Overslaan en ga direct naar de inhoud

Maak je terras zomerproof


Op zoek naar een loungestijl? Bekijk 3 loungestijlen voor in de tuin.

Tip 1: Pak groots uit met het dekken van de tafel


Vrienden of familie over de vloer voor een etentje? Laat je creativiteit de vrije loop en laat je vooral niet tegenhouden. Tegenwoordig mag er op het terras namelijk groots uitgepakt worden. Aangezien we in Nederland niet het hele jaar door buiten kunnen eten, moet er een feest van worden gemaakt zodra het wel kan. De tuintafel is een belangrijk onderdeel van het terras, deze moet niet vergeten worden. Dek de tafel met een tafelloper, kleed of ga voor stevig, gedessineerd papier. Hiermee bepaal je de sfeer van de tafel. Een tafelloper van kant zorgt voor een romantische sfeer, terwijl een drukke print meer geschikt is voor bohemien liefhebbers. Kleed de tafel daarna verder aan met accessoires. Denk hierbij aan bloemen – een vaas met bloemen of cactussen –, kaarsen en natuurlijk prachtig servies.



Geen plek voor een groot terras? Bekijk dan tips voor de stadstuin

Tip 2: Hoe meer groen, hoe beter


Verhoog het lentegevoel met natuurlijk groen. In 2015 zien we de buxus, gesnoeid als ronde bal en naaldbomen terugkomen als trends. Daarnaast hoeft het allemaal niet meer zo netjes op het terras gezet te worden. Creëer daarom wilde, transparante borders gevuld met bijvoorbeeld grassen, irissen, papavers, venkel en monnikskap. Exotische planten en bomen dienen nog vaak als blikvanger. Toch vragen deze planten om een behandeling op maat. Palmen, bananenbomen, vijgen, olijven en agaven geven het terras wellicht een zuiderse look, ze moeten het ook overleven. Kies daarom voor planten die kunnen overleven in het Nederlandse klimaat, er is immers keuze genoeg. Toch graag een palmboom? Ga dan voor de Trachycarpus fortunei palmboom uit China. Deze doet het aardig goed in Nederland.



Tip 3: Haal binnen naar buiten


De tuin en het terras dienen steeds vaker als verlengstuk van het huis. Buiten en binnen lopen in elkaar over door de gebruikte meubels en accessoires. Zo zien we steeds vaker houten vloeren in de tuin, banken en vloerkleden. Wanneer het terras een huiselijke sfeer ademt, ben je verzekerd van een gezellige plek. Echt een buitenmens? Je kunt langer van de avond genieten met een veranda of terrasoverkapping. Wat ook een goede optie is, is een open haard of vuurkorf op het terras. Zo kun je ook de zwoele avonden buiten spenderen. Hierbij hoort natuurlijk wel een barbecue of een buitenkeuken. Heb je de ruimte en het budget? Ga dan voor een buitenkeuken in dezelfde stijl als het terras. Zo vloeit alles fraai in elkaar over.



Tip 4: Kleed het geheel aan met accessoires


Heel belangrijk; de accessoires! Maak je terras compleet met onder andere geprinte kussens, vloerkleden, kaarsen en sfeerverlichting. Je denkt er misschien niet direct aan, maar een vloerkleed in de tuin kan functioneel en decoratief zijn. Tegenwoordig zien we veel vloerkleden van kunststof, die gemakkelijk schoon te houden en vochtbestendig zijn. Verlichting is ook een aandachtspunt. Tijdens onze masterclass Verlichting bij Eikelenboom kwam naar voren dat mensen vaak de verlichting in de tuin en op het terras vergeten. Dit terwijl het erg bepalend is voor de sfeer en belangrijk als je buiten en binnen met elkaar wilt verbinden. Het creëert een ruimtelijk effect en niemand wil 's avonds vanuit de woonkamer een donker gat inkijken.




Beelden: onekindesign.com, blessmyweeds.com, classiccasualhome.com, bisforbloom.com, decordemon.blogspot.gr, shelterness.com, gardenista.com, elitstil.com, austinlicesoutdoors.com, Jose Villa Photography via Style Me Pretty, lonny.com, flickr.com, bolina.no, brickandstone.com.au


Meer tips op Residence.nl
- Klein appartement inrichten
- 5 tips voor een Scandinavisch interieur

Over de auteur

Redactie

Back to top