis met garage.

Woonoppervlakte: 186 m²
Inhoud: 720 m³
Aantal slaapkamers: 4
Aantal badkamers: 2
Bouwjaar: 1560
Kwaliteit: luxe
Schilderwerk buitenkant: najaar 2017
Onderhoud: Monumentenwacht goed-uitstekend
Garage: ter overname

Algemene kenmerken:
Aan de rivier de Donge ligt het historische vestingstadje Geertruidenberg. In het verleden behoorde de stad tot het graafschap Holland en is daar zelfs de eerste stad met stadsrechten, door de Hollandse graaf Willem I in 1312 gegeven.

“Den Wynisbooch” is een fraai gerestaureerd monumentaal herenhuis en gelegen op de gezellige markt van Geertruidenberg met vele andere markante panden. Heerlijk flaneren of de gezellige winkeltjes en terrasjes bezoeken is hier een leuke bezigheid. De prachtige woning is met veel liefde, zorg en vakmanschap in 2003/2004 gerestaureerd. De gewelfkelder stamt uit de vijftiende eeuw.

In de zestiende eeuw is de woning gebouwd, er zijn nog sporen te vinden van een houten huis. In de loop der eeuwen zijn er uiteraard diverse aanpassingen en verbouwingen geweest die hun sporen hebben nagelaten. Dit heeft geresulteerd in deze prachtige monumentale woning, welke is aangepast aan de hedendaagse wooneisen met behoud van diverse oude details. De robuuste voorgevel en het gedetailleerde metselwerk aan de zijkant trekken meteen de aandacht.

Locatie:
De woning is gesitueerd aan de gezellige markt in het centrum van Geertruidenberg. Deze historische vestingstad aan de Biesbosch heeft een eigen karakter en grote cultuurhistorische waarde, gelegen aan een knooppunt van water- en snelwegen en ligt nabij het uitgestrekte natuurgebied de Biesbosch. De uitvalswegen A16, A27 en A59 liggen op korte afstand.

Gewelfkelder:
Via een trap in de woonkamer kunt u naar beneden, waar de keuken in de gewelfkelder is gemaakt. Hier vindt u ook een oude waterput, waarin diverse archeologische vondsten te zien zijn. Een mooie nis zou goed dienst kunnen doen als wijnkelder. Het keukenblok is handgemaakt en voorzien van een Smeg 6-pits gasfornuis. De woonkeuken is voorzien van vloerverwarming en betegeld met antieke Belgische plavuizen. Tevens een heerlijk plekje om vanuit huis te werken. De deur met toegang naar buiten maakt de sfeer helemaal compleet.

De woning heeft 2 ingangen. Via de statige voordeur komt u in de fraaie gang welke toegang biedt tot de woonkamer en naar de bovenverdieping middels een houten trap met fraaie rode wollen loper. In de gewelfkelder is de 2de ingang.

Begane grond:
De woonkamer is zeer sfeervol ingericht met een fraaie 18e-eeuwse schouw met open haard. Fraaie houten balken plafond, wanden en kasten achter oude raampanelen completeren de sfeer. Vanuit de woonkamer heeft u prachtig uitzicht over de langste markt van Nederland.
De vloer is van Belgisch hardsteen en voorzien van vloerverwarming.
Aan de zijkant van de woning zijn de kruiskozijnen (ca. 1600) bewaard gebleven.
In de hal bevindt zich het separate toilet.

Eerste verdieping:
De badkamer ademt alle wenselijke luxe uit en is voorzien van o.a. een 2-persoons ligbad, dubbele wastafel, douche en hangend toilet. Heel bijzonder is de lichtkoepel, welke is gevonden tijdens de restauratie en zoveel mogelijk in takt is gelaten. Ook deze ruimte is voorzien van vloerverwarming.

Daarnaast zijn er een waskamer en 3 slaapkamers (ook in te richten als werkkamer) met sfeervolle details zoals houten wanden, stoere originele kasteel balken en schuiframen. De trappen en vloeren zijn van eikenhouten planken.

Tweede verdieping:
De tweede verdieping biedt ruimte aan een grote slaapkamer met eikenhouten vloer, vide en toegang tot het dakterras. Ook is op deze verdieping een luxe moderne badkamer voorzien van een whirlpool, hangend toilet en wastafel. De vloer in de badkamer is hier ook uitgevoerd in Belgisch hardsteen.
Opvallend is hier de dakstructuur die in het zicht gebleven is.
Een zeer sfeervolle kamer met eveneens prachtig zicht op de langste markt van Nederland en uitzicht op de kerk.

Derde verdieping:
De vide op de derde verdieping is thans in gebruik als fitnessruimte.

Gelegen aan autoluwe Markt. Als een van de weinige woningen aan de markt, kunt u beschikken over een garage, gelegen op loopafstand. De garage is ter overname.

Er is nog veel te vertellen over de historie dit unieke object, dat geïnspecteerd wordt door de Monumentenwacht. Daarom willen wij u uitnodigen om een bezoek te brengen aan dit monument met allure.

Kenmerken Elfhuizen 12, GEERTRUIDENBERG

Overdracht

Vraagprijs€ 550.000
KoopconditieKosten koper
Aangeboden sinds26-04-2018
WijkKom
RegioBreda eo

Bouw

Soort objectWoonhuis
WoningtypeHoekwoning
Bouwperiode< 1906
BouwvormBestaandebouw
Soort woning
Herenhuis
Monument

Inhoud

Woonoppervlakte209 m2
Inhoud808 m3
Perceeloppervlakte95 m2

Indeling

Aantal kamers6
Aantal slaapkamers4
Aantal badkamers2
Aantal wc's3

Buitenruimte

Garage15 m2, 1 auto's

Locatie Elfhuizen 12, GEERTRUIDENBERG

Video's Elfhuizen 12, GEERTRUIDENBERG

Makelaar Elfhuizen 12, GEERTRUIDENBERG

Contact

Naam Verbrugge
Adres Gangboord 11
4941 RE Raamsdonksveer
Nederland
Telefoon 0162-521297
E-mailadres marketing@verbrugge.com

Contactpersoon

Naam Jan-Willem Klein Poelhuis
Telefoon 0162-521297
E-mailadres j.kleinpoelhuis@verbrugge.com


Woningen in de buurt

Bezoekers van deze woning bekeken

Tiendweg 6, ZEIST
Prijs op aanvraag
Stationsweg 5, DOKKUM
€ 795.000 k.k.