Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

OBSESSED! Jewellery Festival
OBSESSED! Jewellery Festival. Foto: Frederik Beyens.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Pan Amsterdam

Pan Amsterdam

Vanaf nu t/m 21 november 2021 in Amsterdam

Het is weer tijd voor inspiratie van topniveau. Van zaterdag 13 tot en met zondag 21 november vindt de 34e editie plaats van PAN Amsterdam, de eclectische kunst-, design- en antiekbeurs in de RAI Amsterdam. Deze nationale kunstbeurs PAN Amsterdam biedt een hoogwaardig en veelzijdig aanbod van meer dan 100 deelnemers die samen de kwalitatieve kunst-, design- en antiekhandelaren in Nederland vertegenwoordigen. Ook is er een aantal buitenlandse tophandelaren aanwezig. Residence zelf zal ook gerepresenteerd worden met een stand waarin creatief vakmanschap centraal staat. 

Biënnale Brabant  

Biënnale Brabant  

Vanaf nu t/m 28 november in Tilburg

Eind november strijkt de Biënnale Brabant neer in Tilburg. Tijdens de kunstbeurs komen 40 internationale kunstenaars naar Brabant met als doel kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Van 11 tot en met 28 november 2021 komen 40 internationale kunstenaars samen om bijzonder werk tentoon te stellen. De kunstbeurs wordt georganiseerd door Van Loon Galleries, de kunstgalerie uit Vught.

Singer Laren

Singer Laren  

Vanaf nu t/m 28 november in Laren

Deze hele zomer is een collectie vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling te zien in de gerenoveerde museumzaal van Singer Laren. In de tentoonstelling De ontdekking van het heden is werk van o.a. Pablo Picasso, Piet Mondriaan en René Daniëls te zien. (foto: Constantin Brancusi, Portrait d'une femme, ca. 1918, collectie JK Art Foundation) 

OBSESSED! Jewellery Festival 

OBSESSED! Jewellery Festival 

Vanaf nu t/m 30 november 2021 door heel Nederland 

Heel Nederland staat in november in het teken van juwelen tijdens OBSESSED! Jewellery Festival. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Eindhoven en Utrecht laten musea, galerietentoonstellingen en studio’s van kunstenaars de meest prachtige juwelen zien. (Foto: ook het Diamantmuseum in Antwerpen doet mee. Foto door Frederik Beyens)

Stedelijk museum breda

Stedelijk Museum Breda 

Vanaf nu t/m 5 december 2021 in Breda

Internationaal geniet zij een grote reputatie, maar in Nederland kent slechts een selecte groep vakgenoten het indrukwekkende oeuvre van modefotograaf Sacha van Dorssen De overzichtstentoonstelling die het Stedelijk Museum Breda momenteel aan haar wijdt, zal daarin ongetwijfeld verandering brengen. (Foto: Sacha van Dorssen uit Marie Claire, 1981. Essaouira, Marokko. Kleding: Kenzo en Dorothée Bis. © Sacha van Dorssen)

Sir Art Studio

Sir Art Studio

Vanaf nu t/m 19 december 2021 in Amsterdam

Natuur en reizen komen samen in de tentoonstelling A Trip Around the World in Sir Art Studio. De tentoonstelling vind je in de expositieruimte van het Sir Albert Hotel en is gecureerd door Blonda Sno.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Nxt Museum 

Vanaf nu t/m 31 december in Amsterdam

Big Brother is watching you, daar draait het allemaal om in de nieuwste tentoonstelling van het Amsterdamse Nxt Museum. Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de allesomvattende rol van toezichtssystemen in onze samenleving zichtbaar maakt. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Stedelijk Museum Kampen

Vanaf nu t/m 9 januari in Kampen

Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt. Deze zomer transformeert ze het Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt. Daarvoor nam Christie van der Haak de Art Nouveau kunststroming, die rond 1890 in opkomst kwam, als uitgangspunt voor een compleet nieuwe vormentaal, die verdergaat waar de Art Nouveau gestopt is. (foto: Christie van der Haak) 

Romanovs tentoonstelling in Hermitage

Hermitage Amsterdam

Vanaf nu t/m 9 januari 2022 in Amsterdam 

In de negentiende eeuw beleefden de Middeleeuwen met hun ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien een ware revival in Europa. Ook aan het Russische keizerlijke hof. Dat laat de Hermitage Amsterdam met een oogverblindende tentoonstelling zien.

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu t/m 9 januari 2022 in Haarlem

In het Teylers Museum in Haarlem kun je tot begin volgend jaar genieten van Vogelpracht. Dat The Birds of America het hoogtepunt van de tentoonstelling vormt, zal iedere bezoeker kunnen beamen. (Foto: American Flamingo uit The Birds of America (1827-1838), John James Audubon (1785-1851). © Teylers Museum, Haarlem)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-westfries

Westfries Museum

Vanaf nu t/m 23 januari 2022 in Hoorn

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privésessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum. 

Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Vanaf nu t/m 27 februari 2022 in Amsterdam

Niet alleen de Gouden Koets is nieuw in het Amsterdam Museum, ook de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu is vanaf 5 september te bezoeken in het museum. Het legt verbanden tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen en spoort aan tot reflectie en discussie. (Foto: Portret B. Spinoza, Hollandse School, 1650 - 1700, Collectie Haags Historisch Museum). 

Drents Museum

Drents Museum

Vanaf nu t/m 27 maart 2022

Dit najaar beleeft het Drents Museum de wereldprimeur met een grote tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo. In Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo zie je een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Enkele topstukken uit het Museo Dolores Olmedo komen naar Assen zoals Henry Ford Hospital (1932) en De gebroken zuil (1944). (Foto: Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939, foto, Throckmorton Fine Art, New York / Photo by Nickolas Muray, © Nickolas Muray Photo Archives).

Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag 

Vanaf nu t/m 3 april 2022 in Den Haag

De unica die de Deense porseleinfabrikanten Royal Copenhagen en Bing & Grøndahl tussen 1890 en 1930 vervaardigden, veroorzaakten destijds wereldwijd een ware sensatie. Kunstmuseum Den Haag toont nu een uitzonderlijke selectie in Porcelain Masterpieces, Kopenhagen 1890-1930.

Naarden the Art fair

NAARDEN the Art fair 

Van 27 t/m 30 januari 2022 in Naarden

Een jubileum in Naarden: the Art Fair bestaat 25 jaar. Dat wordt in 2022 gevierd met een extra feestelijke editie in de Grote Kerk Naarden. 64 internationale kunsthandelaren en galeries tonen oude, moderne en hedendaagse kunst. In 2020 trok de beurs nog 15.000 bezoekers. (Foto: Gem collection, acryl epoxy op paneel, 50x50 cm, unicum, € 675,-, Marcus Akerman)

Dutch Design Week

Dutch Design Week 

Van 22 t/m 30 oktober 2022 in Eindhoven

Na een digitale editie in 2020, ging Dutch Design Week in 2021 gelukkig wel door. Ook volgend jaar staat het op de planning. In Eindhoven komen meer dan 2.600 designers samen om duizenden bezoekers te laten genieten van Dutch Design. (Foto: Max Kneefel)

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • ARTZUID (vanaf nu t/m 17 oktober in Amsterdam)
  • Overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji in Kunsthal KAdE (25 september t/m 9 januari 2022 in Amersfoort) 

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top