09 mei 2012

Verschillende materialen in uw interieur: zoek de balans!

Zoek bij de keuze van materialen voor uw interieur naar de juiste balans. Combineer harde en zachte materialen.
Wat in het interieur voor kleuren geldt, geldt ook voor materialen: een goede balans is cruciaal. Teveel variatie en uw interieur heeft geen eenheid. Te weinig variatie en uw interieur oogt saai. Het lijkt tegenstrijdig maar de juiste balans ontstaat door een perfect evenwicht te vermijden. Dus kies voor vooral harde materialen met zachte accenten. Of voor vooral zachte materialen met harde accenten. Wie enkel ‘harde’ materialen toepast (houtvloer, gestuukte wanden, gladde effen stoffen) eindigt met een nogal koel geheel. Een opeenstapeling van ‘zachte’ materialen wordt vaak als benauwend ervaren en maakt vrijwel iedere ruimte kleiner.

Klassiek versus modern interieur

Nog zo’n (ogenschijnlijke) tegenstelling: een klassiek interieur heeft behoefte aan gladde, glanzende oppervlakken. Een modern interieur heeft een gezonde dosis textuur nodig. De reden hiervoor is vrij simpel. In een klassiek interieur worden over het algemeen meer patronen en geornamenteerde meubels toegepast. Gladde, glanzende oppervlakken houden de boel in balans. Nemen we patroonstoffen als voorbeeld kies dan in een klassiek interieur voor een gladde, bedrukte stof. Een modern interieur kent vaak strakke, gladde meubels en sobere patronen. Daar zijn zachte texturen nodig voor de balans. In dit geval dus liever structuurstoffen, eventueel met een geweven, niet gedrukt patroon.

Onafhankelijk van stijl (modern of klassiek) geldt:

• Hoe neutraler de ruimte is qua kleuren/patronen, des te belangrijker wordt de afwisseling in materialen en hun texturen.
• Hoe gedurfder de ruimte is qua kleuren en patronen, des te minder variatie is wenselijk in materialen en texturen.

Hou met name bij de materiaalkeuze voor de vloer ook rekening met hoe kamers in elkaar overlopen. Zelden zijn alle deuren in een huis gesloten. De kans is bijvoorbeeld groot dat u vanuit uw woonkamer de eetkamer en de gang en misschien ook de keuken in kijkt. Door de vloerafwerking door te laten lopen (of op z’n minst de kleur ervan) creëert u eenheid en ruimtelijkheid. U geeft u zelf daarmee ook de flexibiliteit om met de wanden iets meer te variëren.

Lees ook:
Hoe verbeter ik de akoestiek in huis
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Creëer uw eigen sfeer
- Uw interieur, uw karakter

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

MAASLAND
Prijs op aanvraag
1/6
BERKEL-ENSCHOT
€ 99.999.999 k.k.
2/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
3/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
4/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
5/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11 Bold and Beautiful
  • INSPIRATIE: Bold beauty's
  • Dossier: LICHT in donkere dagen
  • Extra veel KUNST
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
AMSTERDAM
€ 3.500.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
DOMBURG
€ 2.500.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.