21 mei 2012

Gordijnen creatief inzetten

Denkt u goed na voordat u uw gordijnen ophangt. Met wat slimme trucjes kunt u verschillende effecten bereiken. Bedenk bijvoorbeeld eerst welke rol daglicht speelt in de desbetreffende ruimte.
Voordat u uw keuze voor gordijnen versus blinds of shutters versus jaloezieën gaat maken, moet u zichzelf één belangrijke vraag stellen. Is mijn (woon)kamer van nature licht en wil ik dat zo houden? Immers, hoe ‘dichter’ u de ramen maakt met raambekleding, des te minder daglicht er binnenvalt. De oplossing is soms simpelweg gelegen in creatief denken.

Gordijnen en natuurlijk licht

Stel, u heeft een vrij donkere kamer en wilt het binnenvallende daglicht optimaal benutten, maar uw voorkeur gaat uit naar kamerhoge gordijnen van een dichtgeweven stof. Zelfs als de gordijnen opengeschoven zijn heeft u dan links en rechts een ‘pakketje’ stof dat licht blokkeert. Maar niet wanneer u de rails links en rechts gewoon iets verder door laat lopen! Dit trucje met raambekleding kunt u ook toepassen op een a-symmetrisch in de wand geplaatst raam. Zit het raam iets te ver naar rechts? Laat de rails links wat verder doorlopen en hang het rechtergordijn juist zoveel mogelijk ‘naar binnen’. Zo ‘verplaatst’ u het raam een stuk naar links. Heeft u een kamerbreed panoramaraam? Dan staat een gordijn links en pas meters verderop een gordijn rechts vaak vreemd. Waarom niet ook een set gordijnen in het midden van het raam hangen? Zo maakt van u van één heel breed raam visueel twee smallere. U bent meer een vouwgordijnen-type? Met een verticale streep lijkt uw raam hoger, met een horizontale lijkt het breder. Shutters in de woonkamer? Prachtig, maar als u ze helemaal voor het raam uitvouwt verliest u een hoop licht, zelfs wanneer de lamellen ‘open’ staan. In de praktijk zult u ze dus zelden uitvouwen. Beperk shutters in de woonkamer daarom liever tot bijvoorbeeld de openslaande deuren naar de tuin. Tenzij u die ‘donkerte’ wel prettig vindt, natuurlijk.

Zijn gordijnen nodig?

Vraagt u zichzelf overigens ook even af of het eigenlijk wel nodig is om de woonkamer te kunnen verduisteren. Hoe vaak trekt u in de praktijk de gordijnen nu echt dicht? Wellicht is een voile blind of gordijn – tegen inkijk – voldoende, eventueel met een showbaan – een gordijn wat niet dicht kan – links en rechts als decoratief element. Geen inkijk? Laat die voile dan lekker weg en geniet van het uitzicht op uw prachtige tuin.


Lees ook over gordijnen, rolgordijnen, blinds of shutters.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 3.500.000 k.k.
1/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.695.000 k.k.
2/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
3/6
GROEDE
€ 2.595.000 k.k.
4/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
5/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5/6
  • floral Deco
  • Salone del Mobile Milano
  • De buiten kamer
  • Bloemen in het interieur

Meest bekeken

ZANDVOORT
€ 3.950.000
1/5
FRANKRIJK
€ 500.000
2/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
ALMEN
€ 2.985.000
5/5

Nieuw aanbod

Kennemerweg 1
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Weg naar As 32
Genk
€ 1.289.000 k.k.