09 februari 2018

Art Rotterdam

Be there or be square!

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied.
Art Rotterdam, het kloppend hart van het jaarlijkse kunstfeest aan de Maas, is dé plek om de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunsten te volgen. Kunstredacteuren Hélène van der Ven en Ellen Leijser gingen voor ons op pad en delen hun top 5.

Zo’n 75 internationale deelnemers in de Main Section laten werk zien van gevestigde namen en aanstormend talent, in de New Art Section worden solotentoonstellingen gepresenteerd. Videofilms spelen een hoofdrol in Projections en het Mondriaanfonds presenteert de nieuwste generaties kunstenaars in het Prospect & Concepts gedeelte.

De vijf favorieten van Hélène van der Ven

1. Main section, M30 – galerie Ron Mandos, Amsterdam – Levi van Veluw, The Chapel

Levi van Veluw (NL, 1985), ooit begonnen als assistent van fotograaf Erwin, is een groots talent. Bekend geworden met beklemmende foto’s en video’s van onderwerpen met een vervreemdend randje (zijn gezicht als een grasmat, zijn familie in Gimp outfits) maakt hij nu furore met prachtige installaties en bijzondere objecten van beschilderd walnotenhout. The Chapel is een hemelsblauwe installatie waarin je je helemaal afsluit van de buitenwereld. Binnen waan je je in een klein, verstild heiligdom, met een klein altaar met daarop een sculpturaal drieluik. De sacrale sfeer wordt versterkt door een koepeltje dat daglicht lijkt door te laten. Mijn nummer één!


foto: Levi van Veluw

2. New Art Section, N21 - galerie Joey Ramone, Rotterdam – Various Artists, toxiThropea

De installatie toxitThropea van het fictieve (!) Brusselse kunstenaarscollectief Various Artists hebben een sprookjesachtige verstilling ondanks de sombere boodschap: een toekomstscenario waarin de natuurlijke bronnen van de aarde uitgeput raken en mensen bijna uitgestorven zijn. De kale bomen in hun desolate landschappen gemaakt van plexiglas en mixed media stellen een wereld voor die waarin ecologische veranderingen onvermijdelijk en onomkeerbaar zijn. toxiThropea maakt deel uit van Agua com Gás, een artistiek onderzoek naar onderwerpen zoals privatisering van watervoorziening, vervuiling en verzilting van waterbronnen. Duister? Ja, maar in de handen van VA ook van een poëtische schoonheid.


foto: courtesy Joey Ramone

3. New Art Section, N11 - Balzer Projects, Basel – Nici Jost, Pink Colour System


De Canadees-Zwitserse kunstenares Nici Jost (1984) bedacht de Pink Colour System, waarbij ze kleuren roze categoriseert met historische, politieke en sociale connotaties. In samenwerking met een verffabrikant ontwikkelde ze zelf nieuwe kleuren roze, waaronder Sakura roze (de kleur van Japanse kersenbloesem), Cell-roze (ooit gebruikt om agressieve gevangen tot bedaren te brengen) en Bloc roze (veel gebruikt door politiek activisten). Deze kleuren, gecombineerd met geweldige foto’s van flora als roze gesprayde bananenbladeren en Bonsaiboompjes maken van de stand een intrigerend Gesammtkunstwerk.


foto: courtesy Balzer Projects

4. Main section, M18 – galerie Stigter van Doesburg, Amsterdam – Iris van Dongen, The Bridge II

Iris van Dongen (NL, 1975) maakte jarenlang alleen maar tekeningen en werk op papier. Best bijzonder dat Stiger van Doesburg nu schilderijen tonen van houtskool en gekleurde inkt op doek, portretten van jonge vrouwen op groot formaat. Van Dongen creëert hier een overtuigende droomwereld met een donker randje. Haar femmes fatales gaan schuil achter een gordijn van sluik donker haar, hun blik duister, gehuld in gekleurde kimono’s. Hun houding en de achtergrond doen dan weer denken aan de fin de siècle vrouwen van Gustav Klimt, dan weer aan de wanhoop van Edward Munch. De sfeer van melancholische dreiging wordt versterkt door het heft van een dolk die nonchalant uit een sjerp steekt.


foto: Iris van Dongen

5. Main section, M44 - C&H Gallery, Antwerpen – Zoro Feigl, Golden

Het werk van Zoro Feigl (NL, 1983) houdt het midden tussen kinetische- en bewegingskunst – zijn objecten draaien, kronkelen, slingeren, stollen, smelten en vallen en creëren daarmee een feest voor het oog. De meest uiteenlopende materialen zoals kettingen, verf, linten en tuinslangen krijgen door motorische aandrijvingen nieuwe vormen en elegante bewegingen, van dansende tl-buizen tot vloeibare verf composities. Hij heeft inmiddels bekendheid gekregen met enorme projecten, zoals de kolossale ronddraaiende epoxyhars “Echo” in het voormalige VROMgebouw in Den Haag, maar op Art Rotterdam vindt je gelukkig ook een aantal meer hanteerbare objecten.


foto: Zoro Feigl

De vijf favorieten van Ellen Leijser

1. Roger Katwijk - Pieter Obels

Bij binnenkomst in de Van Nellefabriek valt direct het cortenstalen beeld Uncertain memories van Pieter Obels op, in de stand van Roger Katwijk. Om dit beeldhouwwerk zo goed mogelijk te doorgronden, kun je het beste eromheen lopen. Op die manier ervaar je de beweging van de ronde vormen. Obels is niet een beeldhouwer die alleen het ontwerp maakt en het zware werk van het vervaardigen uitbesteed. Hij schept er juist genoegen in om in zijn werkplaats in Tilburg zelf met slijptol en hamers aan de slag te gaan. Hij transformeert er het stugge staal tot sierlijke, organische vormen. Alsof de zwaarte van het roestbruine materiaal wordt omgezet in iets lichts. Enorm aaibaar. En mooi voor binnen én buiten.


foto: Pieter Obels

2. Hopstreet Gallery - Bas van den Hurk & Sara Bjarland

Zijn liefde voor textiel heeft Bas van den Hurk van thuis meegekregen. Zijn vader werkte als etaleur en als kind ging Van den Hurk graag mee met zijn vader. Van den Hurk gebruikt geen linnen als drager voor zijn abstracte doeken, hij schildert op zijde, kleurrijke zijde. Het begint dus bij de keuze voor een kleur. Kijk eens van heel dichtbij en zie hoe mooi hij de lichtglanzende zijde subtiel en lichtjes beschildert. Het oogt fragiel en krachtig tegelijk.

De intrigerende schilderijen van Van den Hurk gaan een dialoog aan met de objecten van Sara Bjarland. De Finse kunstenaar die in Amsterdam en Brussel woont, geeft afgeschreven spullen een tweede leven. Zo maakt ze van drie oude rekken uit een vaatwasser een sculptuur waarin je een skelet van een prehistorisch dier lijkt te ontwaren. Beide kunstenaars hebben veel waardering voor elkaars werk. Je voelt de verwantschap. Dit samenspel maakt de stand van de Brusselse Hopstreet Gallery tot een zeer fraai geheel.


foto: Bas van den Hurk - Sara Bjarland

3.Kersgallery - David Bade

Bij Kersgallery spat de levenslust er vanaf. Twee werken van David Bade schreeuwen om aandacht: een gigantisch schilderij in verrassend lichte kleuren, met veel opgelaten plekken, en een wonderlijk en buitensporig beeld, beide met de titel De pot verwijt de ketel... Het flink uit de kluiten gewassen object, dat je kunt lezen als een zelfportret, is een typische Bade: boordevol details en verhalende elementen. Er zijn persoonlijke spullen in verwerkt als de sleutels van zijn auto (een Alfa Romeo) en een in rood plastic gegoten buitenboordmotor.


foto: David Bade

4. Annet Gelink Gallery - Sarah van Sonsbeeck

In vergelijking met de uitbundigheid van David Bade is het werk van Sarah van Sonsbeeck een baken van innerlijke rust. Op de grond in een hoekje van de stand ligt – onopvallend maar erg aanwezig – een object uit de serie Bar of gold, dripped. Gemaakt met hetzelfde volume als een goudstaaf. Daar vlakbij aan de muur hangt een gouden tapijt. Bij een bepaalde hoek weerspiegelt dit gouden tapijt in het glanzende object op grond, en de spiegeling lijkt feller dan in het echt, een bijzondere gewaarwording. Te zien bij Annet Gelink Gallery.


foto: Sarah van Sonsbeeck

5. Projections

Ga vooral ook naar Projections, een grote donkere ruimte midden op de beursvloer, waar video’s worden vertoond op vrijstaande, metershoge schermen. Hier hangt een aangename serene rust, ondanks de soms hevige en verontrustende beelden. Neem er de tijd, zet de koptelefoon op en laat je meevoeren.

Tekst: Hélène van der Ven en Ellen Leijser

Gespot in la douce France >
De nieuwste accessoirecollectie van Vitra >
De 10 mooiste interieurwinkels >
Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
1/6
ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
2/6
ROTTERDAM
€ 2.950.000 k.k.
3/6
Kapellen
€ 3.650.000 k.k.
4/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
5/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #3
  • Romantic Dinner
  • Inspiratie voor keukens, eettafels etc
  • Sergio Herman kookt thuis.
  • Ultieme luxe down under

Meest bekeken

VOORST GEM VOORST
€ 1.250.000
1/5
LEENDE
€ 1.050.000
2/5
VORDEN
€ 975.000
3/5
DUSSEN
€ 865.000
4/5
AMSTERDAM
€ 2.100.000
5/5

Nieuw aanbod

Zutphensweg 12
VORDEN
€ 975.000 k.k.
Fazantlaan 31
LEENDE
€ 1.050.000 k.k.