Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken: licht appartement met kunst en vintage vondsten


‘Het voelde goed zodra we een voet over de drempel zetten’, zeggen Pierre Emmanuel Martin en Stéphane Garotin over de aankoop van hun negentiende-eeuwse appartement in Lyon. Ondanks dat aangename gevoel nam het Franse duo achter interior designstudio en meubelmerk Maison Hand de indeling en het interieur wel flink onder handen. De grootste transformatie onderging de keuken, die nu een bijzondere dubbelfunctie heeft én van locatie werd gewisseld. De indeling van hun 140 vierkante meter grote woonruimte is bijzonder, want deze ontvouwt zich rond een grote binnentuin. Zo kan altijd via een raam aan de ene zijde naar een kamer aan de andere kant worden gekeken. ‘Je kunt letterlijk een rondje lopen in het appartement. Daardoor voelt het groter dan het is.’

Lifestyle


Het stel ontmoette elkaar ruim elf jaar geleden in Marokko. Martin had toen nog een baan in de marketing en Garotin werkte in de mode-industrie. In 2005 begonnen ze Maison Hand, in eerste instantie met als focus het vinden van vintage en handgemaakte producten voor de Europese markt. Sindsdien is het merk echter uitgegroeid tot een mix van hoogwaardige stukken, handwerk van over de hele wereld en - meer recent - een eigen meubelcollectie. ‘Het is onze interpretatie van wat er nu speelt in de designwereld’, zegt Martin. ‘We staan meer voor een lifestyle dan voor een collectie bekende namen.’ De designwinkel van Maison Hand brengt dan ook een zorgvuldig geselecteerde collectie meubels, stoffen en objecten van over de hele wereld samen. Daarnaast hebben Martin en Garotin al menig interieurproject in Frankrijk en daarbuiten afgerond.

Historie


‘Het appartement moest een reflectie worden van al onze reizen, gecombineerd met neutrale kleuren en materialen als marmer en hout. Zo kozen we voor een strakke keuken en badkamer van Boffi, maar hebben we antiek en houten stukken gebruikt om het geheel te verzachten en te linken aan de historie van het pand. Je moet de architectuur en de tijd waaruit het huis stamt respecteren, maar tegelijkertijd moet een interieur wel warm en uitnodigend voelen.’


De open keuken met elementen Xila van Boffi is een ideale plek om te koken en te eten, maar ook om gezellig te borrelen. De doorleefde, originele parketvloer en de grote kamerplant verzachten de strakke keukenelementen.



Keukenelementen Xila van Boffi. Aan de eettafel met messing blad van Heerenhuis staan stoelen PP68 van Hans Wegner voor PP Møbler. De houten tafellamp komt van Galerie du Desordre in Lyon.



Op de voorgrond een houten bank van Atmosphère d’Ailleurs en lamp PSP van Christophe Delcourt. De wandplanken in de keuken komen uit het Royal System, een ontwerp uit 1948 van Poul Cadovius dat nog geproduceerd wordt door DK3. Erop een enorme collectie keramiek uit landen als Vietnam, Indonesië, China en Cambodja.



De banken Abito zijn een eigen ontwerp van Maison Hand, de papieren lampen zijn modellen BB3/33S en 10A van Isamu Noguchi. Het houten bijzettafeltje was een cadeau van goede vriend Loic Droin. De tafel met glazen blad en metalen onderstel is van Warren Platner voor Knoll, de zwarte tafel is van het Italiaanse label Il Laboratorio dell’Imperfetto. Het vloerkleed is op maat gemaakt in Marokko.



Kunst in de keuken: sculptuur met de achterkant van een konijn van Ghyslain Bertholon via de Parijse School Gallery, twee tekeningen van Don Carney via galerie Raw in Milaan. De foto linksonder is van Bruno Paccard, de grote foto rechts is van Cedric Roulliat.



Het lampje op de schouw is van Lampe Gras. Het portret is gemaakt door Antoine Schneck en gekocht bij Galerie Berthet Aittouares. Eettafel van Heerenhuis, stoelen PP 68 van Hans Wegner voor PP Møbler.



In de slaapkamer staan objecten uit Marokko en een Warren Platner-stoel voor Knoll. De witte hanglamp is Model E van Isamu Noguchi. Kunstwerk van Christine Crozat. De vloerkleden komen uit Marokko. Houten stoel PP68 van Hans Wegner voor PP Møbler.



De marmeren badkamer met spiegel Circulaires van Jacques Adnet die wordt geproduceerd door Gubi. De kandelaars komen uit Marokko, het krukje is van Atmospère d’Ailleurs.



De vloerlamp Illuminator is van Achille Castiglioni voor Flos. Op de schouw staan Castiglioni’s lamp Lampadino, eveneens voor Flos en twee sculpturen van een Griekse kunstenaar die zijn gekocht op een vlooienmarkt, net zoals de spiegel boven de schouw.



Een vloerlamp van Serge Mouille. De foto’s boven bank Abito van Maison Hand zijn van Bruno Paccard en Julio Villani. Houten tafeltje van Atmosphère d’Ailleurs.


Fotografie: Felix Forest/Living Inside Tekst: Tessa Pearson/Simone Lautenbach
Dit artikel verscheen in Residence 3 – 2017.

Interieurtrend: Elegant >>
Interieurtips van Soho House >>
De nieuwe collectie van Piet Boon >>


Back to top