06 augustus 2012

Talloze tafels

Er bestaan sidetables, salontafels en bijzettafels. Zorg ervoor dat u balans in uw woonkamer houdt, voordat u ze allemaal neerzet!
In de woonkamer komt u verschillende types tafels tegen: sidetables, salontafels, bijzettafels en eventueel een eettafel. Niet te veel en niet te weinig, dat is de kunst qua tafels in de woonkamer. En die kunst is niet zo moeilijk te leren. Begin met de regel dat u vanaf iedere zitplek in uw woonkamer uw glas wijn of kopje thee binnen handbereik neer moet kunnen zetten. En wanneer wij zeggen ‘binnen handbereik’, dan bedoelen wij ‘binnen handbereik’, dus denk ook na over de tafelhoogte en de plaatsing. En anders uw gasten wel. Zijn alle zitplekken van een passende aflegplek voorzien? Ook die ene leesfauteuil bij het raam? Dan zijn alle andere tafels die u binnenbrengt niets meer en niets minder dan sfeerelementen. Bent u het type dat in ieder horizontaal oppervlak een uitdaging ziet om het zo vol mogelijk te zetten? Leg u zelf enige discipline op door niet al teveel tafels te introduceren. Een gevoel van ruimte blijft een cruciaal ingrediënt in een geslaagd interieur.

Vergulde salontafel 'To Turn You On', uit de collectie van Pouénat Édition van Damien Langlois Meurinne.

Bijzettafel


Plaats uw bijzettafel naast een zitmeubel, zoals een bank, dan zijn de afmetingen van die bank (of fauteuil) van belang. Een laag bijzettafeltje naast een Chesterfieldbank met van die dikke armleuningen? Probeer dan maar eens over de leuning heen te reiken om uw kopje neer te zetten. Lukt niet. De hoogte van de bijzettafel dient gelijk te zijn (of maximaal 10 cm lager) aan de hoogte van de armleuning van bank of fauteuil. Dit gegeven stelt wel beperkingen aan de tafellamp die u eventueel op die bijzettafel zet. Wordt de gecombineerde hoogte van lamp en bijzettafel té hoog, dan kijkt u vanaf uw bank of fauteuil in de lichtbron en dat is niet prettig. Verder dient de diepte van de bijzettafel liever niet groter te zijn dan de diepte van de bank. Steekt de bijzettafel aan de voorzijde uit, dan stoot u er namelijk makkelijk tegenaan wanneer u van de bank opstaat. Voor de rest: leef u uit. Bijzettafels zijn uiteraard niet alleen functioneel. Heeft u een ‘dode hoek’ in de woonkamer? Een tafeltje met een lamp en een vaas verse bloemen doet wonderen. Maar: zet niet uw hele kamer vol met tafeltjes. Dat oogt snel tuttig.

Taboeretten en salontafel 'Loto' van Antonio Citterio.

Salontafel

De stijl, vorm en afmetingen van uw salontafel worden bepaald door twee criteria: de rest van uw inrichting en de wijze waarop u de salontafel gebruikt. Geneigd om de voeten op tafel te leggen? De lak van een geverfde salontafel zal dan snel beschadigen. Misschien bent u meer geschikt voor een hocker. Een ronde salontafel kan een speels accent vormen in een vierkant opgestelde zithoek. Nadeel: niet iedereen kan er goed bij, vang dit eventueel op met bijzettafeltjes. Een salontafel een fractie te ver van de fauteuils of bank, zodat u iedere keer moet opwippen om uw glas te pakken? Daar gaat u zich aan ergeren. Te dichtbij is natuurlijk ook niet prettig: wilt u de zithoek even verlaten, dan moet u over de benen van andere gezinsleden klauteren. Over het algemeen is 40 cm tussen zitplek en salontafel de ideale afstand. Een salontafel hoeft zeker niet even breed te zijn als uw gehele bank. De helft tot tweederde is voldoende. De standaardhoogte van een salontafel is 40-45 cm. Toch is iets hoger vaak prettiger. En een flink stuk hoger kan ook: vier of vijf luie maar niet te lage fauteuils, bijvoorbeeld wingchairs, rond een antieke ronde eettafel vormen een prachtige (tweede) zithoek. Een massieve, dichte salontafel (een ‘blok’) vereist visuele ruimte. Een glazen of perspex salontafel is beter geschikt voor in een kleinere woonkamer. Pas op met (kleine) kinderen: scherpe hoeken en breekbare materialen maken een salontafel potentieel gevaarlijk. In plaats van één salontafel kunt u ook kiezen voor twee identieke tafeltjes pal naast elkaar. Ronde tafeltjes zijn in dat geval niet zo’n goed idee. Twee kubusvormen naast elkaar ogen fraaier. En tot slot: helemaal geen salontafel kan natuurlijk ook, met bijzettafels naast de zitplekken.

Sidetable

Een sidetable of console tegen de wand is vooral decoratief. De functionaliteit zit ‘m hooguit in plaats bieden aan een tafellamp (met – noodgedwongen – een kleine kapdoorsnede). Maar zet een sidetable achter uw bank en u heeft een heel functioneel meubel. De lampen erop kunnen dienen als leeslampen en u heeft extra aflegruimte voor glas, boek en bril onder handbereik.

Lees ook:
- Passende kasten
- Hippe wandmeubelen

-

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LEUR
€ 3.600.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 3.450.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
3/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
4/6
WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
5/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #12
  • Aan tafel met Residence
  • Chalet in Chamonix
  • Casa Colori
  • Happy Colours
  • Haardendossier
  • Reizen naar Ljubljana
  • Dress your homel
  • Power koppels in de kunst

Meest bekeken

WEZEP
€ 1.250.000
1/5
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000
2/5
OVERASSELT
Prijs op aanvraag
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
KATWIJK ZH
€ 2.450.000
5/5

Nieuw aanbod

Singel 142
AMSTERDAM
€ 2.280.000 k.k.
Hoofdstraat 185
VOORTHUIZEN
€ 1.200.000 k.k.