01 juli 2012

Kleurengamma als basis van uw interieur

De juiste kleurencombinaties voor in huis

kleurengamma; kleuren combineren in het interieur
Een uitgebalanceerd kleurenpalet is één van de hoekstenen van een kloppend interieur. Door de kleurencirkel op de juiste manier toe te passen creëer je een interieur waar je je prettig voelt.

Een persoonlijk interieur met kleur

Een uitgebalanceerd kleurengamma is een van de basiselementen van het interieur, zowel per kamer als voor het huis als geheel. Welke interieurstijl je nastreeft, van klassiek tot hypermodern, maakt voor de ‘regels’ rondom kleurgebruik niet uit. Lees ook over de 15 interieurstijlen en wat je favoriete kleur zegt over je persoonlijkheid.

Kleurencirkel als basis

De basis voor een interieur is altijd de universeel erkende kleurencirkel. Deze cirkel bestaat uit primaire, secundaire en tertiaire (of intermediaire) kleuren. Primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Dit zijn kleuren die je niet kunt maken door andere kleuren te mengen. Secundaire kleuren ontstaan wanneer je twee primaire kleuren, in gelijke delen, met elkaar mengt. Oftewel: rood + geel = oranje, rood + blauw = paars, blauw + geel = groen. Tertiaire (of intermediaire) kleuren ontstaan wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur, bijvoorbeeld rood + oranje = rood-oranje.

De zogenoemde ‘non-kleuren’ wit en zwart – en alle grijsmengingen daartussen – staan niet op de kleurencirkel. Bruintinten staan er ook niet op, maar mix een primaire kleur (rood, geel of blauw) met de recht ertegenover op de cirkel liggende complementaire kleur en je krijgt bruin. Altijd. Zo’n kleurencirkel gebruiken lijkt even ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Wie deze kleurencirkel bij de hand houdt, komt tot een uitgebalanceerd kleurengamma. Dat je iedere kleur op deze cirkel met wit een tintje (of vele tintjes) lichter en met zwart een tintje donkerder maakt, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen… Lees je ergens in de onderstaande tekst ‘geel’ dan bedoelen we dus niet per definitie het zuivere geel van de cirkel, maar ook alle geeltinten die met wit (maar alléén met wit) lichter gemaakt zijn.


Overzichtelijk kleurenwiel

Ook interessant: Basistips en valkuilen bij het gebruik van licht en kleur in het interieur

De kleurengamma’s op een rij:

Monochroom kleurengamma

Hierbij gebruik je één kleur in verschillende gradaties van sterkte. Het op wit- en beige-tinten gebaseerde gamma is blijvend populair, chique en contemporain. Zorg ervoor dat alle wit/beige-tinten óf warm (met een rode zweem), óf koel (met een blauwe zweem) zijn, voor eenheid. Zoek de spanning in verschillende texturen en materialen. Nadeel van wit/beige: je ziet iedere imperfectie (en iedere vlek!). Een hobbelige wand? Liever de donkerste tint beige dan de lichtste tint wit, dus. Een monochroom gamma kan uiteraard in alle kleuren (van roodtinten tot blauwtinten)


Complementair kleurengamma

Hierbij kies je twee kleuren die recht tegenover elkaar op de cirkel liggen (en elk van die twee kleuren kunt u in verschillende tinten toepassen). Dit is het kleurengamma met het meeste contrast. Om teveel spanning te vermijden is dus wel verstandig om verhoudingsgewijs vervolgens meer van de ene dan van de andere kleur te gebruiken.


Analoog kleurengamma

Hierbij kies je drie kleuren die op de cirkel direct naast elkaar liggen, waarbij één van de drie een primaire kleur is. Dus bijvoorbeeld geel met het vakje links (geel-groen) en het vakje rechts (geel oranje), of rood met rood-paars en rood-oranje. Met dit kleurengamma ontstaat een fraai ton-sur-ton-effect, dat zich bijvoorbeeld goed leent voor een slaapkamer. Maar bedenk wel dat als u uw analoge kleurengamma zat bent, u dus vrijwel alles zult moeten aanpassen.


Duo-complementair kleurengamma

Hierbij kies je een hoofdkleur met twee ondersteunende kleuren, die beide aan weerszijden van de complementaire kleur liggen. Dus van de hoofdkleur geel is de complementaire kleur (er recht tegenover) eigenlijk paars, maar dan neem je de vakjes links en rechts daarvan (rood-paars en blauw-paars).


Drie-in-harmonie kleurengamma

Hierbij kies je drie kleuren die steeds door drie vakjes van elkaar gescheiden worden, bijvoorbeeld geel/rood/blauw (daar zitten steeds drie vakjes tussen) of groen/oranje/paars (ook drie vakjes ertussen). Dit is een kleurengamma dat zich goed leent voor een modern interieur wanneer het toegepast wordt op grote vlakken. Wil je dit kleurengamma in een klassiek interieur toepassen, doe dat dan liever in de vorm van bijvoorbeeld patronen op een neutrale ondergrond.


Vier-in-harmonie kleurengamma

Een gedurfde aanpak, want hier kies je vier kleuren die steeds door twee vakjes van elkaar gescheiden worden, bijvoorbeeld geel, oranje-rood, paars en blauw-groen. Of we helemaal gek geworden zijn? Nee, echt niet. Nogmaals, met wit kun je deze vier kleuren zo licht maken als je wilt, met zwart zo donker als je wilt. En geloof ons, ze zullen altijd bij elkaar passen.


Balans in materiaalgebruik

Wat in het interieur voor kleuren geldt, geldt ook voor materialen: een goede balans is cruciaal. Teveel variatie en je interieur heeft geen eenheid. Te weinig variatie en het interieur oogt saai. Het lijkt tegenstrijdig maar de juiste balans ontstaat door een perfect evenwicht te vermijden. Dus kies voor vooral harde materialen met zachte accenten. Of voor vooral zachte materialen met harde accenten. Wie enkel ‘harde’ materialen toepast (houtvloer, gestuukte wanden, gladde effen stoffen) eindigt met een nogal koel geheel. Een opeenstapeling van ‘zachte’ materialen wordt vaak als benauwend ervaren en maakt vrijwel ieder ruimte kleiner. Nog zo’n – ogenschijnlijke – tegenstelling: een klassiek interieur heeft behoefte aan gladde, glanzende oppervlakken. Een modern interieur heeft een gezonde dosis textuur nodig. De reden hiervoor is vrij simpel. In een klassiek interieur worden over het algemeen meer patronen en geornamenteerde meubels toegepast. Gladde, glanzende oppervlakken houden de boel in balans. Nemen we patroonstoffen als voorbeeld kies dan in een klassiek interieur voor een gladde, bedrukte stof. Een modern interieur kent vaak strakke, gladde meubels en sobere patronen. Daar zijn zachte texturen nodig voor de balans. In dit geval dus liever structuurstoffen, eventueel met een geweven – niet gedrukt – patroon.

Onafhankelijk van stijl (modern of klassiek) geldt:
  • Hoe neutraler de ruimte is qua kleuren/patronen, des te belangrijker wordt de afwisseling in materialen en hun texturen.
  • Hoe gedurfder de ruimte is qua kleuren en patronen, des te minder variatie is wenselijk in materialen en texturen.
  • Hou met name bij de materiaalkeuze voor de vloer ook rekening met hoe kamers in elkaar overlopen. Zelden zijn alle deuren in een huis gesloten. De kans is bijvoorbeeld groot dat u vanuit uw woonkamer de eetkamer en de gang en misschien ook de keuken in kijkt. Door de vloerafwerking door te laten lopen (of op z’n minst de kleur ervan) creëer je eenheid en ruimtelijkheid. Je geeft jezelf daarmee ook de flexibiliteit om met de wanden iets meer te variëren.

Lees ook Kleuradviezen voor de vloer en ruimtelijke effecten, over de 15 interieurstijlen en wat je favoriete kleur zegt over je persoonlijkheid.

Lees ook:
- Kleurrijke keukens
- Kleurexplosie in de badkamer
- 10 tips om kleur in huis te brengen
- Hoe verbeter ik de akoestiek in huis
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Creëer uw eigen sfeer

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

MAASLAND
Prijs op aanvraag
1/6
GOES
Prijs op aanvraag
2/6
Brasschaat
€ 9.850.000 k.k.
3/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
4/6
BOXTEL
€ 2.695.000 k.k.
5/6
AERDENHOUT
€ 2.695.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

BEEKBERGEN
€ 2.900.000
1/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
2/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.