12 januari 2013

SAS Royal Hotel in Kopenhagen

Van Arne Jacobsen

arne jacobsen
De Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen heeft een verscheidenheid aan klassiekers op zijn naam staan. De Egg Chair en de Swan Chair zijn velen bekend. Deze en andere klassiekers ontwierp Jacobsen voor de inrichting van het SAS Hotel in Kopenhagen.

SAS Hotel in Kopenhagen

Het was in 1960 dat de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen (Kopenhagen, 1902 - 1971) de bouw van het SAS Hotel in Kopenhagen afrondde. Jacobsen was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw en de inrichting van het hotel. Kenmerkend was de manier waarop de ontwerper tot in detail te werk ging. Elk onderdeel kreeg de volledige aandacht. Van het exterieur tot aan het bestek. In het hotel, dat inmiddels bekend staat als eerste design hotel ter wereld, komen proporties en vorm tot in perfectie samen.


Klassiekers in het interieur

Ten tijde van het ontwerp en de bouw kwamen materialen als plastic schuim beschikbaar. Dit gaf Jacobsen de vrijheid om vrije vormen in zijn ontwerpen toe te passen. En dat deed hij. Het overgrote merendeel van de meubelstukken die de ontwerper voor het interieur van het hotel ontwierp, zijn ware organische sculpturen. De ronde vormen van deze ontwerpen staan in sterk contrast met het sterke en rechtlijnige design van het gebouw zelf. Dit zorgt voor volledige balans. Hetzelfde effect geeft de trap met spijlen in de lobby van het hotel. Deze rond gebouwde trap is kenmerkend voor Jacobsen. In veel van de door hem ontworpen gebouwen is deze trap te zien.

Functie en vorm

Anders dan sommigen denken was de functionaliteit van de ontwerpen voor Jacobsen even belangrijks als de vorm. Volgens collega's uit de tijd dat Jacobsen voor het architectenbureau van Paul Holsoe werkte, deed hij niet aan compromissen. Hij weigerde te geloven dat bepaalde ontwerpen technisch niet te maken zouden zijn. Grofwerk zette hij schetsen op papier, waarvan vervolgens modellen werden gemaakt in verschillende uitvoeringen. Pure, minimalistische ontwerpen zonder opsmuk moesten tevens comfortabel zijn. Dit werd veelvuldig getest. Verschillende klassiekers, zoals de Egg Chair en de Swan Chair werden voor het SAS Hotel in Kopenhagen ontworpen. De Tongue Chair staat in de bar en was lange tijd niet verkrijgbaar. Onlangs bracht het Deense interieurmerk Howe het opnieuw op de markt.

Lees ook:
- Klassieker van Arne Jacobsen opnieuw op de markt

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
1/6
DRUNEN
€ 3.650.000 k.k.
2/6
REEUWIJK
€ 2.950.000 k.k.
3/6
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
4/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
5/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/5
LOCHEM
€ 849.500
3/5
ARNEMUIDEN
€ 760.000
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.