15 februari 2014

Interior designers van Decoration Empire

Zielsverwanten

Anne Noordam en Thong Lei van Decoration Empire
Als er één duo in Nederland is dat een tijdloze stijl heeft, zijn dat wel Anne Noordam en Thong Lei van Decoration Empire. Dat daarbij elk interieur origineel en authentiek moet zijn, is voor het tweetal heel vanzelfsprekend.

Terwijl ik voor de deur van het hypermoderne gebouw van Decoration Empire sta, hoor ik achter me een deur openzwaaien. Het is Thong Lei. ‘Kom binnen,’ gebaart hij. ‘Deze route is wel zo makkelijk.’ En plotseling sta ik tussen de glazen potten met kwasten en pigmenten, loop ik langs immense houten, authentieke vloerdelen en passeer ik tekentafels met prachtige schetsen en bouwtekeningen en een rij Louis IXV-stoelen, klaar om opnieuw gestoffeerd te worden. En dan niet met de originele stof, maar juist met een verrassende vondst uit een actuele stoffencollectie van een internationaal merk. Het is nog maar een voorproefje van de vele andere kamers die er achter de hoge deuren in Gouda verscholen gaan. Zoals het stoffenatelier, de opslagruimte vol antiek- en kunstschatten en de showroom met meerdere inspiratiekamers. Jonge architecten werken in een ontwerpstudio op zwart gelakte tafels aan driedimensionale presentaties.

Het gesprek begint in een lichte ruimte, waar de liefde voor het vakmanschap vanaf spat. Anne Noordam, sportief gekleed in een spijkerbroek, wandelt binnen en vertelt: ‘Hier kunnen schilders en ambachtslieden schilderen, patineren, restaureren en creëren.’ Maar hier ontwerpt het duo ook zélf meubels en kasten. Vandaag blijven hun handen schoon en staan er geen ontwerpuren in de agenda. Toch kunnen Lei en Noordam nauwelijks van de materialen afblijven. Bij alles wat ze tevoorschijn halen, volgt wel een anekdote. Over een cursus tadelakt, die Noordam ooit in Parijs volgde, speciaal voor een keuken die zij een Marokkaanse sfeer wilde geven. Of over het marmer dat Lei zelf in Italië ontdekte en waarvan hij de mooiste patronen legde voor een badkamerblad. Is een opdrachtgever tevreden, dan gaat het prototype van het ontwerp naar de meubelmaker en heeft de kersverse eigenaar een op maat gesneden stoel, bank, tafelblad, kast of keuken.


Oog voor schoonheid

Ze doen niet ingewikkeld over die drang om zelf te ontwerpen: ‘We vinden dat een interieur bijzonder moet zijn, origineel. Het mag nergens anders te vinden zijn. Daarom creëren we veel zelf, al sinds de dag dat we begonnen, ruim twintig jaar geleden. Een half jaar geleden zei iemand tegen ons. “Waarom begin je niet een eigen collectie?” En nu is er ‘Atelier Furniture’.’ Hoewel het tweetal in de afgelopen twintig jaar een indrukwekkende lijst interieurontwerpen op hun naam heeft staan, van Bilthoven tot de Côte d’Azur en New York, droomden Lei en Noordam aanvankelijk helemaal niet van een toekomst als interior designers. Noordam schiet in de lach: ‘Ik heb zo veel verschillende dingen gedaan. Ik weet niet eens meer in welke volgorde. Uiteindelijk ben ik de Kunstacademie gaan doen en in de avonduren de opleiding tot schoonheidsspecialiste, want van kleins af aan houd ik van kleuren en schoonheid. Het was in die tijd, net zoals nu, niet eenvoudig om een baan te vinden en zo kwam ik bij de cosmeticalijn van Christian Dior in Parijs terecht.’ Daar werkte Noordam nog niet zo lang, toen ze Lei tegenkwam. Hij was reclameman bij een gerenommeerd bureau in New York. Het was Lei die haar op het idee bracht om passe-partouts te gaan maken. Lei: ‘Ik reisde de hele wereld over voor mijn werk en zocht onderweg naar mooie lijsten voor mijn verzameling gravures en tekeningen. Mijn ideale creatie zat er nooit tussen. Toen zei ik tegen Anne: “Waarom ga je dat niet proberen. Je hebt er oog voor”. Noordam: ‘Ik vond het spannend om te gaan ondernemen. Ik zegde mijn baan op bij Dior, kocht karton en een tweedehands passe-partoutmes en begon gewoon.’ Noordam gaf een heel eigen stijl aan de passe-partouts, waardoor ook decorators haar werk leerden kennen. ‘Ik maakte voor hun klanten lijsten en passe-partouts op maat die echt iets toevoegden aan het kunstwerk en hun interieur.’


Thong: ‘Toen ik zag dat Anne op het punt kwam waarop ze moest besluiten te gaan groeien of stoppen, dacht ik “weet je wat, ik ga haar helpen”.’ Noordam lachend: ‘Hij trok letterlijk zijn schort aan en ging lijsten maken.’ Lei: ‘Ik had alles al gedaan in de reclame-wereld en wilde weer pionieren.’ Die keuze bleek een schot in de roos, want Decoration Empire, de naam die Anne toen al voor haar bedrijf had bedacht, nam een vlucht. Het duo kocht een oud pakhuis in Gouda. Noordam: ‘De ruimte was zo groot, dat we ook besloten antiek te doen. Om het in te richten kochten we van lieverlee ook stoelen en tafels.’ Lachend: ‘Toen was het hek van de dam!’ Het duo werd benaderd voor beurzen als PAN Amsterdam en Tefaf, waar het stands omtoverde tot inspirerende woonruimtes met internationaal georiënteerde objecten. Noordam: ‘Door onze aanwezigheid daar ­benaderden mensen ons ineens ook voor interieuropdrachten.’ In korte tijd groeide Decoration Empire uit tot een bureau voor interior designers en architecten, waar in hoogtij jaren maar liefst dertig professionals werkten. Totdat de economische crisis zijn intrede deed en ook Noordam en Lei hun maatregelen troffen. Ze verkleinden hun team en zijn op dit moment zelf de creatieve geesten achter alle interieurs en ontwerpen.


Een statement maken

En dat ontwerpen van interieurs start bij Noordam en Lei steevast met de architectuur van het huis. Lei: ‘Je moet zorgen dat het huis goed is,’ waarbij Lei de klemtoon legt op het woord ‘huis’. Hij legt uit: ‘Je kunt niet zo maar wat dingen neerzetten of herschikken. Je hebt techniek en een bouwkundige basis nodig. We bemoeien ons dus echt met de bouw.’ Noordam: ‘We verdiepen ons in hoe mensen leven en wat er daarom nodig is aan techniek. Ook gaan we op zoek naar hun smaak.’ Toch is het best moeilijk om te definiëren wat je smaak is, vindt Lei. ‘Wat is nou mooi, lelijk of goed? Of wat is nou eigenlijk modern of klassiek? Smaak is zo persoonlijk. Daarom beginnen we met het verzamelen van materialen die we bij de bewoners vinden passen. Steeds vaker nemen bewoners ook meubels mee die ze koesteren. We starten dus met het gevoel. Een gevoel voor kunst, vorm en kleur, vaak ontstaan door veel te reizen en zelf te ervaren. Ervaren we zelf een soort klik − Lei knipt in zijn vingers − dan gaan we verder. In de vorm van een mood board laten we onze visie op de architectuur en het interieur zien. Vaak is dat een combinatie van stijlen en periodes. In onze samenwerking spreken we één ding af: we moeten het altijd eens zijn.’ Daarna ontfermt Lei zich over de bouwkundige kant en Noordam zich over het interieur. Noordam: ‘We zijn allebei heel erg van de details. Van de ambachten. Als kwaliteit je maatstaf is, doen detaillering en vakmanschap ertoe. Het moet gewoon kloppen.’
Hoewel het duo benadrukt dat elk interieur op zich staat, geven ze toe herkenbaar te zijn aan hun blikvangers. Lei: ‘Dat kan een object zijn, maar ook een kleur, kunstwerk of gekke lamp. In elke ruimte creëren we zo’n statement. Het geeft een huis een ziel. Ik mag het nooit zeggen van Anne, maar een interieur wordt nog mooier als er mooie mensen wonen. En daarmee doel ik op hun innerlijk, want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: om de ziel en om de bezieling.’


Decoration Empire op Tefaf Maastricht

Geïnspireerd geraakt door Anne Noordam en Thong Lei van Decoration Empire? Zondag 16 maart om 15.00 uur kunt u ze persoonlijk ontmoeten op kunstbeurs Tefaf Maastricht. Daar laten zij u hun visie op kunst en interieur zien door middel van een masterclass voor maximaal 10 personen. Klik hier voor meer informatie.

Fotografie: Kasia Gatkowska
Portretfoto: Brenda van Leeuwen
Tekst: Miluska van ’t Lam
Website: decorationempire.nl

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 2.995.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 6.850.000 k.k.
2/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
3/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
4/6
Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
5/6
AMSTELVEEN
€ 2.700.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11
  • Decorate Like a Pro
  • Dossier: Verlichting
  • Spelen met Stijl
  • Thuis bij couturier Jan Taminiau
  • PAN Amsterdam

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 1.950.000
1/5
AMSTERDAM
€ 2.395.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
OVERVEEN
€ 1.725.000
4/5
WELL GLD
€ 6.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Boekenroodeweg 85
AERDENHOUT
€ 3.195.000 k.k.
Jan van Eijckstraat 19
AMSTERDAM
€ 2.395.000 k.k.
Militairenweg 18
OVERVEEN
€ 1.725.000 k.k.