19 juli 2012

Mariska Meijers: Met kleur de wereld veroveren

Mariska Meijers stopte als topjurist om decoratief kunstenaar te worden. Zij verovert de wereld nu op grootse wijze met een eigen handschrift, uniek kleurgebruik en vooral veel lef.
Dat Mariska Meijers niet bang is voor verandering, valt meteen op bij binnenkomst in haar bovenwoning in Oud-Zuid. Onlangs schilderde ze de witte muren van haar woonkamer donkergrijs. Gewoon, omdat ze er gelukkiger van werd. En dat is nog maar een kleine verandering. In 2006 gaf ze haar hele leven drastisch een andere kleur. Van het zwart-wit van de zakenwereld (ze was jurist in Singapore) naar de kleurrijke kunst. Kort daarvoor had ze nog nooit een penseel in handen gehad. Toch voelde het goed om de creatieve kant op te gaan. Haar moeder, operazangeres en haar vader, kunstschilder in zijn vrije uurtjes, hebben zich altijd al verbaasd dat ze niet meteen iets artistieks was gaan doen.


Omslag naar kunst

Ze kan zich het omkeermoment nog heel goed herinneren. ‘Ik keek in de spiegel. Was ik echt gelukkig met wat ik deed en zou ik met een tevreden gevoel sterven als mijn tijd was gekomen?’ Haar spiegelbeeld vertelde haar het tegendeel. Ze omringde zich altijd al met kunst en bewonderde creatieve mensen. Natuurlijk wist ze toen al dat ze verder zou kunnen komen met haar schilderijen. De reacties waren goed op haar eerste werk. ‘Ik bedacht me wel meteen dat ik er enorm hard voor zou moeten knokken om het rendabel te maken.’ Daarom stond vast dat Nederland haar thuisbasis zou worden. Verder is ons land te klein voor de wereldbewoonster die niet alleen in Singapore, maar ook in Londen, Stockholm en Zwitserland woonde. Ze presenteert zich op internationale beurzen om zichzelf als merk te presenteren. Haar kleurrijke schilderijen, kussens, notebooks en dienbladen zijn intussen van Moskou tot New York verkrijgbaar.


Kleurgebruik in kunst

Mensen verbazen zich over het kleurgebruik en de eigenheid van haar werk. ‘Ik hanteer geen regels als ik schilder, mijn kleurgebruik gaat op gevoel en ik meng de olieverf eindeloos tot iets unieks ontstaat.’ Nu staat een klein doek op haar eettafel met een vis erop, zwemmend in een oceaan van kleurrijke patronen. Het is de aanzet voor een nieuwe kussencollectie. In Amerika zag ze dat het nautische thema erg populair is. Ze vertelt erover, terwijl ze en passant een blik naar buiten werpt. ‘Kijk, een felgroene papegaai in de boom. Die heb ik ook al eens geschilderd. Inspiratie haal ik overal vandaan. Ik kom net uit Londen en nu zit mijn hoofd weer bomvol ideeën.’

Meijers vertaalt haar schilderijen in kussens en dienbladen. Het bevestigt haar passie voor interieurstyling. Ze werkt het liefst met ambachtsmensen en fabrikanten dicht bij huis. ‘Een uitdaging vind ik dat. We hebben in Nederland prachtige bedrijven en ik houd graag controle over de kwaliteit. Zo werkt mijn stoffenproducent voor grote modehuizen als Dior en Paul Smith. Zij weten als geen ander mijn kleuren op de juiste manier te reproduceren.’ De decoratief kunstenaar heeft een duidelijk doel voor ogen: ‘Ik wil de wereld veroveren met mijn werk.’ Daarin komt haar zakelijke achtergrond goed van pas. ‘Het is vaak een kwestie van gewoon doen en doorzetten.’ Momenteel is ze in onderhandeling met het iconische Amerikaanse warenhuis Nieman Marcus. Haar werkveld is breed, zo maakt ze ook culinaire illustraties voor befaamde chef-koks als Jonnie Boer. Om zichzelf minder kwetsbaar te maken en niet alleen afhankelijk te zijn van de verkoop van haar kunst, zocht Meijers al snel een uitgever die haar producten op de markt brengt.


Een eigen winkel

Ze weet dat ze hindernissen moet nemen om verder te kunnen groeien. En daar hoort zo nu en dan een nieuwe uitdaging bij. De volgende ingrijpende verandering staat al voor de deur: het openen van een conceptstore en showroom in Amsterdam. ‘Ik wil mensen inspireren en laten zien hoe mijn werk is bedoeld. In de winkel kan ik mijn eigen warme sfeer creëren en mensen ontvangen. Het lijkt me heerlijk zo’n omgeving te scheppen. Ik kan er mijn werk combineren met mooie vintage meubelen die ik nu al aan het verzamelen ben.’ De winkel opent in de tweede helft van 2012. Ze heeft duidelijk voor ogen hoe het eruit moet zien: een verlengstuk van haar woning, als een tweede thuis. ‘Het wordt mijn window to the world.’Maart 2012
Tekst: Suzanne Dijkstra
Fotografie: Ingeborg Lukkien en Wouter van Iersel
www.mariskameijers.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OISTERWIJK
€ 2.900.000 k.k.
1/6
BAAMBRUGGE
€ 3.200.000 k.k.
2/6
Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
3/6
AMSTELVEEN
€ 2.675.000 k.k.
4/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
5/6
WASSENAAR
€ 6.850.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6
  • De 10 mooiste designiconen
  • Minimal art, less is more
  • Cool Kopenhagen
  • Een schatkamer in Göteborg

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 1.170.000
1/5
OPPERDOES
€ 650.000
2/5
ANNA PAULOWNA
€ 1.595.000
3/5
EEFDE
€ 1.249.000
4/5
EPSE
€ 1.745.000
5/5

Nieuw aanbod

Tempel 9
OPPERDOES
€ 650.000 k.k.
Kneeskade 1
ANNA PAULOWNA
€ 1.595.000 k.k.
Houthavenkade 95
AMSTERDAM
€ 1.170.000 k.k.