14 mei 2012

Uw boekenkast: Levendig, smaakvol en functioneel

Heeft u ook een overvloed aan boeken in uw huis? Zo bergt u ze op een nette manier op.
Zeker, er zijn mensen die niet zo van lezen houden. Maar een compleet boekvrij huis is zeldzaam. Sterker nog, de meeste mensen zijn ‘overbooked’. Teveel boeken, is een vaak gehoorde klacht. Begin met kritisch naar uw boekencollectie te kijken. De pocketdetective die u op het vliegveld kocht, leest u waarschijnlijk niet nóg een keer. Geef ‘afdankertjes’ door of leg ze in de gastenkamer en instrueer uw logees om bij vertrek minimaal één boek mee te nemen. Alleen gekoesterde boeken blijven in uw boekenkast. Het is niet gezegd dat u die boekenkast in uw woonkamer moet plaatsen. In de werkkamer, de slaapkamer, de gang of – uiteraard – in een aparte bibliotheek kan ook. Kiest u voor een boekenkast in uw woonkamer, realiseert u zich dan dat al die kleurrijke ruggen een ‘onrustig’ beeld op kunnen leveren.

Open of gesloten boekenkast?

Er zijn mensen die hun boeken om die reden op kleur sorteren of zelfs zo ver gaan dat ze alle boeken in hetzelfde papier kaften. Tja… Een (deels) gesloten boekenkast kan natuurlijk ook. Bijkomend voordeel: uw boeken blijven stofvrij. Nadeel: hoe dichter de kast, des te massiever hij oogt, zelfs wanneer u glasdeuren neemt. Welke keuze u ook maakt, bedenk van tevoren wat u allemaal in de boekenkast gaat zetten en baseer daar de indeling van de kast op. Door enkele planken/vakken te reserveren voor bijvoorbeeld een bronssculptuur, uw verzameling koraal en schelpen, of – in een groot vak – de televisie of een schilderij, maakt u van uw boekenkast een levendig, smaakvol en multifunctioneel geheel. Probeer wel om de horizontale lijnen (de planken) zoveel mogelijk door te laten lopen voor visuele rust. En: grote vakken onderin – bijvoorbeeld voor kunstboeken –, kleinere vakken – voor pockets – bovenin. Doe het andersom en uw kast oogt topzwaar.

Een boekenkast zonder achterwand

Een boekenkast zonder achterwand, zodat u de kleur van uw muur nog kunt zien, ziet er altijd minder massief uit dan eentje mét. Heeft u geen boekenkast met ingebouwde verlichting, dan kunnen schilderijlampjes uitkomst bieden. Er bestaan ook (richt)spots op een lange arm met een zware voet als contragewicht, die u bovenop de kast kunt plaatsen.

Lees ook over wandmeubelen, room dividers en kledingkasten.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ROTTERDAM
€ 2.950.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
2/6
MONTFOORT
€ 3.900.000 k.k.
3/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
4/6
LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
5/6
AALSMEER
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11 Bold and Beautiful
  • INSPIRATIE: Bold beauty's
  • Dossier: LICHT in donkere dagen
  • Extra veel KUNST
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
DOMBURG
€ 2.500.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
AMSTERDAM
€ 3.500.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.