Overslaan en ga direct naar de inhoud

Preview! Ron Gastrobar Oriental


In november vorig jaar opende chefkok Ron Blaauw nog het succesvolle concept Central Park, by Ron Blaauw in Voorburg. Net als eerdere restaurants van de chef, verzorgden ook dit keer Wim & Maxine Hoopman van Hip Studio het design en concept. Volgens Blaauw is de tijd rijp voor het nieuwe concept. Het idee van iets oriëntaals speelde al langere tijd door zijn gedachten. Inmiddels is de verbouwing van een voormalig koetshuis aan de Amsterdamse Kerkstraat in volle gang. Wim Hoopman van Hip Studio deelt vast de eerste details.





De Oriënt


Hoopman: 'Ron Gastrobar Oriental zal het eerste zusje worden van de Ron Gastrobar in Amsterdam Oud Zuid. Het concept heeft hetzelfde uitgangspunt alleen een andere keuken. Kleine mooie opgemaakte bordjes voor hele redelijke prijzen. Bij Oriental staan er onder andere echte Chinese gerechtjes op de kaart. Je kunt weer je eigen diner samenstellen, door verschillende bordjes te bestellen.' Om zich extra te verdiepen vloog Blaauw vorige week nog naar Beijing.' Hoopman, niet alleen verantwoordelijk voor de interieurs van Blaauw, maar ook goede vriend: 'Ron heeft zich volledig verdiept in de cultuur en de smaken. Het idee om een oriëntaals concept neer te zetten speelt al heel lang bij hem, maar de tijd was er nog niet rijp voor en de perfecte locatie was nog niet gevonden.'





Olijf en bamboe


Het interieur zal volledig in lijn zijn met de oriëntaalse kaart. 'Het restaurant komt in een prachtig oud koetshuis van twee verdiepingen in de Kerkstraat. Als je op de begane grond binnenkomt zie je direct een grote, u-vormige bar van spiegels, mat messing en bruin marmer. Dat is echt iets anders dan je van ons gewend bent. We spelen in op het oriëntaalse, ook met een prachtig olijfgroen behang van Élitis en het gebruik van bamboe.' Het geheel zal internationaal voelen, maar absoluut toegankelijk: 'Dat is een vereiste. Door room dividers te plaatsen, die we zelf hebben ontworpen, kunnen we intimiteit bereiken. Verder zullen er veel zitjes te vinden zijn beneden, en tafels met groene bladen van handbeschilderd craquelé. Die combineren we met bruine notenhouten stoelen en zwart leer. Een wandbeschildering zal een centraal punt worden in het concept.'





Dim sum en private dining


'In het verlengde van de centrale open keuken komt een tweede keuken voor het bereiden van dim sum met speciale apparatuur. Dit wordt een echte eyecatcher, met pekingeenden, zoals je die kent uit Azië.' Wanneer je via een open trap naar boven loopt, wordt het 'bamboe'-gevoel versterkt vertelt Hoopman. 'Hier vind je een klein barretje en kan je langs de trap op poefjes zoutten en gerechtjes eten. Heel sfeervol.' Voor een echt bijzondere ervaring is er op de eerste verdieping een tafel speciaal voor private dining ingetekend. 'Het wordt een ronde tafel, waarvan het blad draaibaar is. Vanaf de plek waar de tafel staat heb je een prachtig uitzicht op de mensen en het geroezemoes op de begane grond.'

Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat? Ron Gastrobar Oriental opent naar verwachting de eerste week van juni haar deuren. Houd Residence.nl en Hipstudio.nl in de gaten voor de laatste updates!

Tekst: Charlotte Balder
Beeld: Hip Studio

Back to top