Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen in juli

Lavinia Meijer tijdens Klassiek in de Kas.
Lavinia Meijer tijdens Klassiek in de Kas. Foto: Leandra Arjona-Jacobi.

Na ruim anderhalf jaar staat er eindelijk weer een bomvolle zomer voor ons. Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam

Vanaf nu t/m 31 augustus in Amsterdam 

Jarenlang is naar de tentoonstelling Slavernij uitgekeken. Het Rijksmuseum Amsterdam is namelijk het eerste nationaal museum dat de blik richt op slavernij in de Nederlandse koloniale periode, op vier continenten. Ook de effecten ervan in Nederland zelf komen aan bod. De tentoonstelling toont aan dat slavernij een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-westfries

Westfries Museum

Vanaf nu te zien t/m 12 september in Hoorn

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privésessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Stedelijk Museum Kampen

Vanaf nu te zien t/m 9 januari in Kampen

Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt. Deze zomer transformeert ze het Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt. Daarvoor nam Christie van der Haak de Art Nouveau kunststroming, die rond 1890 in opkomst kwam, als uitgangspunt voor een compleet nieuwe vormentaal, die verdergaat waar de Art Nouveau gestopt is. (foto: Christie van der Haak) 

Taiko Summer Nights

Vanaf nu t/m 1 oktober in Amsterdam 

Genieten van Japanse schoonheid tijdens een heerlijk diner? Het kan deze zomer in het Conservatorium Hotel. Het restaurant van het hotel is namelijk een bijzondere samenwerking aangegaan met Time & Style. En wat er dan op de kaart staat? De beroemde Wagyu shoarma, Edamame hummus met een krokante miso pappadum en lams kofte Gyoza met gepekelde rozijnen. Ook is er een sushi-counter waar je kunt genieten van Taiko sushi klassiekers zoals de Watermelon Sashimi en Dragon Roll. 

Mia Karlova galerie stoel van Vadim Kibardin

Mia Karlova Galerie

Vanaf nu t/m 23 juli in Amsterdam 

In A Life Less Ordinary zet interieurdesigner en curator Mia Karlova vier kunstenaars in de schijnwerpers. De galerie van Karlova is geopend in tijden van de pandemie en daarom heeft ze ervoor gekozen dat centraal te zetten in deze expositie. (foto: Paper Chair n°7 door Vadim Kibardin, Mia Karlova Galerie 2021 © Jeroen van der Spek)

Fotofestival Naarden

FotoFestival Naarden

Vanaf nu t/m 29 augustus in Naarden 

Een begrip in de vesting van Naarden. Het tweejaarlijkse FotoFestival Naarden. Op het fotofestival is toonaangevend werk van zowel gevestigde, als nieuwe talenten te zien. (foto: Bieke Depoorter, Magnum Photos)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Nxt Museum 

Vanaf nu te zien t/m 31 december in Amsterdam

Big Brother is watching you, daar draait het allemaal om in de nieuwste tentoonstelling van het Amsterdamse Nxt Museum. Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de allesomvattende rol van toezichtssystemen in onze samenleving zichtbaar maakt. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Van Gogh Museum

Vanaf nu te zien t/m 12 september in Amsterdam

In de afgelopen tien jaar heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam tal van bijzondere werken aangekocht. Een aantal daarvan en vooral verhalen waarom, is te zien in de tentoonstelling Ongekend. (foto: Henri de Toulouse-Lautrec, 'De clown in de Moulin rouge (La clownesse au Moulin rouge)'​, 1897, kleurenlithografie op papier, 41 x 32.3 cm​, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)) 

Klassiek in de Kas.

Klassiek in de Kas 

Vanaf nu t/m 26 augustus 

Voor het derde jaar klinkt er klassieke muziek in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Twee maanden lang zijn er concerten van onder andere Lavinia Meijer, Matteo Myderwyk en Ella van Poucke tijdens het muzikale spektakel Klassiek in de Kas. (foto: Caecilia Rasch)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Op Solder 

Vanaf nu te zien t/m 7 november in Amsterdam

De vrouwen die in 1868 naar een verborgen kerk gingen, deden dat in gepaste kleding. Die unieke verzameling kostuums uit de 19e eeuw uit het depot van het Rijksmuseum zijn vanaf 5 juni te zien in Museum Ons' Lieve Heer op Solder. De plek waar de dames zich destijds ook al verzamelden. (foto: Rebekka Mell)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Sint Janskerk

Vanaf nu te zien t/m 12 september in Schiedam

Maar liefst 26 meter lang, 9,5 meter hoog en breed is kunstwerk Stadscocon. Bezoekers kunnen er bovendien letterlijk doorheen lopen. Kunstenaar Florentijn Hofman (1977) installeerde de groene opblaasbare cocon tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam. Daarmee wil het Stedelijk Museum Schiedam kunstliefhebbers die na een lange lockdown behoefte hebben aan iets moois een onalledaagse ervaring bieden. En dat is het zeker.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

De Pont Museum 

Vanaf nu t/m 12 september in Tilburg

Als nazaat van een zeventiende-eeuws bestuurslid van de admiraliteit, verdiepte kunstenaar Hans Broek zich in de geschiedenis van de slavernij. Hij reisde daarvoor naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao. Het resulteert in de indrukwekkende tentoonstelling The Things I Used To Do.

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in juli in binnen- en buitenland. 

  • Object Rotterdam 2021 (1 t/m 4 juli in Rotterdam, Nederland)
  • ARTZUID (1 juli t/m 17 oktober in Amsterdam, Nederland)
  • Jerusalem Design Week 2021 (1 t/m 8 juli in Jerusalem, Israël)
  • De Maaltuin (17 en 18 juli in Soesterberg)
  • Wijnmakers & Chefs (19 juli t/m 8 augustus Scheepvaartmuseum, Amsterdam)

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top