31 maart 2017

Nieuwe Ikea Stockholm designcollectie gepresenteerd

Hout, glas en fluweel

Nieuwe Ikea Stockholm designcollectie gepresenteerd
Woensdag presenteerde Ikea in een idyllische, rustieke setting op een woonboot aan de Vecht de nieuwe collectie Stockholm aan de pers. Duurzame, natuurlijke materialen en zachte texturen staan centraal in de collectie die slow living promoot.

Voor de hoofdingang van Ikea Amsterdam krijg ik een boardingpas in mijn hand gedrukt. Bestemming: Stockholm. Time: When the time is right. De bestemming blijft geheim, een busje neemt mij en de andere journalisten en bloggers mee. We rijden weg van Amsterdam en via een landweg die steeds smaller wordt en steeds meer kronkelt komen we aan bij onze bestemming. Een prachtige woonboot in Nigtevecht (die overigens te koop staat). Binnen gaan de schoenen uit, sokjes aan, en al koffie drinkend en gebakjes etend ontdekken we de nieuwe collectie in de woonboot, die voor de gelegenheid is ingericht met de nieuwe stukken.

Op zoek naar balans

De nieuwe Stockholm-collectie is ontworpen met slow living in het achterhoofd. Het Zweedse begrip Lagom – vergelijkbaar met het Deense ‘hygge’ maar dan makkelijker uit te spreken (gewoon zoals je het schrijft namelijk) – krijgt wereldwijd steeds meer aanhangers. Het betekent zoveel als ‘niet teveel, niet te weinig’. Een mooie balans om na te streven in een wereld met steeds meer extremen. Tijdens onze busrit naar de locatie van de presentatie legt een vriendelijke stem ons uit wat het begrip betekent voor de Zweden en hoe het verweven zit in alles wat ze doen. Kwaliteit heeft tijd nodig, aandacht maakt alles mooier, goed design laat zich niet haasten. En dat ze in Zweden weten hoe ze goed design moeten maken, hebben de afgelopen decennia Zweeds Design wel bewezen.

Wonen met je zintuigen

Het hout uit de Zweedse bossen, glas van ambachtelijke glasblazers uit het Scandinavische land en andere natuurlijke, duurzame materialen die de Zweden doen denken aan hun natuur, spelen een grote rol in hun interieurs. Terug naar je roots gaan is erg happening, dus we zien deze materialen dan ook terugkeren in de nieuwe collectie. Ook je zintuigen zijn van belang: meubels moeten fijn voelen (dus yes: een fluwelen megasofa), het moet goed ruiken, lekker zitten. Maar er is ook gekeken naar het moderne leven. Een researchafdeling in Zweden doet niet anders dan nadenken over het huis als concept. Wat doen we er, wat willen we er doen, wat zijn onze behoeftes van een thuis? Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in de extra diepe bank, waar je in verschillende houdingen, samenstellingen en activiteiten kunt samen zijn. Viktor Olivemark, van de researchafdeling van Ikea: ‘Mensen willen thuis steeds meer tijd nemen voor alledaagse dingen. Een derde gelooft dat onthaasten dé manier is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Daar kan een harmonisch, huiselijk interieur waarin je makkelijk tot rust komt aan bijdragen.’

De nieuwe Ikea Stockholm 2017 collectie.

Meer nieuws van Ikea: Piet Hein Eek ontwerpt collectie Jassa >>
Interieurtrend Zen >>
Stijllessen van de Zweedse Ulrika Lundgren van Rika >>Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 5.200.000 k.k.
2/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
3/6
WELL GLD
€ 6.900.000 k.k.
4/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
5/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6
  • De 10 mooiste designiconen
  • Minimal art, less is more
  • Cool Kopenhagen
  • Een schatkamer in Göteborg

Meest bekeken

EEFDE
€ 1.249.000
1/5
OPPERDOES
€ 650.000
2/5
AMSTERDAM
€ 1.170.000
3/5
EPSE
€ 1.745.000
4/5
ANNA PAULOWNA
€ 1.595.000
5/5

Nieuw aanbod

Tempel 9
OPPERDOES
€ 650.000 k.k.
Kneeskade 1
ANNA PAULOWNA
€ 1.595.000 k.k.
Houthavenkade 95
AMSTERDAM
€ 1.170.000 k.k.