« terug naar overzicht

Dorpsstraat 78 NIEUWE NIEDORP

€ 1.000.000 k.k. Beschikbaar
Soortwoning

Woonhuis

Oppervlakte 200 m2 (25405 m2)
Aantal kamers 7 (5 slaapkamers)
Bijzonderheden Rijksmonument
Makelaar Logo NVM member NVM member
  • Omschrijving
  • Foto's
  • Kenmerken
  • Kaart
  • Plattegrond
  • Makelaar
  • Financieren

Dorpsstraat 78, NIEUWE NIEDORP

Te renoveren woonboerderij op ruim 25.000 m2.

Deze historische kop-romp boerderij is gebouwd in 1865. De rijksmonumentale boerderij is van een ongekende schoonheid, die weer in volle glorie zichtbaar wordt na de benodigde restauratie. Er zijn mogelijkheden om vier wooneenheden te creëren in het hoofdgebouw. Het grote perceel biedt mogelijk ook interessante opties ten behoeve van projectontwikkeling.

Neemt u voor meer informatie contact op met De Landerije Makelaars.

--------------------

Redengevende beschrijving Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed:

Inleiding

Boerderij van het kop-romp-type (met staartstuk), gebouwd in 1865 en verbouwd in 1882. De boerderij bestaat uit drie bouwmassa's: een woon- en een bedrijfsgedeelte (kop en romp) met noklijnen haaks op de Dorpsstraat en een staartstuk met noklijn evenwijdig aan de Dorpsstraat. Tegen de oostzijde van de romp is in het begin van de 20e eeuw een nieuwe stal geplaatst, waardoor de monumentale waarde van het oorspronkelijke complex niet is geschaad.

Omschrijving

De boerderij heeft een noord-zuidgericht grondplan bestaande uit twee achter elkaar liggende rechthoeken van ongelijke grootte. De kleinere zuidelijke rechthoek (aan de Dorpsstraat) vormt de basis voor het woonhuis, de grotere noordelijke rechthoek voor het bedrijfsgedeelte. Aan de oostzijde van het bedrijfsgedeelte bevindt zich een staartstuk onder ingestoken zadeldak.

Het woongedeelte is opgetrokken in paarsrode baksteen in kruisverband met grijs gecementeerde plint en bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder flauw hellend zadeldak bedekt met zwartgeglazuurde Hollandse pannen en een overstek voorzien van gesneden windveren, makelaar en hoekmakelaars.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel van de woning bevat twee rechthoekige zesruitsschuifvensters ter weerszijden van de voordeur. Deze paneeldeur heeft een gietijzeren sierrooster en levensboom in bovenlicht. De zolderverdieping bevat eveneens twee rechthoekige zesruitsschuifvensters. Deur en vensters worden bekroond door een strek.

De gootlijsten langs de zijgevels hebben aan boven- en onderzijde geschulpte houten lijsten, identiek aan de windveren langs de voorgevel.

De linkerzijgevel bevat van rechts naar links een zesruitsschuifvenster en een openslaande deur.

De rechterzijgevel heeft van links naar rechts: een zesruitsschuifvenster, een vierruitsvenster en twee kleine vierkante vensteropeningen boven elkaar.

Het bedrijfsgedeelte, van het woongedeelte afgescheiden door een brandmuur, is gebouwd op rechthoekige plattegrond. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met aan de noord-, west- en oostzijde buitenstijlruimten en aan de noordoost kant het staartstuk onder ingestoken zadeldak. Het staartstuk bevat een Zuid-Hollandse koestal. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit één bouwlaag, opgetrokken in paarsrode baksteen in kruis- en in halfsteensverband, onder hoog opgaand schilddak met wolfseind aan de zuidzijde en bedekt met rode en zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op de nok van het dak is een grote cilindervormige luchtkoker van lood en zink geplaatst, bekroond door een windvaan.

De linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte heeft een openslaande deur.

De rechterzijgevel is vernieuwd.

De achtergevel heeft van rechts naar links: darsdeur, een klein tweeruitsvenster onder de dakrand en een deur met vierruitsbovenlicht.

De noordgevel van de uitgebouwde koestal bevat ondermeer een deur in het midden en een klein vierkant venster links daarvan. De kopgevel van het staartstuk heeft een houten topgevel met windveren.

Het interieur van de boerderij is voor een belangrijk deel in tact, vooral in het woongedeelte, met twee vertrekken links en rechts van een gang welke zijn voorzien van de oorspronkelijke houten deuren, betimmeringen, schouw en, in het linker vertrek, een stucplafond.

Waardering

De kop-romp-boerderij van het boerderijcomplex is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw. Daarnaast heeft de kop-romp-boerderij ensemblewaarde als prominent onderdeel van een goed bewaard gebleven lineaire nederzettingsstructuur, i.c. een wegdorp met vaarsloot.

--------------------

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de vermelde maatvoering.

Kenmerken Dorpsstraat 78, NIEUWE NIEDORP

Overdracht

Vraagprijs€ 1.000.000
KoopconditieKosten koper
Aangeboden sinds04-10-2018

Bouw

Soort objectWoonhuis
WoningtypeVrijstaande woning
Bouwperiode< 1906
BouwvormBestaandebouw
Soort woning
Monument
Vrijstaande woning
Woonboerderij
Ligging
Aan rustige weg
Beschutte ligging
Vrij uitzicht

Inhoud

Woonoppervlakte200 m2
Inhoud3000 m3
Perceeloppervlakte25405 m2

Indeling

Aantal kamers7
Aantal slaapkamers5

Buitenruimte

Tuin
Garage

Locatie Dorpsstraat 78, NIEUWE NIEDORP

Plattegrond Dorpsstraat 78, NIEUWE NIEDORP

Makelaar Dorpsstraat 78, NIEUWE NIEDORP

Contact

Naam De Landerije Haaglanden
Makelaar Logo NVM member NVM member
Adres Laan van 's-Gravenhout 56
2631 WS Nootdorp
Nederland
Telefoon 088-0044244
E-mailadres i.postma@landerije.nl
WWW www.landerije.nl/haaglanden

Contactpersoon

Naam Irma Postma
Telefoon 088-0044244
E-mailadres i.postma@landerije.nl


Bezoekers van deze woning bekeken

Lecksdijk 22, REEUWIJK
€ 1.495.000 k.k.
Bosbergerweg 14, STROE
€ 1.299.000 k.k.
Beerseweg 10, OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
Lanterdijk 6, ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.