01 juli 2012

Creëer uw eigen sfeer

Tips voor een persoonlijk interieur

Zo creëer je sfeer in een interieur
Uw favoriete kleuren, materialen en stijl samen in uw unieke inrichting. Hoe vertaalt u dat naar een praktische inrichting?
Hebt u uw favoriete kleuren, materialen en algehele stijl op uw netvlies, maar dan komt het aan op de praktische inrichting van uw kamer. Het kan nog een knap lastig klusje zijn om uw ideeën te vertalen naar een mooi interieur. Hier hebben we zes tips voor u:

Fotografie: Arjan Benning

Tip 1: Pak de rolmaat!

Breng de afmetingen van iedere ruimte goed in kaart. Meet de stukken op die u wilt behouden (bank, vloerkleed). Koop een blok millimeterpapier. Teken de plattegrond van de kamer (inclusief vaste elementen als openhaard, ramen en deuren, plafond/wandlichtpunten). Teken op een apart vel de omtrek van de stukken die u wilt behouden, knip deze uit en ga ermee ‘schuiven’ op de plattegrond (voor de ideale onderlinge afstanden tussen meubels, zie verderop). U ziet vanzelf waar ‘de gaten’ in uw interieur vallen en hoeveel ruimte u overhoudt voor een meubel op de plek van dat ‘gat’. U bent van plan nieuwe meubels aan te schaffen? Meet de breedte van de deur: uitermate vervelend wanneer uw nieuwe bank er niet doorheen blijkt te passen.

Fotografie: René Mesman

Tip 2: Mix meubels die variëren in ‘massa’

‘Massa’ is de ruimte die ingenomen wordt door een object, niet alleen letterlijk (breedte x hoogte x diepte), maar ook visueel (een fauteuil op hoge pootjes oogt minder massief dan eentje zonder). U creëert een interessante spanning in uw interieur, met variatie in massa. Zet dus bij een dichte, vrij massieve bank eens twee elegante, open Louis XVI-armstoelen.


Tip 3: Houd rekening met de schaal

Alle objecten in een interieur staan in een verhouding tot elkaar en tot de ruimte. Die verhoudingen moeten kloppen. Een voorbeeld: in een kleine kamer een joekel van een bank neerzetten zodat enkel nog ruimte is voor twee mini-stoeltjes is geen goed idee. De onderlinge schaalverhouding tussen bank en stoeltjes klopt niet én de verhouding tot de ruimte klopt niet. Maar let op: zet in een kleine kamer altijd zo groot mogelijke meubels neer, zolang de onderlinge schaalverhouding maar wel klopt. Bijvoorbeeld: zet in een kleine kamer liever een 2,5 –zitter, een salontafel en 2 goede fauteuils in plaats van een 2-zitter, 4 stoeltjes en wat bijzettafeltjes. Grote meubels laten een kleine kamer groter lijken. Met kleine meubels in een kleine kamer ontstaat een poppenhuiseffect.


Fotografie: Designers Guild

Tip 4: Benader uw interieur als een schilderij

Een kunstenaar maakt gebruik van visuele trucs om diepte en gelaagdheid in een schilderij te krijgen. Een aantal van die trucs kunt u toepassen in uw interieur, zoals het driehoeksprincipe. Bij een interieurontwerp betekent dit bijvoorbeeld dat u voor uw bank gaat staan, links en rechts een bijzettafel zet en erboven – niet te hoog! – een schilderij hangt. Zou u, vanaf de vloer richting plafond, langs de buitenhoeken van deze compositie lijnen trekken, dan ontstaat een driehoek. Ook dieptewerking kunt u leren van kunstenaars. Zij werken met voorgrond, midden, achtergrond en verdwijnpunt. Ga op de drempel van uw woonkamer staan en kijk naar uw zithoek. Zet een stoel, misschien zelfs speels schuin, op de voorgrond, dus relatief het dichtst bij u. De salontafel is het midden, de bank met de wand erachter vormt de achtergrond. Een raam in het plaatje biedt u een verdwijnpunt. Waar u het zwaarste accent legt is aan u, maar over het algemeen kunt u beter voor een niet te ‘krachtige’ voorgrond kiezen. De rest van de ruimte valt dan te veel weg.


Fotografie: René Mesman

Tip 5: Speel met vormen en lijnen

Door in een hoekige kamer niet alleen hoekige meubels neer te zetten, creëert u een interessante spanning. Leg op een strak belijnde bank nu eens ronde sierkussens. Kies bij een ronde eettafel voor strakke stoelen en bij een hoekige eettafel voor stoelen met een ronde of ovalen rug. Let ook op de lijn van objecten. U wilt een laag plafond hoger laten lijken? Kies meubels die meer verticaal dan horizontaal zijn, dus bijvoorbeeld liever een fauteuil met hoge rug, dan een lage loveseat. Kies verticaal gestreepte gordijnen, slanke hoge vazen en dergelijke. U heeft een pijpenla van een kamer? Zet grote meubels, zoals eettafel of bank, dwars op de ruimte en leg ook vloerkleden dwars.

Fotografie: Graciela Rossetto

Tip 6: Het juiste meubel op de juiste plek

Bij het inrichten van een kamer moet u niet alleen goed nadenken over waar u iets zet, maar óók over waar u niets zet. U heeft immers vrije ‘verkeersruimte’ nodig. De afstand tussen meubels onderling is ook van belang, met het oog op comfort (denk aan de salontafel die net even te ver van de bank afstaat: irritant). Hier zijn goede richtlijnen voor de inrichting van uw slaapkamer,
uw woonkamer, uw eetkamer en de kinderkamer.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
2/6
BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
3/6
BIEST-HOUTAKKER
Prijs op aanvraag
4/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
5/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

ZANDVOORT
€ 3.950.000
1/5
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
2/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
3/5
ROLDE
€ 795.000
4/5
ARNEMUIDEN
€ 760.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.