10 maart 2012

Douchegemakken

Wilt u uw douche-omgeving zo aangenaam mogelijk maken? Zorg dan voor genoeg verkeersruimte en beperk het spatten.

De klassieke douchecabine-met-bak-en-vouwwand is op zijn retour. Wanneer u in een Parijs hotel weer eens in zo’n ‘hokje’ staat, weet u precies waarom… Het is vaak lastig manoeuvreren.

Inloopdouches en douchewanden

Bij een inloopdouche is dit anders: Hier lopen de vloertegels door in de doucheruimte en bepaalt u zelf het formaat, door een ‘losse’ douchewand te plaatsen. Is uw badkamer groot genoeg dan kunt u zelfs helemaal afzien van douchewanden. Voorwaarde is dan wel dat de vloer goed op afschot ligt, zodat het water niet door uw hele badkamer vloeit. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen zich in zo’n wandloze douche wel erg ‘bloot’ voelen. Een goed alternatief is de glazen douchewand: een ruimtelijk effect en toch enige beslotenheid, naar keuze in helder, mat of van een motief voorzien glas. Dun vensterglas is uiteraard niet veilig, maar veel sanitairmerken hebben inmiddels goede glazen douchewanden in het assortiment.

Kalkaanslag en andere ongemakken in de badkamer

Een betegelde wand kan natuurlijk ook en geeft u nog meer vrijheid in hoogte, breedte en vorm. Hoewel de kalkaanslag op tegels en glas ongeveer hetzelfde is, valt het minder snel op bij geglazuurde tegels. Een glazen douchewand – zeker van helder glas – vraag iets meer discipline qua schoonhouden. Daar staat tegenover dat u geen voegen hebt, waarin vuil zich kan verzamelen. Of u een deur voor uw douche nodig heeft, hangt af van het formaat van de doucheruimte. In een normale stand zal een douche de vloer tot op een afstand van ongeveer 1 meter nat maken. Zit op die plek bijvoorbeeld een douchegoot (als ‘waterdrempel’) dan is een deur – of douchegordijn – feitelijk niet nodig.

Verkeersgemak in de badkamer

Wilt u toch een deur, houd dan rekening met de zogenaamde ‘verkeersruimte’ die deze in beslag neemt. Het zou, afhankelijk van vorm en afmetingen van uw badkamer wel eens praktisch kunnen zijn om uw doucheruimte een kwartslag te draaien. Indien mogelijk verdient een hele deur de voorkeur boven een vouwdeur: in de ‘rails’ verzamelt zich snel vuil en kalkaanslag waardoor zo’n deur steeds stroever loopt. De deur moet in ieder geval altijd naar buiten toe opendraaien en liefst richting een muur, dus niet de vrije ruimte in. Dat stapt prettiger in en neemt minder verkeersruimte in beslag. Kiest u voor een betegelde douche? Bepaalde soorten vloerverwarming kunnen ook tegen de wand verwerkt worden! Prettig warm en de doucheruimte is weer snel droog.

Lees ook over meubilair in uw badkamer, wellness in eigen huis, produktkeuzes maken voor uw badkamer, douches en kranen en badkamerradiatoren.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.
1/6
Kapellen
€ 3.650.000 k.k.
2/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
3/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
4/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
5/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 800.000
1/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
RIJSWIJK ZH
€ 1.320.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.