05 september 2013

Uitgelicht: Huizen met een geschiedenis (3)

Bijzondere woningen uit het verleden

Uitgelicht: Huizen met een geschiedenis (2)
Ooit gedacht dat u kunt wonen in een klokkengieterij? Of in een veerhuis uit 1912 in Alphen aan de Maas? En wist u dat een Refugehuis in Diest prima kan fungeren als woning? Op Residence.nl vonden we deze bijzondere huizen met een rijke geschiedenis.
Vorige week vertelden we u over het nieuwe leven van een wateroren in Joure, een klooster in Vught en gemeentehuis in Scherpenzeel. Maar met het uitlichten van slechts drie woningen waren we er nog lang niet. Hoe langer we zoeken, hoe meer bijzondere huizen we vinden.

Klokkengieterij in Amsterdam


Midden in de drukke Amsterdamse Jordaan bevindt zich een oase van rust aan de Gietersstraat. In 1906 werd hier een klokkengieterij gebouwd, te midden van pakhuizen, magazijnen en andere fabrieken. Sinds de jaren '70 ondergaan vele van deze gebouwen intensieve verbouwingen en krijgen zij een tweede leven. Zo doet de klokkengieterij tegenwoordig dienst als atelier. In de ruimte, die 275 vierkante meter beslaat, stroomt een zee aan daglicht binnen. Dit in combinatie met de industriële inrichting maken het pand een karakteristiek geheel.


Veerhuis in Alphen aan de Maas

Tussen Tiel en Oss ligt het Gelderse dorpje Alphen. In het dorp zijn een aantal historisch waardevolle gebouwen te vinden, waaronder het Veerhuis dat in 1912 werd gebouwd. De veerdienst verbond Alphen met de provincie Noord-Brabant en kent een lange geschiedenis. Na jaren trouwe dienst werd het statige pand met respect voor de oorspronkelijke architectuur gerenoveerd. Inmiddels is het pand in gebruik als woon-werkcombinatie. Vele oorspronkelijke kenmerken vinden we er in terug. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Het perceel met een oppervlakte van 3.656 m² ligt buiten de dorpskern aan een rustige dijk, nabij de jachthaven. Eén van de aangrenzende objecten betreft de Rijksche Sluis; een tot ruïne geworden gemaal.


Refugehuis in Diest

In hartje Diest, een dorpje ongeveer 50 km oostelijk van Antwerpen, ligt het in de zestiende eeuw gebouwde Refugehuis van de abdij van Averbode. Indien u nog nooit van een refugehuis gehoord heeft; het werd gebruikt als toevluchtshuis voor bewoners van abdijen en kloosters in periodes waarin zij zich niet veilig voelden in hun eigen vaak afgelegen verblijven. Sinds de achtiende eeuw wordt het door particulieren bewoond. Het refugehuis ligt op een perceel van 3340 vierkante meter en biedt, midden in het centrum, een oase van rust. Het monumentale pand omvat een volledig afgesloten parktuin met buitenzwembad en garage voor twee auto's. Verder is aan alle behoeften van een eigentijdse bewoner voldaan.


Lees ook:
Uitgelicht: Huizen met een geschiedenis (1)
Uitgelicht: Huizen met een geschiedenis (2)

Meer monumentaal wonen:

- Financiële voordelen voor monumenteneigenaren
- Verbouw van uw monument
- Antieke bouwmaterialen
- Specialisten in restauratie
- Restaureren van koninklijk meubilair
- Restaurateurs van landhuizen
- 'Piet Jonker' restaureert antieke accessoires

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

REEUWIJK
€ 2.950.000 k.k.
1/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
2/6
WASSENAAR
€ 2.586.000 v.o.n.
3/6
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
4/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
5/6
OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #3
  • Romantic Dinner
  • Inspiratie voor keukens, eettafels etc
  • Sergio Herman kookt thuis.
  • Ultieme luxe down under

Meest bekeken

LEENDE
€ 1.050.000
1/5
VOORST GEM VOORST
€ 1.250.000
2/5
VORDEN
€ 975.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
AMSTERDAM
€ 2.100.000
5/5

Nieuw aanbod

Zutphensweg 12
VORDEN
€ 975.000 k.k.
Fazantlaan 31
LEENDE
€ 1.050.000 k.k.