Overslaan en ga direct naar de inhoud

 

UIT ONS OKTOBER NUMMER

Georgia on my mind.
Nieuw leven in zwaar vervallen maar spectaculair Art Nouveau-huis

De Georgische ontwerper Eka Papamichael blies nieuw leven in een zwaar vervallen maar spectaculair art nouveau-huis in Tbilisi, de stad waar ze opgroeide. Tijdens de renovatie kwamen prachtige fresco’s aan het licht.

 

TEKST SYLVIA EMONTS
FOTOS FRANSESCO
DOLFO / LIVING INSIDE|
INTERIEURS

 

In één van de oudste wijken van Tbilisi, niet ver van het Tbilisi Opera and Ballet Theater, bevindt zich het tweede huis van de Georgische ontwerper Eka Papamichael en haar echtgenoot Phedon, een cameraman. Het gebouw heeft een prachtige art nouveau-gevel en traditionele houten balkons met glas, in Georgië bekend als shushabandi, die de architectuur van Tbilisi uniek maken. Op de binnenplaats groeien honderd jaar oude bomen. Het was het lot dat dit huis op hun pad bracht. ‘Het kwam onder onze aandacht omdat een vriend hier een huis wilde kopen. Ik kende het alleen van de buitenkant’, vertelt Eka Papamichael. ‘Het is een uitzonderlijk art nouveau-gebouw uit 1902 van de Georgische architect Simon Kidiashvili. Ik raadde mijn vriend onmiddellijk aan het te kopen, maar hij veranderde van gedachten. Dus besloten we zelf een bod te doen.’

 

IN ERE HERSTELD

Het huis was op dat moment nog opgesplitst in vijf appartementen. Ondanks deze ‘mishandeling’ ademde het nog altijd het levendige gevoel van begin vorige eeuw, toen muzikant Nicola Kartvelishvili de architect opdracht gaf voor het maken van het ontwerp. ‘Het huis was in zeer slechte staat, verwaarloosd en vernield’, vervolgt Papamichael. ‘Maar al bij de eerste aanblik had ik het gevoel dat het iets heel bijzonders was, dat ik helemaal naar mijn eigen hand kon zetten. Ik besloot om alle verborgen elementen in ere te herstellen en er zo nieuw leven in te blazen.’ Onder supervisie van de ervaren restaurateur Lela Ninoshvili onderging het vervallen huis in achttien maanden een metamorfose. Muren werden afgebroken, deuren en scheidingswanden verwijderd en originele decoraties hersteld. Dat bleef niet onopgemerkt: Papamichael werd voor haar werk bekroond met de prestigieuze Heritage-prijs van de National Trust of Georgia.

 

MUSICERENDE KABOUTERS

De grootste verrassing waren de prachtige fresco’s, die aan het licht kwamen bij het verwijderen van tientallen lagen behang. Toen het Rode Leger in 1921 Georgië binnenviel, splitsten de communisten afzonderlijke huizen en landgoederen op in kleine gemeenschappelijke appartementen. Die wezen ze vervolgens toe aan meerdere families. Ook bevalen ze om al het ‘kapitalistische erfgoed’ te verwijderen, inclusief de bijzondere muurschilderingen binnenshuis. ‘Deze fresco’s – met kabouters die jagen, eten, instrumenten bespelen en drinken – zijn absoluut uniek in Tbilisi!’ zegt Papamichael verrukt. Tijdens de restauratiewerkzaamheden kwamen er nog meer verrassingen tevoorschijn. Onder een tegelwand bleek een deur te zitten die naar het appartement van de buren leidde. Zoveel mogelijk oorspronkelijke architectonische kenmerken zijn hersteld. Het originele bad is gerestaureerd en in de hoofdbadkamer geplaatst.

 

GEORGISCHE TAPIJTEN

Tussen de grote boogopening in de woonkamer ontwierp Papamichael een boog van ijzer en glas. Dit werd een centraal ontwerpelement in deze kamer. Ze richtte het huis in met Georgische vintage tapijten en kelims, antieke Russische kroonluchters en opvallende designstukken, zoals de schommelstoel van Gregg Fleishman in de woonkamer. Een groot deel van de meubels is verzameld via rommelmarkten en laat een duidelijke voorkeur zien voor Italiaanse stukken uit de jaren vijftig. ‘Elk element in dit huis, van de objecten tot de kleuren en texturen, is heel persoonlijk’, legt ze uit. ‘Mijn favoriete kamer is de eetkamer, die beschikt over een prachtige glaswand. Hij biedt uitzicht op de moderne keuken, die een fraai contrast vormt met de historisch getextureerde muren en de hoge ramen erboven. Het daglicht valt hier heel mooi naar binnen door de enorme oude bomen buiten.’ De ontwerper en haar man wonen samen met hun twaalfjarige tweeling in Los Angeles. Als hij voor een filmopdracht buiten de stad is, brengt zij het liefst tijd door in Tbilisi. Door de lockdown is dat al sinds maart niet mogelijk, maar ze verlangt ernaar het huis weer te kunnen bezoeken. ‘Deze plek is voor mij een toevluchtsoord. Het geeft me rust en een gevoel van veiligheid.’

INSPIRATIE

DEEL DIT ARTIKEL

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top