23 juni 2017

Tried & tested: Fishbar Monk Haarlem

Nieuw hotspot voor visliefhebbers

Nieuw hotspot voor visliefhebbers: Fishbar Monk Haarlem
Een visje bestellen bij het nieuwe restaurant Fishbar Monk in Haarlem is meer dan een harinkje happen. Oesters, lobster roll en, de naam van deze plek zegt het al, zeeduivel strelen hier de tong.

Denk oude garage meets visafslag aan de kust. In het diepe pand aan de Haarlemse Turfmarkt waar Fishbar Monk sinds een aantal weken gevestigd is, hangt een comfortabele sfeer. Geen overdreven drukte vanwege een nieuwe stadshype, maar een prettig gezelschap mensen dat zich duidelijk amuseert. Net zoals het enthousiaste en uiterst vriendelijke personeel. ‘Waar we zin in hebben?’ luidt de vraag aan de lichte marmeren bar, die we passeren als we het restaurant binnenstappen. ‘In vis natuurlijk!’ De barman doelt op een plekje aan de bar of in het restaurant, waarmee hij aangeeft dat hij voor ieder wat wils in de aanbieding heeft. Een borrel en hapje na werk, of een avondvullend diner. We nemen plaats centraal in de ruimte, uitkijkend op de bar die is gevuld met open manden vol citroenen en oesters. Achterin het restaurant ligt een kleurrijk assortiment verse vis en zeevruchten in grote bakken ijs uitgestald. Dat is voor later.

Foto's Charlotte Balder en Entree Magazine.

Lelijke zeeduivel

Op de ruwe vloer van Monk staan bruine, nostalgische schoolstoeltjes. Aan de muur tegels, met in het midden een grote schets van een grote zeeduivel. Zijn lelijkheid verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je weet hoe het zachte, witte vlees kan smaken. Het gekozen kleurenschema is even simpel als effectief. Door ingetogen kleuren te gebruiken als grijs, wit, bruin met een zeegroene touch is het een vriendelijk en toegankelijk interieur. Het sfeertje voelt een beetje aan als thuiskomen na een lange dag toeven aan het strand. Een olijfboom in het midden van het restaurant, ouderwetse operatielampen aan het plafond en zwart metalen stellages gevuld met flessen wijn kleden verder het interieur aan. Kenners van de culinaire wereld van Haarlem zullen niet verbaasd zijn dat horecamannen Michael Kras en Bas Lammersen achter het in april geopende, relaxte concept zitten. Het visrestaurant is het derde dat het duo in Haarlem opende, na Roast Chicken Bar - een soortgelijk concept, maar dan geënt op kip - en The Egg Store: eitjes hoe je ze maar bedenken kan, je komt er voor een zogenaamde eggsperience.

Joie de vivre

Bij Fishbar Monk draait het dus om vis. Of je nou gaat voor een proeverijtje oesters met een glas bubbels aan de bar, of een uitgebreid menu aan tafel: je mag rekenen op pure smaken van dagelijks vers aangeleverde vangst uit het Zeelandse Yerseke. Hier eet je overigens niet alleen, bij voorkeur deel je je middelgrote gerechten met tafelgenoten en proef je dus van alles wat. Wij leven ons uit op zoveel mogelijk ‘onbekende’ gerechten en vissoorten, die op emaillen bordjes worden aan- en (eenmaal leeg) afgevoerd. Regelmatig onder een begeleidend woordje van de bediening. De gefrituurde chipirones zijn heel smakelijk, net als de sprotjes (een visje uit de haringfamilie) gerookt met brood. Om over de coquilles nog maar te zwijgen. Maar je hebt dan ook met een addict op dat gebied te maken. Voor het hoofdgerecht kiezen we een zeebaars uit het ijs, die in zijn geheel de grill op gaat en tot op de graat schoon verorberd wordt. Ruimte voor de lobster roll en fruits de mer was er niet meer, maar daar komen we zeker nog een keer voor terug.Fishbar MONK, Turfmarkt 20, Haarlem. fishbarmonk.com

Tried & tested: Atelier Amsterdam >>
Residence nam een kijkje op het meest luxe cruiseschip ter wereld >>
8 x restaurants met een tuin om in te eten >>


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
2/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
3/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
4/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
5/6
AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

BEEKBERGEN
€ 2.900.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.