19 september 2013

Uitgelicht: Huizen met een geschiedenis (2)

Wonen in een klooster, gemeentehuis of watertoren

Woning in watertoren
Als het op wonen aankomt worden we steeds creatiever. Niet alleen op het gebied van interieur, maar ook als het gaat om de locaties waar we ons vestigen. Meer en meer zien we mensen de stoute schoenen aantrekken en een ruimte betrekken die oorspronkelijk niet bedoeld was als woonhuis. En zo komen er mensen te wonen in een voormalig klooster, een oud gemeentehuis of een verbouwde watertoren!
Binnenkijken bij de buren is stiekem toch wel leuk. En al helemaal als onze buren in een bijzonder huis wonen. Wij speurden Toplocaties.nl af en vonden de volgende juweeltjes mét bijzondere geschiedenis.

Watertoren in Joure

In het centrum van het Friese Joure, aan het pittoreske Jonkersbosje ligt deze prachtige watertoren. Bijna een eeuw geleden werd de watertoren gebouwd en diende het een heel ander doel dan het tegenwoordig doet. Met oog voor detail is de watertoren volledig verbouwd tot woonhuis. Tegenwoordig bestaat de watertoren uit vier verdiepingen die met gevoel voor modern design zijn ingericht. Hierbij zijn deuren en muren zoveel mogelijk weggelaten, waardoor de ruimte authentiek aanvoelt. De enige ruimte die nog niet is verbouwd, is het oorspronkelijke waterbassin en de daarboven gelegen etage.


Klooster in Vught

'Parc Glorieux’ is naam waar het voormalige klooster Mariaoord in Vught tegenwoordig naar luistert. Het gebouw kent een bewogen geschiedenis. Het klooster werd gebouwd met als doel de zusters Ursulinen te huisvesten. Later, in de oorlog diende het als verblijfplaats voor Duitse troepen en vervolgens namen de zusters van Moerdijk hun intrek in het gebouw. Zij werden op hun beurt weer opgevolgd door de Broeders van Dongen. Tenslotte werd het gebouw gebruikt als middelbare school. De toekomst ziet er weer heel anders uit: Er worden 32 moderne appartementen in het gebouw gerealiseerd.


Gemeentehuis in Scherpenzeel


In 1941 werd dit gemeentehuis met dienstwoning in Scherpenzeel gebouwd. Het pand is gelegen op 845 m² grond en grenst aan het park Huize Scherpenzeel. Voor het eerst kan het gemeentehuis, dat in de bouwstijl van de Delftse School gebouwd is, als woonbestemming worden gebruikt. Opvallend zijn de originele kenmerken die nog alom vertegenwoordigd zijn: een karakteristieke trapopgang, de voormalige burgemeesterkamer en verschillende vaste kasten sieren de woning. Voor de toekomstige bewoners vraagt dit nog de enige aandacht, maar mogelijkheden zijn er genoeg!


Monumentaal wonen:
- Financiële voordelen voor monumenteneigenaren
- Verbouw van uw monument
- Antieke bouwmaterialen
- Specialisten in restauratie
- Restaureren van koninklijk meubilair
- Restaurateurs van landhuizen
- 'Piet Jonker' restaureert antieke accessoires

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BREUKELEN UT
€ 3.995.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
2/6
BENNEKOM
Prijs op aanvraag
3/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
4/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
5/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.695.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10
  • Design and the City
  • Dossier: slaapkamers
  • Broadway’s Glamour in je interieur
  • Maja Krstic’s vliegende start in de kunst
  • De mooiste hideaways om te nazomeren

Meest bekeken

WELL GLD
€ 6.900.000
1/5
AMSTERDAM
€ 5.200.000
2/5
AMSTERDAM
€ 900.000
3/5
OPMEER
€ 595.000
4/5
AMSTERDAM
€ 690.000
5/5

Nieuw aanbod

Haparandaweg 934
AMSTERDAM
€ 690.000 k.k.
Voorthuizerweg 2
STOKKUM
€ 895.000 k.k.
Vondelkerkstraat 28
AMSTERDAM
€ 900.000 k.k.