10 november 2016

Take a trip to Miami

De mooiste hotels en hotspots volgens Residence

De mooiste hotels en hotspots in Miami volgens Residence
Met spraakmakende hotels, het oogstrelende art-decodistrict en een dazzling kunstscene ondergaat Miami een reboot. De stad zoals je deze nog niet kende.

Stad in wording

Faena District

Miami is een stad in wording, continu in ontwikkeling. Een van de projecten komt van de hand van de Argentijnse hotelier Alan Faena, die afgelopen december neerstreek in Mid-Beach. In de tuin van zijn veertien verdiepingen hoge, super-de-luxe Faena Hotel staat Damien Hirsts ‘Gone but not Forgotten’ (2014), een in goud gedipt skelet van een wolharige mammoet. Het hotel is slechts een onderdeel van een groter publiek project. In Faena District wordt onder meer het kunstcentrum Faena Forum opgetuigd. Het ontwerp hiervan komt van de hand van de New Yorkse vestiging van Rem Koolhaas’ architectenbureau OMA.


Damien Hirst, ‘Gone but not Forgotten’ (2014), een in goud gedipt skelet van een wolharige mammoet in de tuin van Faena Hotel.


Voor op de bucketlist

5 X Plunge pools

Waarom het zwembad induiken als het strand onder handbereik is? Geen pool is hetzelfde, blijkt uit een rondgang. De lange infinity pool van National Hotel vormt tijdens Miami Art Week dagelijks het toneel van fashionshows en kunstinstallaties. Een duik in de barokke klassieker van het in art-decosfeer gestylede hotel The Raleigh in South Beach is er een voor op de bucketlist, terwijl blogs worden volgeschreven over het legendarische, op nachtclub Tropicana geïnspireerde zwembad van het Edition Hotel. Youngsters drinken hun cocktails aan de met vintage meubels gevulde poolside van Freehand, maar wij zien onszelf ook wel met een glaasje champi aan de rand van sixties hotel Nautilus.


Zwembad van hotel Nautilus in South Beach.


World-famous

Interior Design

Interior design is booming in Miami. Hotels worden in ere hersteld, zoals Nautilus aan 1825 Collins Ave. Oorspronkelijk van de hand van de beroemde architect Morris Lapidus en sinds de heropening vorig jaar opnieuw voorzien van zijn sophisticated charme. De Spaanse Patricia Urquiola liet zich inspireren door een uurwerk voor de kroonluchter aan het plafond van de eerste Panerai-flagship store in Amerika, in het Miami Design District om precies te zijn. Iets zuidelijker, in Museum Park, direct onder Wynwood District ligt Pérez Art Museum. Moderne en hedendaagse kunst uit deze en vorige eeuw komen samen in een indrukwekkend gebouw aan Biscayne Bay, van het Baselse duo Herzog & de Meuron, bekend van het Tate Modern in Londen en het Vitra Schaudepot. Het museum werd als het ware van de grond getild, waardoor de kunst veilig boven stormniveau staat.


De lobby van hotel Nautilus.


Wynwood + Art Week

Art all around

Dé kunstbuurt in Miami is Wynwood area. Tot een paar jaar geleden had je hier niet durven komen, ware het niet dat jonge kunstenaars er neerstreken en hun creativiteit de vrije loop lieten op de vele verouderde pakhuizen in dit deel van de stad. Wynwood transformeerde in de grootste streetartbuurt van Amerika. Panther Coffee opende er als eerste koffiebar de deuren en is inmiddels een begrip. Toen in 2001 Art Basel ook nog eens met een kunstevent in South Beach neerstreek, werd de kunststempel definitief op de stad gedrukt. De jaarlijks terugkerende Art Week, met talloze kunstevenementen door de stad, is nu een feit. Het zijn inmiddels allang niet meer alleen kunstenaars die er komen. Vele bars, restaurants en galeries - de Nederlandse David Smith opent er later dit jaar zijn SmithDavidson Gallery met kunst van onder meer Banksy, Warhol en Marc Lagrange - verrijken de buurt en trekken kunstliefhebbers van over de hele wereld.


Nergens in Amerika vind je zoveel streetart als in Miami's Wynwood District.


Zon, zee, strand

South Beach

Wie kent niet de beelden van het poederige zandstrand van Miami Beach met zijn gekleurde lifeguard stands. Na een duik in het warme water van de Atlantische Oceaan mag een wandeling of rolschaatstocht over de boardwalk niet ontbreken. In South Beach zijn de vele art-deco-gebouwen en palmbomen beeldbepalend, net zoals de vele modeshoots die er vooral ‘s ochtends plaatsvinden.


Blauw-witte strepen op het privéstrand bij Edition Hotel. Het hotelconcept komt van het prijswinnende designteam Yabu Pushelberg.


Glamour nieuwe stijl

Glamhotels

Waar glamour in Miami nog wel eens naar bling bling neigt, is er een flink aantal hotels dat de plank raak slaat. Kelly Wearstler tekende in 2008 voor The Tides South Beach, de art-decowortels en Streamline-architectuur op charmante wijze onderstrepend. De Italiaanse Paola Navone bracht pastel en art deco in het interieur van COMO
Metropolitan hotel samen, terwijl The Confidante hotel scoort met een speelsere stijl, door henzelf als fifties flair beschreven. Het volledige concept van het Miami Beach Edition Hotel omvat bars, spa’s en zelfs een culinaire ‘markt’. De ingetogen glamoureuze stijl komt van het prijswinnende designteam Yabu Pushelberg. Hot and happening onder wereldsterren is The Villa Casa Casuarina, oftewel Versace Mansion, dat in 1930 door architect Alden Freeman werd ontworpen en in 1992 door Gianni Versace werd overgenomen. Handbeschilderde muren, fresco’s en met goud ingelegde mozaïeken zetten de toon.


In 2008 ontwierp de Amerikaanse interior designer Kelly Wearstler het in- en exterieur van hotel The Tides in South Beach.


Historical district

Art deco & Streamline

Vanwege de ligging rondom South Beach’ Ocean Drive en het veelvuldige gebruik van pastel wordt de art deco in het historische district ook wel tropical deco genoemd. De stijl komt terug in hotels, clubs en restaurants. Zo is hotel en memberclub Soho Beach House in Mid-Beach gevestigd in een gerenoveerd art-decogebouw, en zijn invloeden terug te vinden in het interieur van het hier gevestigde Cecconi’s restaurant. Een tikkeltje over the top is The Raleigh Hotel aan Miami Beach, maar perfect voor wie zich volledig in de stijl wil hullen. Een strakkere, meer urban benadering komt van Paola Navone voor het interieur van COMO Metropolitan Miami. Zij combineerde zwart en wit met mint in de sea view hotelkamers. Het valt de oplettende kijker overigens op dat veel architectuur in het gebied tot Streamline Design behoort, de stroming die volgde op art deco en lange lijnen met ronde vormen combineerde.

Art-decovilla in Biscayne Bay, tussen Bal Harbour en South Beach (bekijk het volledige interieur >>).

Tekst en samenstelling: Charlotte Balder. Dit artikel verscheen in Residence 10.

Glamourhotel van Dimore Studio in Parijs >>
Shop de stijl: glamour voor je interieur >>
Art Week Miami: wie gaan er en wat is er te doen? >>
Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BLARICUM
€ 2.997.500 k.k.
1/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
2/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
3/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
4/6
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
5/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.