Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

The Realm of Appearances by Matthew Wong.
The Realm of Appearances by Matthew Wong.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Sam van den Heuvel

Sam van den Heuvel

Amsterdam Artspace - Looking for life

Vanaf 7 april

Na jarenlang rondzwerven van de ene plek naar de andere, vroeg Sam van den Heuvel zich af: "Waar ben ik al die tijd naar op zoek geweest?" Hij herinnerde zich dat een vriend hem ooit vroeg: "Ben je echt aan het zoeken, of ben je aan het weglopen?" Hij antwoordde: "Ik ben inderdaad aan het zoeken, maar waar precies naar? Naar het leven!"
Looking for life is een fototentoonstelling die het verhaal vertelt van een moderne nomade die de afgelopen jaren heeft gezworven, waarbij hij momenten van het leven heeft vastgelegd op al deze plekken. De tentoonstelling biedt kijkers een visuele Odyssee door zijn lens en een glimp van de diversiteit die te vinden is in gewone en buitengewone momenten van hedendaags bestaan. Je kunt de galerie bezoeken op afspraak.

Uitklapkasteel 2024 by Erik Mattijssen, gouache on paper, 60 x 46 cm

Uitklapkasteel 2024 by Erik Mattijssen, gouache on paper, 60 x 46 cm

Galerie Fleur & Wouter en No Limits! Art Castle - Castlemania

Vanaf 13 april tot en met 12 mei

Castlemania is een gezamenlijk project van Galerie Fleur & Wouter en No Limits! Art Castle. Gecureerd door Simon Marsiglia, bestaat de tentoonstelling uit drie hoofdstukken waarvan de eerste gehouden wordt in Galerie Fleur & Wouter genaamd "Open the Gates". Met bijdragen van een groot aantal kunstenaars transformeert het interieur van de Galerie tot een kasteel van de toekomst. Hoofdstukken twee en drie vinden plaats in No Limits! Art Castle. Hier zijn twee solotentoonstellingen te zien: de postume overzichtstentoonstelling Less is Bore van Johan Vanderschelden en een serie sprookjesachtige keramische kastelen Burn them All door Jordan R̶o̶g̶e̶r̶.

Thorsten Brinkmann (1971) "Reginald von Eckhelm" Close Up 2010 10/20

Thorsten Brinkmann (1971) "Reginald von Eckhelm" Close Up 2010 10/20

Venduehuis Den Haag - Kijkdagen Post-War & Contemporary Art

Vanaf 18 april tot en met 22 april

In 2021 was het 210 jaar geleden dat het Venduehuis der Notarissen officieel van start ging als veilinghuis in Den Haag. De aanleiding voor de oprichting van het veilinghuis ligt in 1811: Nederland was ingelijfd bij het Franse keizerrijk en Franse rechtspraak werd de wettelijke norm. In die meer dan 210 jaar veilen zijn veel kunstwerken onder de hamer gekomen die een plaats hebben gekregen in belangrijke nationale en internationale verzamelingen en musea, permanent of op basis van, langdurige, bruikleen. De veiling Post-War & Contemporary Art is een verzameling van voornamelijk schilderijen en sculpturen van naoorlogse kunstbewegingen zoals CoBrA, Pop-Art, Nieuwe Figuratie, Zero, Neue Wilde, Konkrete Kunst en conceptuele kunst. Het veilinghuis in Den Haag organiseert per veiling informatie kijkdagen. Ben je geïnteresseerd? Kijk via onderstaande link op de website voor meer informatie.

Tanja Ritterbex

Tanja Ritterbex

Stedelijk museum Kampen - Meidenpracht Vrouwenkracht

Vanaf 23 maart tot en met 15 september 2024

Vrouwenkunst bestaat niet. Wel kunstenaars die vrouw zijn en hun werk maken vanuit hun vrouwelijke identiteit. Marit Dik, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex brengen ons dicht bij hun persoonlijke leven en geven commentaar op de wereld gezien door een vrouwenbril. Hun originele kijk is uitbundig, ontroerend, soms introvert of hilarisch. 

Schouderstuk, Kunstenaarscollectief StiQS

Schouderstuk, Kunstenaarscollectief StiQS

Nederlands Zilvermuseum - Expositie ZilverStiQSel

Vanaf 8 april 2024

In het najaar van 2022 begonnen de leden van kunstenaarscollectief StiQS met een nieuw avontuur. Normaal is textiel het medium van hun kunst. Textiel is zacht, tactiel, soepel, teer en kwetsbaar. Nu onderzocht StiQS een heel ander materiaal: metaal. Metaal is hard, glanzend, maar toch ook wel tactiel. Dit bracht compleet nieuwe uitdagingen: knippen werd vervangen door zagen, borduren door walsen en hameren, en de naald door een spijker of boor. Expositie ZilverStiQSel verbindt het materiaal textiel en metaal.

Bořek Šipek

Bořek Šipek

Nationaal Glasmuseum - Bořek Šipek

Van 30 maart tot en met 1 september

In 1983 vestigt de Tsjechische ontwerper en architect Bořek Šipek (1949-2016) zijn ontwerpstudio in Amsterdam. Hij richt zich op het ontwerpen van meubels, zilver, porselein en glas. Via de gerenommeerde Galerie Steltman verovert zijn on-Nederlandse vormentaal het land. In 1989 richt Šipek samen met Petr Novotny en Libor Fafala in Tsjechië de glasfabriek Ajeto op waar zijn werk wordt uitgevoerd. Sipek benut alle kwaliteiten van het Tsjechische glas. Het is goed geblazen en zijn vormentaal is uniek en onmiskenbaar: speelse vormen met barokke krullen. Het is ook inventief, want hij combineert porselein en jade met glas.

Fotografie: Jimmy Nelson

Fotografie: Jimmy Nelson

Muzee Scheveningen - Ode aan Nederland

Van 5 april tot en met 30 juni

Met trots kondigt de Jimmy Nelson Foundation de opening aan van de tweede van vier reizende tentoonstellingen in het Muzee Scheveningen, ter ere van het rijke Nederlandse culturele erfgoed. De tentoonstelling, genaamd "Ode aan Nederland", presenteert werken uit het boek "Between the Sea and the Sky". Het hoofddoel van deze expositie is om de artistieke pracht van lokale gemeenschappen terug te brengen naar hun oorspronkelijke thuis, waardoor een gevoel van diepgewortelde trots ontstaat in het behoud van ons erfgoed.

Links: Julian Stips. Rechts: Wouter Stips.

Links: Julian Stips. Rechts: Wouter Stips.

ART ZAANSTAD - STIPS & STIPS

Van 9 maart tot en met 14 april

Artzaanstad is al 50 jaar een begrip op het gebied van hedendaagse beeldende kunst in heel Nederland. Het is niet alleen een centrum voor kunstuitleen in Zaandam, maar ook een actieve galerie. Vanaf 9 maart tot en met 14 april is op het Hembrugterrein de expositie 'Stips & Stips' te zien. In deze tentoonstelling toont de galerie werk van Wouter Stips en Julian Stips. Rond de viering van zijn 80e verjaardag exposeert Wouter samen met zijn jongste zoon Julian. Hoewel Wouter nog dagelijks actief is neemt Julian langzaamaan het stokje - symbolisch - over. Op zondag 10 maart is de feestelijke opening.

Fotografie: ThirdEyeDesign.

Fotografie: ThirdEyeDesign.

DE KROMHOUTHAL - DESIGN ICONS

Op 6 & 7 april

Na 9 succesvolle edities, vindt Design Icons voor de 10e keer plaats, als altijd in De Kromhouthal in Amsterdam Noord. De beurs is, met 75 vintage design experts onder één dak, uniek in Nederland. Een bezoek aan Design Icons Amsterdam is duurzaam shoppen en verrast worden door unieke interieurobjecten en beroemde meubeliconen uit de 20e eeuw van namen als Jacobsen, Eames, Braakman en Panton. Maar ook betaalbaar vintage zal te vinden zijn op de stands.

Gert Kist - Blue Passion

Gert Kist - Blue Passion

ART VILLA GOOI - BLUE SPRING

Van 2 maart tot en met 26 mei

Met de lente in het vooruitzicht presenteert Art Villa Gooi in Hilversum van 2 maart tot en met 26 mei 2024 de expositie 'Blue Spring'. De nieuwe kunstgalerie toont een ruime en kleurrijke selectie fotografie, schilderijen, sculpturen, wandobjecten en glaskunst. De inspirerende en veelzijdige kleur blauw speelt een prominente rol. De fascinerende, eigentijdse werken met subtiele blauwe accenten zijn van gevestigde kunstenaars als Gert Kist (fotografie), Samira el Bali (abstracte schilderijen), Helene De Smet (abstracte mixed media schilderijen), Harold Aspers (portretschilderijen), Sabine Struycken (keramische sculpturen), Erik Kierkels (bronzen en glazen sculpturen), Yvonne van der Made (mixed media wandobjecten) en Fons Uytdehaag (glaskunst). De expositie wordt verrijkt met imposante, krachtige bronzen sculpturen van Joris Verdonkschot en Lothar Vigelandzoon.

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

VAN GOGH MUSEUM - MATTHEW WONG | VINCENT VAN GOGH: PAINTING AS A LAST RESORT

Van 1 maart tot en met 1 september

Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong in Europa. Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is stralend, kleurrijk en expressief. De tentoonstelling toont zijn unieke werk in het licht van de artistieke en persoonlijke connectie tussen Wong en Van Gogh, die hij als een van zijn grootste inspiratiebronnen zag.

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

KERAMIEKMUSEUM PRINCESSEHOF - PORSELEINKOORTS

Van 2 maart tot en met 1 september

Het Keramiekmuseum Princessehof presenteert Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Deze tentoonstelling schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

HUIS MARSEILLE - DEBORAH TURBEVILLE PHOTOCOLLAGE

Van 16 maart tot en met 16 juni

In maart 2024 toont Huis Marseille het eerste grote retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville (Stoneham, 1932-New York, 2013). De tentoonstelling bevat een grote selectie aan vintage collages, unieke werken waarvan een deel nooit eerder werd getoond. Met haar onvergelijkbare, dromerige en melancholische beelden gaf Turbeville in de jaren 1970 en 1980 een nieuwe impuls aan de (mode)fotografie.


H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

ZILVERMUSEUM SCHOONHOVEN - AAN TAFEL MET HELENE KRÖLLER MÜLLER

Van 12 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. Bij de expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’, maak je kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Gecharmeerd van de eerdere ontwerpen voor gebouwen van de architecten Berlage en Van de Velde besluit ze ook met hen samen te werken voor haar tafelzilver. Uit deze samenwerking komen drie unieke ontwerpen voort.

'Lucid Look 2' van Iris Van Herpen. Fotografie: Morgan O'Donovan.

'Lucid Look 2' van Iris Van Herpen. Fotografie: Morgan O'Donovan.

TEXTIELMUSEUM - IS IT ALIVE?

Van 14 oktober 2023 tot en met 7 april 2024

In ‘Is it alive?’ komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf. Centraal staat I am Storm van kunstenaarsduo DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta). De nieuwe en nooit eerder getoonde installatie bestaat uit een twintigtal levensgrote sprieten die wuiven op een denkbeeldige wind. Daarnaast beleef je onder andere de unieke ‘levende architectuur’ van kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), een geactiveerde look van modeontwerper Iris van Herpen, twee interactieve werken van Bart Hess en uitgebreid werk van Tanja Smeets. In de tentoonstelling nemen we je ook mee in het maakproces, waaruit duidelijk wordt dat kunstenaars soms uitvinders zijn en innovatie kunnen aanjagen.

HET LEIDSE MUSEUM DE LAKENHAL - REMBRANDTS VIER ZINTUIGEN

Van 20 januari tot en met 16 juni 2024

Het Leidse Museum De Lakenhal, geopend op 1 mei 1874, viert in 2024 zijn 150-jarig bestaan. Kick-off van deze viering is de presentatie van Rembrandts vier zintuigen — zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast De brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken van The Leiden Collection, New York: De operatie(het Gevoel), De drie zangers (het Gehoor) en De flauwgevallen patiënt (de Reuk). Het vijfde zintuig, de Smaak, ontbreekt. Dit werk is tot nu toe spoorloos. Samen zijn de vier schilderijen 150 dagen in het museum te zien.

Het gehele jaar te bezoeken:

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

GRONINGER MUSEUM - ERWIN OLAF

Vanaf 10 oktober 2023

Vanaf 10 oktober 2023 is in de vaste collectie van het Groninger Museum een aantal foto’s van fotograaf Erwin Olaf te zien. Olaf overleed op 20 september op 64-jarige leeftijd. Het Groninger Museum is in het bezit van een groot aantal werken van Erwin Olaf. Deze expositie is een greep uit die collectie: 11 foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988). 

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top