21 mei 2012

Woonaccessoires, hoe pas je ze toe?

Is de basis van uw woonkamer niet in orde, dan zijn nieuwe kussentjes op de bank geen oplossing. Vind de juiste balans.
De wereld bulkt werkelijk van de woonaccessoires. Van kandelaar tot kussentje, van plant tot plaid. ‘Je kunt er zo fijn sfeer mee creëren’. Laat dat nu eens helemaal niet waar zijn! Een gechargeerd voorbeeld: een ziekenhuiskamer die tot de nok toe gevuld is met mooie vazen vol prachtige bloemen is nog steeds niet sfeervol. En een paar kandelaars neerzetten helpt ook niet.

Hoe past u woonaccessoires toe?

Is de basis van uw woonkamer niet in orde, dan zijn nieuwe kussentjes op de bank geen oplossing. De verleiding is groot om wanneer u met de inrichting van uw woonkamer aan de slag gaat, om de haverklap thuis te komen met accessoires die straks zo mooi gaan passen bij uw nieuwe interieur. Niet doen! Investeer al uw tijd, aandacht en geld eerst in de vloer, de wanden, het meubilair en de verlichting. Werk altijd van ‘groot’ naar ‘klein’. Met woonaccessoires doet u vervolgens niets meer of minder dan de sfeer onderstrepen. En: less is more. Beter een paar goed gekozen stukken van formaat, die ook nog eens zorgvuldig geplaatst zijn, dan tafels en vensterbanken vol fröbels. Beter meerdere stukken (plaids, vloerkleden, kussens) in dezelfde kleurfamilie, dan allerlei verschillende patroontjes, ook al liggen ze fysiek ver uit elkaar. Zo trekt u de verschillende elementen van uw woonkamer ‘naar elkaar toe’. Probeer mooie composities te maken in een interessante combinatie van kleuren, materialen en variërende hoogtes.

Kunst als woonaccessoire

Het is nogal oneerbiedig om kunst onder accessoires te scharen. Maar het moet gezegd, een kunstwerk is voor uw woonkamer – en niet alleen voor uw woonkamer – het beste accessoire dat er is. En dan moet u niet alleen denken aan schilderijen. Een bronssculptuur op uw salontafel, stapeltje mooie boeken ernaast, glazen vaasje met pioenrozen en klaar. Niks meer aan doen. Kunst is niet iets om bang voor te zijn. Het is net als met wijn, u hoeft er geen verstand van te hebben om te weten wat u lekker vindt. En wordt u er eenmaal door gegrepen, dan kunt u uw kennis altijd nog verder ontwikkelen. Galeries, kunstbeurzen, veilingen, ze zijn er legio, vaak verrassend laagdrempelig en voor iedere beurs. Een kunstwerk van een galerie op zicht meenemen kan vrijwel altijd. Kunst huren – bijvoorbeeld via de kunstuitleen – kan natuurlijk ook. Zo kunt u nog eens wisselen. Een mooi schilderij gevonden? Hang het niet te hoog, dat is een veel gemaakte fout. U staat weliswaar wanneer u uw schilderij ophangt, maar u zit meestal wanneer u ernaar kijkt. Ook mooi is een klein schilderij met een (borden)standaard op een bijzettafeltje. Passende tafellamp erbij en u heeft een ‘tablescape’ om jaloers op te zijn.

Het is helemaal geen schande om u in uw kunstkeuze te laten leiden door kleuren in uw interieur. ‘Ik zoek iets voor boven mijn rode bank’ is echt geen vreemde openingszin in een galerie. Of u nu kunstkenner bent of niet, iedereen zoekt iets voor boven de bank! Er is nog een bijzondere accessoire voor uw woonkamer, dat we niet onvermeld willen laten. En dat is geur. Nederland heeft pas vrij recent het huisparfum ontdekt, in de vorm van roomsprays, geurkaarsen en diffusers. In andere landen wordt hier al veel langer gebruik van gemaakt. Geur is uitermate sfeerbepalend (dus liever geen kerstgeur in juli). Vermijd de al te goedkope geuren, ze zijn vaak te ‘hard’. En hou het subtiel. Niet zoveel spuiten dat de planten slap gaan hangen…

Lees ook:
- Hoe verbeter ik de akoestiek in huis
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Creëer uw eigen sfeer

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NAARDEN
Prijs op aanvraag
1/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
2/6
NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
3/6
LEUR
€ 3.600.000 k.k.
4/6
VOORBURG
€ 2.695.000 k.k.
5/6
AALSMEER
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #12 Castle

  • Zes INSPIRERENDE interieurs
  • Dossier: Het VROLIJKE thuisdiner
  • Dress your HOME
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 3.500.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
BERGEN NH
€ 1.825.000
4/5
DOMBURG
€ 2.500.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.