« terug naar overzicht

Zeisterweg 82-84 WOUDENBERG

€ 2.100.000 k.k. Beschikbaar
Soortwoning

Woonhuis

Oppervlakte 751 m2 (50630 m2)
Aantal kamers 19
Bijzonderheden Landgoed De Viersprong. Erfpacht
Makelaar Logo VastgoedPro member NVM member
  • Omschrijving
  • Foto's
  • Kenmerken
  • Kaart
  • Makelaar
  • Financieren

Zeisterweg 82 -84, WOUDENBERG

Landgoed De Viersprong

Kruispunt van wegen – kruispunt in de tijd

“Het leek mij uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk, om deze percelen te schatten in vergelijking met andere percelen in de gemeente, uit hoofde van de eigenaardige standplaats en de bouworde van de geschatte percelen.”
C. van Elven, taxateur voor de belastingen, in 1895 in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht

Landgoed met historie
Toen de taxateur voor de provinciale belastingen in 1895 landgoed De Viersprong wilde opnemen, was hij duidelijk in de war. Landgoederen en luxe villa’s had hij wel meer gezien, maar dit? Een landhuis dat eruit zag als een klein kasteel, een chaletwoning ernaast, een klein koetshuis verderop en een park in wording… Hij wist niet hoe hij dit ensemble moest taxeren en keerde onverrichter zake terug.

Het ensemble van 1895 is nu, ruim 120 jaar later, nog altijd even opmerkelijk te midden van de landgoederen en buitenverblijven in de regio. De eclectische bouwstijl van het landhuis (waarin al enigszins de Jugendstil doorschemert), de romantiek van het destijds zo modieuze chalet en een landschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek maken De Viersprong tot een unicum.

In dat geschiedenisboek van De Viersprong figureren monniken die kort na 1100 in deze contreien beschutte akkertjes aanlegden. De bossen rondom de akkertjes werden een paar eeuwen later massaal gekapt om Amsterdam en zijn VOC-mentaliteit van hout te voorzien. Later kwamen op de heide naast het landgoed de legers van Napoleon tot stilstand, waarna de manschappen de tijd doodden met de bouw van een imitatie-pyramide. Kort daarna kocht de schatrijke Hubert van Asch van Wijck, parlementslid en burgemeester van Utrecht, de gronden in de omgeving en stichtte er een landgoed. Zijn zoon Matthias liet bij de kruising van wegen een chalet bouwen in Zwitserse stijl, wat destijds zeer in de mode was. Diens zoon Hubert Jan gaf opdracht voor het hoofdhuis en liet een park aanleggen dat geleidelijk overliep in de aangrenzende bossen. En zo is het nog altijd. De Viersprong wordt niet begrensd door hekken.

Landgoed als een sprookje
Sinds de familie Van Asch van Wijck het landgoed in 1921 van de hand deed, was het in gebruik als hotel, opvanghuis, vakantieoord, studentenhuis, showroom en traininglocatie. Het gerucht wil dat er ook jarenlang een kluizenaar gewoond heeft. Toen de huidige eigenaren De Viersprong kochten, waren de belangrijkste gebouwen bewoonbaar, maar het onderhoud was zeer achterstallig.

Het landhuis, het chalet en het koetshuis zijn in korte tijd volledig gerestaureerd. Kosten nog moeite zijn gespaard om de authentieke afwerking van de panden te herstellen en het comfort op een eigentijds peil te brengen. Het chalet en het landhuis werden verbonden door middel van een moderne, half verdiepte glazen gang. Het koetshuis kreeg een professionele keuken en werd ingericht als kantine. De gerestaureerde panden zijn momenteel volledig in gebruik als kantoor- en vergaderlocatie, maar ze zijn zonder noemenswaardige ingrepen ook comfortabel te bewonen. Iets verderop in het bos ligt een oude werkschuur (1896), die nog niet is gerestaureerd.

Het park werd bij de restauratie niet vergeten. Het werd zoveel mogelijk teruggebracht naar het historische beeld aan het eind van de negentiende eeuw. De natuurlijke ruigte van de weides, de akker, de paden en de boomgroepen zorgt ervoor dat het landgoed perfect harmonieert met de bossen in de omgeving. Ruwhouten bankjes in het hoge gras en schommels aan de eeuwenoude bomen geven deze plek een bijna sprookjesachtige sfeer.

Beknopte gegevens
Grondoppervlakte: 50.630 m² (erfpacht, NSW-landgoed)
Woonoppervlakte: 497 m² (landhuis), 119 m² (chalet), 135 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud: 2.000 m³ (landhuis), 553 m³ (chalet), 611 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar: 1870 (chalet), 1894 (landhuis en koetshuis), 1896 (werkschuur)
Bestemming: kantoor en wonen

Indeling hoofdhuis
Entree, gang met trapopgang.
Souterrain: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met glazen gang naar chalet. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met achteruitgang, kleine kantoorkamer, diverse bergingen en dubbel toilet.
Bel-etage: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met lambrisering en stookplaats, openslaande deuren naar brede en lichte serre (ca. 22 m²) met authentieke plavuizenvloer en gewelfd plafond. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met schouw en openslaande deuren naar kwartrond buitenterras. Pantry en dubbel toilet.
Eerste etage: vergaderkamer (ca. 36 m²) met openslaande deuren naar balkon, twee kantoorkamers (ca. 24 en 20 m²), pantry en dubbel toilet.
Tweede etage: grote kantoorkamer (ca. 42 m²), kantoorkamer met bergruimte (ca. 25 m²). Pantry en toilet.
Het hoofdhuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling chalet
Entree, hal met trapopgang en toegang naar verlaagd gelegen glazen verbinding met het hoofdhuis. Toiletruimte met dubbel toilet en fonteintje, woonkamer (ca. 22 m²) met houtkachel, schuifdeur naar achterkamer (ca. 22 m²) met vaste boekenkasten.
Etage: twee werk- of slaapkamers (ca. 17 m²), beide met openslaande deuren naar balkon. Keuken met apparatuur. Zolderberging.
Het chalet heeft energielabel B. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling koetshuis
Entree, grote eetkamer (ca. 60 m²) met schouw en open keuken, serre (ca. 18 m²), berging en dubbel toilet.
Etage: twee werkkamers (ca. 13 en 14 m²), dubbel toilet en badkamer.
Het koetshuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Tuin: Historische tuinaanleg met natuurlijke gazons, bos en fraaie solitaire bomen. De tuin loopt zonder fysieke afscheiding over in het bosgebied van Den Treek-Henschoten. Grote, met grind verharde parkeerplaats voor tientallen auto’s, met meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen.

Bijzonderheden: Het landhuis en het koetshuis zijn aangemerkt als rijksmonument.
Landgoed De Viersprong maakt deel uit van Landgoed Den Treek-Henschoten en is door de grondeigenaar, Landgoed Den Treek-Henschoten NV, uitgegeven in erfpacht.
Het landgoed is gerangschikt in de zin van de Natuurschoonwet 1928 (geen overdrachtsbelasting).
Sale & lease back bespreekbaar.

Erfpacht: Geheel vernieuwde canon, € 30.000,- per jaar, geïndexeerd conform CPI. Looptijd 30 jaar.

Ligging: Zeer centraal gelegen in Midden-Nederland, op enkele kilometers van Zeist en Amersfoort. Utrecht en de Randstad zeer goed bereikbaar. Afstand tot de snelwegen A12 en A28 is respectievelijk 9 en 8 kilometer. Goede scholen en overige voorzieningen in de directe omgeving.

Staat van onderhoud: Uitstekend. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Koopsom: € 2.100.000,- k.k.
Gunning voorbehouden.

Kenmerken Zeisterweg 82 -84, WOUDENBERG

Overdracht

Vraagprijs€ 2.100.000
KoopconditieKosten koper
Aangeboden sinds24-11-2015

Bouw

Soort objectWoonhuis
WoningtypeVrijstaande woning
Bouwperiode< 1906
Soort woning
Landgoed
Ligging
In bosrijke omgeving
Open ligging
EnergielabelC
Energie-index1,54

Inhoud

Woonoppervlakte751 m2
Inhoud3165 m3
Perceeloppervlakte50630 m2

Indeling

Aantal kamers19
Aantal wc's13

Buitenruimte

Tuin Tuin rondom
Aantal bijgebouwen2 (254 m2)
Volledig gerestaureerd chalet (119 m²) en koetshuis (135 m²). Niet gerestaureerde werkschuur (1896). Verharde parkeerplaats met laadpalen.
 

Luxe kenmerken indoor

chalet119m2koetshuis135m2
Serre
 

Luxe kenmerken outdoor

BalkonEigen park / bos
Terras

Locatie Zeisterweg 82 -84, WOUDENBERG

Makelaar Zeisterweg 82 -84, WOUDENBERG

Contact

Naam Biltstede Makelaars
Makelaar Logo VastgoedPro member NVM member
Adres Laageind 11a
3465 KG Driebruggen
Nederland
Telefoon 0348-748418
E-mailadres info@biltstede.nl
WWW www.biltstede.nl

Contactpersoon

Naam Alana Gunnink
Telefoon 0348-748418
E-mailadres info@biltstede.nl

Woningen in de buurt

Bezoekers van deze woning bekeken

Tiendweg 6, ZEIST
Prijs op aanvraag
Lanterdijk 6, ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.
Ree 33, REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
Kennemerweg 1, ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Vogellaantje 1, NAARDEN
Prijs op aanvraag