06 december 2012

Gordijnen: Van luchtige voile tot zware velours

Vrijwel iedere stof leent zich voor gordijnen. Hierdoor wordt de keuze extra lastig. Een aantal aspecten om rekening mee te houden, voordat u uw raambekleding aanschaft.
Zo zult u gordijnen van zijde altijd moeten laten voeren, anders vallen na een tijdje letterlijk de gaten erin. Ook op kleuren heeft de zon invloed. Rood en blauw zullen – indien ongevoerd – sneller verbleken dan andere kleuren. Bij een ‘dichte’ stof is voeren eigenlijk altijd een goed idee. Voeren kan in een neutrale of juist contrasterende kleur. Voor een luxe uitstraling kunt u tussen voering en stof ook nog molton aan laten brengen. De gordijnen vallen dan mooi ‘zwaar’.

Gordijnen met passementen

Gordijnen krijgen een persoonlijk karakter door het gebruik van passementen (een aangezette bies met bolletjes, kraaltjes, franjes enz.). Passementen lenen zich niet alleen voor toepassing langs de lange (raam)zijde van het gordijn maar kunnen ook onder de plooien ingestikt worden voor een bijzonder effect. Gordijnen die afgezet zijn met een contrasterende (brede) bies, die eventueel extra dik is gemaakt door hem te moltonneren, krijgen een luxe ‘kader’.

De lengte van gordijnen

Wilt u per se geen gordijnen voor de verwarming, kies dan liever niet voor gordijnen tot op of net onder de vensterbank. Dit oogt zelden echt mooi. Een oplossing zijn blinds (vouwgordijnen) die u eventueel tot op de vensterbank kunt laten zaken, met aan weerszijden zogenoemde ‘showbanen’ tot op de grond . ‘Showbanen’ zijn gordijnen die niet helemaal dicht kunnen. Een bijkomend voordeel: omdat u minder materiaal nodig heeft kunt u zich te buiten gaan aan een exclusievere stof. ‘Tot op de grond’ is overigens een rekkelijk begrip. Het kan zeer fraai zijn om de gordijnlengte ‘stotend’ te maken; dat wil zeggen iets te lang. Wilt u gordijnen zijwaarts opnemen met embrasses, dan verdienen extra lange gordijnen de voorkeur, u trekt het gordijn aan een zijde immers een stukje omhoog. Wie kiest voor gordijnen, wordt automatisch geconfronteerd met de plooikeuze. In zijn algemeenheid geldt, hoe ‘geplooider’ des te rijker de uitstraling.

Verschillende soorten gordijnplooien

  • Enkele plooien impliceren dat het gordijn onderaan amper nog geplooid valt.
  • Dubbele plooien of vlinderplooien geven een voller effect. Als de stof niet al te stijf is zet de plooi zich tot onderaan het gordijn door.
  • Triplooien vereisen het meeste materiaal, maar dan heeft u ook wel een zeer rijk gordijn waarbij de plooi zich in volle, rechte ‘pijpen’ tot onderaan doorzet.
  • Bokaalplooien zijn alleen onderaan de plooi vastgestikt. Zo ontstaat bovenin de plooi een open bokaalvorm, die meestal opgevuld wordt met watten of iets dergelijks. Dit is een zeer klassieke stijl.
  • Enkele retourplooi betekent dat in het platte stuk tussen twee enkele plooien nog een plooi gestikt wordt, die naar achteren gericht is. Zo ontstaat een harmonica-effect, waardoor het gordijn wanneer het open is tot een mooi plat pakketje gevouwen kan worden. Deze manier van plooien kan alleen wanneer het gordijn geheel onder de rails hangt (dus zonder het railsafdekkende, stoffen ‘hoofdje’).
  • Vlinder retourplooi betekent dat de retourplooi op het platte stuk tussen twee dubbele of vlinderplooien ingestikt wordt. Ook hier hangt het gordijn geheel onder de (zichtbare) rails.

Ophangsystemen voor gordijnen

Maakt u gebruik van een roede met gordijnringen, kies dan voor gordijnringen waar onderaan een heel klein, dwars staand oogje voor het gordijnhaakje zit. Dan kunt u namelijk alle bovengenoemde plooien fraai toepassen. Bij een roede kunt u uiteraard ook kiezen voor zeilogen in de gordijnstof zelf of voor een lussengordijn. Maakt u gebruik van een rails, investeer dan ook werkelijk in die rails. Goedkope rails lopen vaak stroef. Denk ook eens na over het gebruik van domotica, waarmee gordijnen automatisch gesloten en geopend worden. Niet alleen uitermate handig vanuit oogpunt van comfort en veiligheid (tijdens langdurige afwezigheid lijkt het met behulp van een timer alsof u thuis bent), maar ook een perfect oplossing voor bijzonder hoge ramen waarbij gordijnen zich lastig laten sluiten.

Andere soorten raambekleding zijn jaloezieën, rolgordijnen, blinds of shutters.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WIJNANDSRADE
Prijs op aanvraag
1/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
2/6
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
3/6
AMSTERDAM
€ 4.500.000 k.k.
4/6
BROEK IN WATERLAND
€ 2.600.000 k.k.
5/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5/6
  • floral Deco
  • Salone del Mobile Milano
  • De buiten kamer
  • Bloemen in het interieur

Meest bekeken

FRANKRIJK
€ 500.000
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
ALMEN
€ 2.985.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
ZANDVOORT
€ 3.950.000
5/5

Nieuw aanbod

Kennemerweg 1
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Weg naar As 32
Genk
€ 1.289.000 k.k.