« terug naar overzicht

Tiendweg 6 ZEIST

Prijs op aanvraag Verkocht onder voorbehoud
Soortwoning

Woonhuis

Oppervlakte 2829 m2 (50378 m2)
Aantal kamers 40 (10 slaapkamers)
Bijzonderheden Online hybride inschrijving. Mon
Makelaar Logo VastgoedPro member NVM member
  • Omschrijving
  • Foto's
  • Kenmerken
  • Kaart
  • Makelaar
  • Financieren

Tiendweg 6, ZEIST

Landgoed De Wulperhorst

'Het huis is onweerstaanbaar. (...) De Wulperhorst is een echt oud landhuis dat je meteen wilt hebben. (...) Licht vervallen oogt het en juist dat maakt het zo achteloos mooi.'
– Andrea Bosman in Trouw, 2 april 2016

Toen Reinier Huydecoper halverwege de negentiende eeuw een huis liet bouwen voor zijn omvangrijke gezin, wilde hij iets bijzonders. En dat werd het. De Wulperhorst is een markant wit landhuis met forse afmetingen, érg veel ruimte en een opvallende afwerking. Kijk naar de enorme hal, de brede gangen, de trappen, de enorme vertrekken. Kijk naar de gevels en de verrassende veelvormigheid van de ramen, allemaal in een harmonisch classicistisch patroon. Iets bijzonders moest De Wulperhorst worden en dat is het nog steeds. Bijzonder is ook dat dit unieke landhuis, zeer centraal gelegen tussen Bunnik en Zeist, nu te koop is bij online inschrijving.

Het spel met classicistische rechtlijnigheid
De Wulperhorst – die naam droeg het landgoed al ruim vóórdat het huidige landhuis, halverwege de negentiende eeuw, op deze plek werd gebouwd. In 1829 kwam het landgoed in bezit van barones Taets van Amerongen en haar kersverse echtgenoot Jan Elias Huydecoper, heer van Zeist. Huydecoper liet in die tijd het huidige Slot Zeist flink uitbreiden en het echtpaar bezat ook landgoed Blikkenburg. De drie landgoederen lagen op een steenworp afstand van elkaar. Later kreeg de tweede zoon, Jan Louis Reinier, het beheer over De Wulperhorst. Hij was het die opdracht gaf voor de bouw van een nieuw, groot landhuis voor zijn drukke gezin; Reinier en zijn echtgenote Louise Ernestine van Hardenbroek hadden acht kinderen. Zijn oudste zoon Jan Elias legde de eerste steen.

De eervolle opdracht voor de bouw van De Wulperhorst viel in 1858 toe aan architect Samuel Adrianus van Lunteren. Van Lunteren had destijds naam gemaakt als restaurateur van oude kastelen. Hij tekende onder meer de verbouwingen van kasteel Moersbergen in Doorn, kasteel Nijenrode bij Breukelen en kasteel Sandenburg bij Langbroek. Lauswolt in Beetsterzwaag en De Wulperhorst zijn zijn bekendste nieuwbouwwerken.
Dat De Wulperhorst een wit en classicistisch gebouw zou worden was te verwachten, gelet op het oeuvre van de architect. Opvallend is echter dat Van Lunteren bij De Wulperhorst de rechtlijnige hoofdvorm en de symmetrische gevels verrijkte met een zwierige variatie in vormen. De verschillende vormen van de vensters, de verdeling van de vensters over de gevels en de versieringen in het stucwerk... Het is duidelijk dat Van Lunteren een spannend spel speelde met de rechtlijnigheid van zijn eigen creatie.
Als zoon van een bekende tuinarchitect tekende Van Lunteren niet alleen het hoofdhuis maar bracht hij ook veranderingen aan in de parktuin van De Wulperhorst, deels ontworpen door J.D. Zocher. De tuin bestond destijds uit gazons, een slingervijver en een grand canal tot aan de Kromme Rijn; het landgoed was dus ook over water bereikbaar. Delen van de oude parkaanleg zijn op het enigszins verwilderde landgoed nog altijd terug te vinden.

Een veelkleurige stoet van bewoners
Henk Huydecoper, de zoon van de bouwheer, is met afstand de belangrijkste bewoner van De Wulperhorst. Ruim negentig jaar woonde hij er, tot zijn overlijden in 1950. Daarna diende het huis als onderkomen voor een stafdienst van de Koninklijke Luchtmacht en ook fungeerde het korte tijd als asielzoekerscentrum.
In 2001 kwam het landgoed in bezit van het Utrechts Landschap, dat begin deze eeuw de opstallen op erfpacht verkocht aan pianovirtuoos Wibi Soerjadi. Talloze musici waren te gast op De Wulperhorst en Soerjadi hield er vele huisconcerten. In het souterrain van het huis richtte hij een permanente tentoonstelling in over Franz Liszt.

Ruimte en schitterende details
Groot! De omvang van De Wulperhorst is in het interieur nog indrukwekkender dan van buitenaf. De grote hal met marmeren vloer, de trappenhuizen, de meer-dan-royale vertrekken… dit huis werd gebouwd als woonhuis, maar doet in zijn maatvoering niet onder voor een paleis. Recepties, concerten, ontvangsten, feesten, een bal… alles is hier mogelijk.
Vooral de vertrekken op de bel-etage en de etage zijn ruim en hoog, mooi gedecoreerd en vaak voorzien van een schouw en vensters met binnenluiken en vensterbanken. Daarnaast is er een souterrain onder het gehele huis, met veel daglicht en zeer goed bruikbare vertrekken. Een deel van het souterrain is voorzien van gewelfde plafonds. Ook de grote zolders onder het samengestelde dak zijn indrukwekkend; de zolderetage is momenteel niet ingericht, maar is zeer geschikt als woon-, werk- of opslagruimte.

Online hybride inschrijving
Landgoed De Wulperhorst wordt verkocht per besloten online inschrijving. De inschrijving vindt plaats in samenwerking met Troostwijk Auctions. De biedtermijn begint op dinsdag 13 december 2016 en eindigt op vrijdag 20 januari 2017 om 14.00 uur. Gedurende deze periode kunnen gegadigden hun bod uitbrengen.
Bieden is mogelijk nadat gegadigden zich in persoon hebben gelegitimeerd bij notariskantoor Loyens & Loeff te Amsterdam of bij hun eigen notaris én de Beschrijving Verkoopproces hebben ondertekend.
De verkoper heeft gekozen voor een zogeheten ‘hybride’ inschrijving, wat inhoudt dat gegadigden een geldelijke bieding doen en daarbij een plan van aanpak aanleveren.
De te doorlopen stappen zijn duidelijk beschreven in het biedboek. Een overzicht van het verkoopproces vindt u op de website van Biltstede Makelaars.

Biedboek en kijkdagen
Het biedboek bevat alle informatie over landgoed De Wulperhorst en over de verkoopprocedure. Het biedboek is te bestellen bij Biltstede Makelaars tegen een vergoeding van € 200,- inclusief btw.
Er worden twee kijkdagen georganiseerd. Maak voor het aanvragen van het biedboek en het aanmelden voor de kijkdagen gebruik van het formulier op de website van Biltstede Makelaars.

Beknopte gegevens
Grondoppervlakte: 50.378 m² (ruim 5 hectare, erfpacht)
Woonoppervlakte: 2.306 m² (landhuis), 523 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud: 8.942 m³ (landhuis), 2.088 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar: 1858

Bestemming:
Woonruimte en/of kantoorruimte. Afwijking van de in de erfpachtvoorwaarden opgenomen bestemming, onder voorwaarden, is bespreekbaar.

Indeling landhuis:
Souterrain: entree, ruime centrale hal met gewelfd plafond, compleet appartement met badkamer en toilet, separaat toilet, vier grote kamers (alle met daglicht), diverse ruime opslag- en keldervertrekken, diverse vaste kasten. Trapopgang (binnendoor) naar bel-etage. Totale bruikbare oppervlakte van het souterrain ruim 500 m².
Bel-etage: entree via bordes aan de voorzijde, grote en hoge centrale hal met marmeren vloer en zithoek. Grote zaal (concertzaal) van 90 m² met historische schouw en drie dubbele openslaande deuren naar een brede veranda met uitzicht. Vanuit de zaal eveneens dubbele openslaande deuren naar de dinerkamer (fitnessruimte) en naar de zitkamer. De zitkamer is voorzien van een fraaie schouw en van openslaande deuren naar een kleinere glasgedekte veranda. Bibliotheekkamer met opslagkamer en serre, kleine werkkamer met pantry. Ruime zit-/werkkamer met schouw. Vanuit de centrale hal leidt een brede trapopgang naar de etage. Een smallere personeelstrap bevindt zich aan de andere zijde van het gebouw.
Etage: zeer ruime centrale overloop, van waaruit alle vertrekken bereikbaar zijn. Grote zit- en eetkamer met volledig uitgeruste keuken, ontvangstzaal met openslaande deuren naar breed balkon, slaapkamer met badkamer en kledingkamer, entresol. Werkkamer, slaapkamer, twee slaap- of werkkamers, biljartkamer met bar.
Tweede etage: zeer ruime onafgewerkte zolder over de gehele oppervlakte van het landhuis (gebruiksoppervlakte bijna 600 m²), bestaande uit twee grote vrij indeelbare vertrekken en diverse kleinere zolderkamers. De zolder is voorzien van enkele fraaie gevelramen en van diverse dakvensters.

Koetshuis:
Voormalig koetshuis met aangebouwde woning aan de achterzijde, beide met achterstallig onderhoud. Diverse kamers, inpandige werkruimten. Gedateerde keuken- en sanitairvoorzieningen. Gebruiksoppervlakte begane grond ruim 300 m², etage ruim 200 m². Kelder van ruim 30 m². Het geheel is zeer geschikt voor het realiseren van woningen, appartementen of werkplaatsen.

Bijgebouwen:
Achter het koetshuis bevindt zich een paardenstal (75 m²), een grote kapschuur (148 m2) (beide in goede staat) en een bouwvallig houten tuinhuisje.

Tuin:
Vijf hectare, erfpacht. Een lange oprijlaan vanaf de Tiendweg. Enigszins ruige parkaanleg met grote gazons, oude bomen en delen van een oude slingervijver. Ook zijn er nog restanten te zien van het grand canal dat vroeger de verbinding vormde van de vijver naar de Kromme Rijn.

Ligging:
Beschut gelegen in het groene landschap tussen Bunnik en Zeist. Uitstekend bereikbaar vanuit het hele land. Reistijd tot Amsterdam, Rotterdam en Schiphol 30 tot 40 minuten.

Energielabel:
Niet vereist (Rijksmonument).

Staat van onderhoud:
Matig (landhuis en koetshuis). Directe herstelkosten geraamd op circa € 600.000,- Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Erfpacht:
Grond in eigendom bij Utrechts Landschap. Canon in 2016: € 74.733,09 per jaar, geïndexeerd. Utrechts Landschap is bereid met de koper van De Wulperhorst een nieuw erfpachtcontract aan te gaan met aangepaste voorwaarden ten aanzien van gebruik, bestemming, duur en canon. In het biedboek is omschreven welke mogelijkheden Utrechts Landschap de nieuwe erfpachter kan bieden.

Koopsom:
Verkoop bij besloten online hybride inschrijving. Het biedproces verloopt via de website van Troostwijk Auctions (www.troostwijkauctions.com/nl). Informatie over de inschrijving en de verkoopprocedure is te vinden in het biedboek.

Kenmerken Tiendweg 6, ZEIST

Overdracht

VraagprijsPrijs op aanvraag
KoopconditieKosten koper
Aangeboden sinds27-10-2016
StatusVerkocht onder voorbehoud
RegioUtrechtse Heuvelrug

Bouw

Soort objectWoonhuis
WoningtypeVrijstaande woning
Bouwperiode< 1906
BouwvormBestaandebouw
Soort woning
Landgoed
Landhuis
Monument
Vrijstaande woning
Ligging
Aan rustige weg
Beschutte ligging
Buiten bebouwde kom
In bosrijke omgeving
Vrij uitzicht
EnergielabelF
Energie-index2,54
Energielabel geldig tot13-02-2026

Inhoud

Woonoppervlakte2829 m2
Inhoud11030 m3
Perceeloppervlakte50378 m2

Indeling

Aantal kamers40
Aantal slaapkamers10
Aantal badkamers6
Aantal wc's11

Buitenruimte

Tuin Tuin rondom
Aantal bijgebouwen2 (223 m2)
Landhuis (2.306 m²), koetshuis (523 m²), paardenstal (75 m²), grote kapschuur (148 m²), bouwvallig houten tuinhuisje.
 

Luxe kenmerken indoor

BergingOpenhaard
VerandaKleine glasgedekte veranda
Biljartkamer met barSerre
Zolder
 

Luxe kenmerken outdoor

AlarminstallatieBalkon
BordesElektrisch toeganghek
Grote kapschuur148m2Houten tuinhuisje
Stallen75m2
 

Ontworpen door

ArchitectSamuel Adrianus van LunterenTuinarchitectSamuel Adrianus van Lunteren en J.D. Zocher

Locatie Tiendweg 6, ZEIST

Makelaar Tiendweg 6, ZEIST

Contact

Naam Biltstede Makelaars
Makelaar Logo VastgoedPro member NVM member
Adres Laageind 11a
3465 KG Driebruggen
Nederland
Telefoon 0348-748418
E-mailadres info@biltstede.nl
WWW www.biltstede.nl

Contactpersoon

Naam Alana Gunnink
Telefoon 0348-748418
E-mailadres info@biltstede.nl

Woningen in de buurt

Bezoekers van deze woning bekeken

Zeisterweg 82, WOUDENBERG
€ 2.100.000 k.k.
Vogellaantje 1, NAARDEN
Prijs op aanvraag
Kennemerweg 1, ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Heisteeg 26, OISTERWIJK
€ 6.000.000 k.k.
Lanterdijk 6, ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.