26 januari 2015

In gesprek met galeriehouder Van Wanroij op Brafa

‘Begin zestiende eeuw was kunstenaar geen uitzonderlijk beroep’

In gesprek met galeriehouder Van Wanroij op Brafa
Afgelopen zaterdag 24 januari opende Brussels Art Fair (Brafa) haar deuren voor bezoekers. Tijdens de perspreview spraken wij met de Nederlandse deelnemer en galeriehouder Floris van Wanroij. Met zijn Nederlandse en Belgische meesters voelt hij zich wel thuis tussen de internationale kunstliefhebbers.

Interesse om een Brafa Art Talk gratis bij te wonen? Wij mogen kaarten weggeven!

'Goede sfeer en geïnteresseerde mensen'

Er zijn op kunstbeurs Brafa duizenden kunstwerken te vinden, van uit de oudheid tot uit de 21ste eeuw. Liefhebbers van oude meesters zijn bij Floris van Wanroij op de juiste plek. ‘Dit is mijn derde keer op deze kunstbeurs. Wat ik zo fijn vind aan deze beurs is de bijzondere sfeer’, aldus Van Wanroij. De industriële hallen van Tour & Taxis zijn tot in de puntjes aangekleed met bloemen en kunstobjecten. Ook dit jaar werden studenten van de Nationale School voor Visuele Kunsten van ter Kameren gevraagd een vloerkleed te ontwerpen. Het winnende vloerkleed met warme kleuren en bijzondere structuren van Ani Bedrossian siert de beursvloer. ‘Brafa is internationale kunstbeurs, heel anders dan bijvoorbeeld PAN Amsterdam’, vertelt Van Wanroij. ‘PAN Amsterdam is ook een mooie beurs, maar op deze beurs is er meer interesse in mijn sculpturen en natuurlijk de Belgische meesters.’ Het rivierenlandschap van Van der Schalcke is zijn persoonlijk favoriet. Deze krijgt dan ook een prominente plek in de stand. ‘Het bijzondere aan dit schilderij, is de verhouding van kwaliteit en prijs. Van der Schalcke is niet de bekendste landschapschilder van de zeventiende eeuw, maar hij is zeer getalenteerd. Zijn werk heeft dezelfde kenmerken als de schilderijen van Hollandse meester Jan van Goyen, alleen is Van Goyen een naam die meer mensen iets zegt’, legt Van Wanroij uit.

Het rivierenlandschap van Van der Schalcke

De ontdekte Belgische meester

‘Een ander topstuk in mijn stand op Brafa (nr. 046) is het eeuwenoude werk The Adoration of the Magi van de Belgische meester Adriaen van Overbeke. Er is niet veel bekend over dit schilderij, maar het dateert uit het begin van de zestiende eeuw (ca. 1508 – 1529). In deze tijd was kunstenaar nog geen uitzonderlijk beroep, het was net zoiets als metselen. Van veel schilderijen uit die tijd, weten we niet wie het gemaakt heeft. Dit feit maakt dit schilderij extra bijzonder. Adriaen van Overbeke is een van de weinige namen die bovenwater zijn gekomen’, vertelt de enthousiaste Van Wanroij.

The Adoration of the Magi van de Belgische meester Adriaen van Overbeke

Het portret van een jong kind van de schilder Jan Claesz (1570-1618) en een portret van een jongedame door Cornelis Jonson van Ceulen I zijn ook te bewonderen in de stand van Van Wanroij. Benieuwd geworden? De internationale kunstbeurs Brafa in Brussel is nog tot en met 1 februari te bezoeken.

Links: portret door Jan Claesz, rechts: portret door Ceulen I

Op zaterdag 31 januari geeft Residence-art consultant Hélène van der Ven een exclusieve rondleiding over Brafa. Tijdens deze tour van 1,5 uur maakt u in vogelvlucht kennis met de highlights van de zestigste editie van deze dynamische kunstbeurs en geeft Van der Ven u een update over de aan- en verkoop van kunst. Klik hier voor meer informatie.

Meer over Brafa:
- Stripkunst bij de zuiderburen
- Gratis kaarten voor de Art Talks tijdens Brafa

Tekst: Jackie Oomen

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Brasschaat
€ 6.100.000 k.k.
1/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
3/6
BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
4/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
5/6
Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

WARMOND
€ 1.425.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.