12 april 2017

LENSVELT EN MAARTEN BAAS WINNAARS MILANO DESIGN AWARD

Acht unieke stoelen die vragen om aandacht

LENSVELT EN MAARTEN BAAS WINNAARS MILANO DESIGN AWARD
Voor de tweede keer heeft Lensvelt, fabrikant van kantoor- en projectmeubilair de Milano Design Award voor het beste concept gewonnen. Deze award staat ook wel bekend als de ‘Oscar voor de internationale design wereld.’ Voor dit jaar heeft Lensvelt samengewerkt met de Nederlandse ontwerper Maarten Baas (39), samen ontwierpen ze acht unieke stoelen.

Tegenwoordig is aandacht een ruilmiddel. We geven onze mening, we liken, we roepen, we adviseren en we complimenteren elkaar. Op de Salone del Mobile in Milaan is deze schreeuw om aandacht elk jaar weer zichtbaar. Grote bedrijven met spectaculaire presentaties, jonge ontwerpers met vernieuwde ideeën. Zie mij, hoor mij, kijk naar mijn werk! Dit inspireerde kunstenaar/designer Maarten Baas en bedacht de naam van de presentatie: ‘May I Have Your Attention Please?’. Op uitnodiging van Hans Lensvelt ontwierp hij de Maarten Baas 101 chair. De stoelen hebben de typische speelse signatuur van Baas. Er zijn acht verschillende versies, waardoor de stoel ondanks het geïndustrialiseerde proces niet uniform aanvoelt.

Uniek

Lensvelt is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1962 met als doel design beschikbaar te maken voor een groter publiek. Ze noemen zichzelf graag ‘The People’s Manufacturer’. Zo kost de Maarten Baas 101 chair €275. De stoelen kunnen worden geproduceerd op grote schaal, maar lijkt de stoel geen massaproduct door het getekende ontwerp. Lensvelt werkt samen met uiteenlopende kunstenaars, architecten en ontwerpers zoals Studio Job, Marcel Wanders, Bertjan Pot, Richard Hutten en Atelier Van Lieshout. De samenwerking met Baas kwam tot stand dankzij de interventie van curator Anne van der Zwaag.

‘May I Have Your Attention Please?’

Momenteel loopt de solo-expositie van Baas in het Groninger Museum, die draait om hetzelfde thema. Er zijn tientallen verschillende stemmen te horen die zorgen voor verschillende meningen. Het werk van Baas zit tussen kunst en design in en is speels, rebels en humoristisch. Zijn ontwerpen zijn opgenomen in collecties van belangrijke musea als het MoMa, Victoria & Albert, Les Arts Décoratifs, San Francisco Museum of Modern Arts, Die Neue Sammlung, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.


Foto's: 1. Maarten Baas Chair 101. via: Lensvelt. 2. Maarten Baas (links) en Hans Lensvelt bij de installatie van Chair 101 op Salone del Mobile in Milaan. Volgens de jury de winnaar: ‘’For the immediacy and theatricality of the concept, which allows everyone a fun and enjoyable experience.’’ via: Lensvelt 3. Maarten baas Chair 101. via: Lensvelt.


The Boring Collection

Lensvelt won afgelopen jaar dezelfde designprijs met The Boring Collection. Dit concept ontwikkelden zij met het jonge Amsterdamse architectenbureau Space Encounters. De Boring Collection is sober grijs, zonder pretenties met als tagline: ‘Because it’s not about furniture’. Omdat deze collectie met robots wordt gemaakt, is hij een stuk goedkoper. Het is de ambitie van Lensvelt om deze robots naar Nederland te halen, omdat ze nu alleen nog in Duitsland worden geproduceerd.

Foto: The Boring Collectie. via: Lensvelt.


‘May I Have Your Attention Please?’ is te zien tot 24 september in het Groninger museum als onderdeel van de solo expositie van BAAS, Hide & Seek. www.groningermuseum.nl
De stoelen zijn zijn via lensvelt.nl verkrijgbaar.Tekst: Lauri Lohuis

Bekijk ook: 11x hotspots in Millaan >>
Veiling: droomkasteel in Putten >>
Hoe woont een Parisienne? >>

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

HILVERSUM
€ 3.975.000 k.k.
1/6
BERGEN NH
€ 2.650.000 k.k.
2/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
3/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
4/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
5/6
BILTHOVEN
€ 2.900.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6
  • De 10 mooiste designiconen
  • Minimal art, less is more
  • Cool Kopenhagen
  • Een schatkamer in Göteborg

Meest bekeken

OPMEER
€ 595.000
1/5
EPSE
€ 1.745.000
2/5
AMSTERDAM
€ 1.500.000
3/5
OPPERDOES
€ 650.000
4/5
ERMELO
€ 1.635.000
5/5

Nieuw aanbod

Veldweg 101
WESTZAAN
€ 845.000 k.k.
Koninginneweg 20
OPMEER
€ 595.000 k.k.
Minervaplein 4
AMSTERDAM
€ 1.500.000 k.k.