23 maart 2017

Wonen in een bijzonder huis

Zo vind je er een

Een bijzonder huis kopen: tips en makelaars
Wonen in een bijzonder object, als je een van de lucky ones bent wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Een kerk, een school, een watertoren, een klooster; er zijn mogelijkheden genoeg. Maar hoe vind je ze en waar moet je dan op letten?

Okay, met een beetje pech kun je niet vlak voor je huis parkeren. Of moet je 84 treden op voordat je thuis bent. En tocht je huis her en der wat door. Maar als je eenmaal bent gevallen voor een huis dat ‘anders is dan anders’, noem: een watertoren, kun je eigenlijk nooit meer terug naar ‘normaal’. Frank Haze van Bijzonder Wonen Makelaardij in Bruchem ‘Wij richten ons volledig op bijzondere woningen en moeten het doorgaans niet van de massa hebben. Een kunstenaar gaat uit z’n dak als hij de lichtbeleving ziet in een oude school, met die vertrekken van zeven bij zeven en hoge plafonds. Laatst verkocht ik nog een oud kerkje op een prachtige plek. Niet iedereen wil in een kerk wonen, hier was de energie erg goed.’

Lees ook: 4 x huizen met een bijzondere historie >>

Bijzonder Wonen Makelaardij

Let op: bestemmingsplan

Ook Jim Reerink en Jan-Willem Andriessen van Redres Sotheby’s International Realty, gevestigd in Amsterdam en Hilversum, verkopen alleen ‘het meest bijzondere aanbod’ van Nederland. Een kasteeltoren in Vleuten, een lichtschip in Amsterdam, een koepel aan de Vecht. Jan-Willem Andriessen begint het gesprek met de opmerking: ‘Maar je kunt niet overal zomaar wonen. Een enkele keer komen we in ‘Ik vertrek’- achtige situaties wanneer mensen een kerk of een oude schuur hebben aangeschaft en dan blijkt er nog een godsdienstbestemming of een agrarische bestemming op te zitten. Het is niet alleen pure romantiek wat om panden als deze hangt. Er is ook veel om rekening mee te houden.’

Redres Sotheby’s International Realty

Let op: onderhoud

Ook het onderhoud: veel panden waar Redres en Bijzonder Wonen in handelen, vragen veel aandacht. Haze: ‘Voor je het weet is de schilder een week bezig met het opbouwen van een steiger rond je huis’. Vaak zijn het monumenten, met alle voor- en nadelen van dien. Winkels, scholen en andere handige voorzieningen zitten niet altijd om de hoek. Wanneer het huis eerst een gemaal, molen of kerk is geweest, kan het zijn dat de indeling van het pand niet handig is.

Vleuten, Redres Sotheby’s International Realty

Let op: financiering

Ook goed om scherp op te zijn: hoe zit het met je eigen contacten in de restauratiewereld. Of ben je zelf handig? En… ben je een beetje een doorzetter? Reerink: ‘Nederland staat vol met parels om in te wonen. Al die voorbeelden die we geven: het is echt het leukste vastgoed dat je kunt kopen. Maar je hebt in de meeste gevallen wel een lange adem nodig.’ Niet in de laatste plaats omdat banken nog wel eens flink moeilijk kunnen doen over financiering. De marktwaarde komt namelijk niet altijd in de buurt van de executiewaarde.

Redres Sotheby’s International Realty


TIPS

 • Voor de herontwikkeling van een bijzonder pand verlenen niet alle banken een hypotheek. Een bank als Triodos doet dit wel.
 • Bij niet-standaard huizen is hulp van een gespecialiseerde vastgoeddeskundige onontbeerlijk. Denk hierbij ook aan rentmeesters.
 • Het bestemmingsplan van een pand is op te vragen bij de gemeente of te checken op ruimtelijkeplannen.nl.
 • Koop je een monument? Bij verbouw of restauratie moet je de regels van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volgen. Dan kan het gebeuren dat je als koper dubbelglas wilt, maar dat de originele glassponningen er in moeten blijven zitten…

VINDEN

 • Bijzonder Wonen Makelaardij
 • Redres Sotheby’s International Realty
 • Hofstaete Monumenten Makelaardij
 • Maatschappelijk Vastgoed
 • Reliplan
 • En natuurlijk vind je regelmatig bijzondere objecten op Toplocaties of neem contact op met een van onze gespecialiseerde members.Gebaseerd op tekst van Maaike Kuyvenhoven uit Residence 4.

Cementfabriek omgetoverd tot droomhuis >>
Te koop: Amsterdamse loft in voormalige KNSM-kantine aan het IJ >>
Top 5 opvallende raamdecoratie >>Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WELL GLD
€ 6.900.000 k.k.
1/6
BOSCH EN DUIN
€ 4.500.000 k.k.
2/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
3/6
OOSTKAPELLE
€ 2.999.000 k.k.
4/6
AMSTERDAM
€ 3.000.000 k.k.
5/6
BURGH-HAAMSTEDE
€ 3.600.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6
 • De 10 mooiste designiconen
 • Minimal art, less is more
 • Cool Kopenhagen
 • Een schatkamer in Göteborg

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 1.500.000
1/5
ERMELO
€ 1.635.000
2/5
OPMEER
€ 595.000
3/5
OPPERDOES
€ 650.000
4/5
EPSE
€ 1.745.000
5/5

Nieuw aanbod

Veldweg 101
WESTZAAN
€ 845.000 k.k.
Koninginneweg 20
OPMEER
€ 595.000 k.k.
Minervaplein 4
AMSTERDAM
€ 1.500.000 k.k.