Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen in augustus

Jan Jansen tijdens zijn expositie
Jan Jansen bij twee van zijn iconische ontwerpen in Museum Jan in Amstelveen.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in augustus. 

Klassiek in de Kas.

Klassiek in de Kas 

Vanaf nu t/m 29 augustus in Amsterdam

Voor het derde jaar klinkt er klassieke muziek in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Twee maanden lang zijn er concerten van onder andere Lavinia Meijer, Matteo Myderwyk en Ella van Poucke tijdens het muzikale spektakel Klassiek in de Kas. (foto: Caecilia Rasch)

Fotofestival Naarden

FotoFestival Naarden

Vanaf nu t/m 29 augustus in Naarden 

Een begrip in de vesting van Naarden. Het tweejaarlijkse FotoFestival Naarden. Op het fotofestival is toonaangevend werk van zowel gevestigde, als nieuwe talenten te zien. (foto: Bieke Depoorter, Magnum Photos)

Jan Jansen voor zijn expositie

Museum Jan 

Vanaf nu t/m 29 augustus in Amstelveen

Museum Jan in Amstelveen brengt een ode aan de invloedrijke schoenontwerper Jan Jansen. Dat gebeurt met de tentoonstelling: Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design. Daarbij koppelt gastcurator Lisa Goudsmit zijn oeuvre aan dat van een nieuwe generatie Nederlandse interieur-, mode- en productontwerpers. Tevens verschijnen zijn memoires bij Waanders Uitgevers. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam

Vanaf nu t/m 31 augustus in Amsterdam 

Jarenlang is naar de tentoonstelling Slavernij uitgekeken. Het Rijksmuseum Amsterdam is namelijk het eerste nationaal museum dat de blik richt op slavernij in de Nederlandse koloniale periode, op vier continenten. Ook de effecten ervan in Nederland zelf komen aan bod. De tentoonstelling toont aan dat slavernij een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Sint Janskerk

Vanaf nu t/m 12 september in Schiedam

Maar liefst 26 meter lang, 9,5 meter hoog en breed is kunstwerk Stadscocon. Bezoekers kunnen er bovendien letterlijk doorheen lopen. Kunstenaar Florentijn Hofman (1977) installeerde de groene opblaasbare cocon tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam. Daarmee wil het Stedelijk Museum Schiedam kunstliefhebbers die na een lange lockdown behoefte hebben aan iets moois een onalledaagse ervaring bieden. En dat is het zeker.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

De Pont Museum 

Vanaf nu t/m 12 september in Tilburg

Als nazaat van een zeventiende-eeuws bestuurslid van de admiraliteit, verdiepte kunstenaar Hans Broek zich in de geschiedenis van de slavernij. Hij reisde daarvoor naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao. Het resulteert in de indrukwekkende tentoonstelling The Things I Used To Do.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Van Gogh Museum

Vanaf nu t/m 12 september in Amsterdam

In de afgelopen tien jaar heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam tal van bijzondere werken aangekocht. Een aantal daarvan en vooral verhalen waarom, is te zien in de tentoonstelling Ongekend. (foto: Henri de Toulouse-Lautrec, 'De clown in de Moulin rouge (La clownesse au Moulin rouge)'​, 1897, kleurenlithografie op papier, 41 x 32.3 cm​, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)) 

Taiko Summer Nights

Vanaf nu t/m 1 oktober in Amsterdam 

Genieten van Japanse schoonheid tijdens een heerlijk diner? Het kan deze zomer in het Conservatorium Hotel. Het restaurant van het hotel is namelijk een bijzondere samenwerking aangegaan met Time & Style. En wat er dan op de kaart staat? De beroemde Wagyu shoarma, Edamame hummus met een krokante miso pappadum en lams kofte Gyoza met gepekelde rozijnen. Ook is er een sushi-counter waar je kunt genieten van Taiko sushi klassiekers zoals de Watermelon Sashimi en Dragon Roll. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Op Solder 

Vanaf nu t/m 7 november in Amsterdam

De vrouwen die in 1868 naar een verborgen kerk gingen, deden dat in gepaste kleding. Die unieke verzameling kostuums uit de 19e eeuw uit het depot van het Rijksmuseum zijn vanaf 5 juni te zien in Museum Ons' Lieve Heer op Solder. De plek waar de dames zich destijds ook al verzamelden. (foto: Rebekka Mell)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Nxt Museum 

Vanaf nu t/m 31 december in Amsterdam

Big Brother is watching you, daar draait het allemaal om in de nieuwste tentoonstelling van het Amsterdamse Nxt Museum. Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de allesomvattende rol van toezichtssystemen in onze samenleving zichtbaar maakt. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Stedelijk Museum Kampen

Vanaf nu t/m 9 januari in Kampen

Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt. Deze zomer transformeert ze het Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt. Daarvoor nam Christie van der Haak de Art Nouveau kunststroming, die rond 1890 in opkomst kwam, als uitgangspunt voor een compleet nieuwe vormentaal, die verdergaat waar de Art Nouveau gestopt is. (foto: Christie van der Haak) 

Romanovs tentoonstelling in Hermitage

Hermitage Amsterdam

Vanaf nu t/m 9 januari 2022 in Amsterdam 

In de negentiende eeuw beleefden de Middeleeuwen met hun ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien een ware revival in Europa. Ook aan het Russische keizerlijke hof. Dat laat de Hermitage Amsterdam met een oogverblindende tentoonstelling zien.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-westfries

Westfries Museum

Vanaf nu t/m 23 januari 2022 in Hoorn

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privésessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum. 

Grachtenfestival Amsterdam

Grachtenfestival 

Vanaf nu t/m 22 augustus in Amsterdam

Dit jaar draait het Grachtenfestival allemaal om muziek als protestmiddel met als thema: ‘Luister! Muziek als protest’. Dat komt naar voren door het verborgen en openlijke protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz te laten horen.

Museum van Loon tentoonstelling

Museum Van Loon 

Vanaf nu t/m 20 augustus in Amsterdam 

World Opera Lab en Museum Van Loon komen tijdens Grachtenfestival 2021 met een unieke, intieme opera met de rivier de Eufraat in de hoofdrol. In de tuin van het museum vertolkt een spectaculaire cast met o.a. jong operatalent Sabra El Bahri Khatri verhalen van de Eufraat in een verscheidenheid aan muzikale tradities: van Verdi’s Nabucco tot traditionele muziek uit Syrië, Irak en Turkije. Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen, in een regie van Miranda Lakerveld.

Singer Laren

Singer Laren  

Vanaf nu t/m 28 november in Laren

Deze hele zomer is een collectie vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling te zien in de gerenoveerde museumzaal van Singer Laren. In de tentoonstelling De ontdekking van het heden is werk van o.a. Pablo Picasso, Piet Mondriaan en René Daniëls te zien. (foto: Constantin Brancusi, Portrait d'une femme, ca. 1918, collectie JK Art Foundation) 

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in augustus in binnen- en buitenland. 

  • ARTZUID (1 juli t/m 17 oktober in Amsterdam, Nederland)
  • Wijnmakers & Chefs (19 juli t/m 8 augustus Scheepvaartmuseum, Amsterdam)
  • KadS Kunst aan de Schinkel (25 juli t/m 5 september in Amsterdam) 
  • Budapest Design Week 2021 (10 t/m 17 augustus in Budapest, Hongarije)

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top