20 juni 2012

Kunst ophangen en neerzetten

Kunst op de juiste plek in huis

Waar plaats je kunst in huis? Op welke hoogte hang je een schilderij?
Een kunstwerk is de meest persoonlijke uiting van uw smaak. Hoe pas je die het beste toe in je interieur? En waar dien je op te letten bij het ophangen of neerzetten van kunst? Residence geeft tips!

Kunst op de juiste plek in huis

Door kunst toe te voegen aan je interieur maak je je interieur persoonlijk en uniek. Tenslotte is de keuze voor een bepaald kunstwerk een heel persoonlijke. Bedenk wel dat de manier waarop je kunst exposeert van grote invloed is op de kunstbeleving. Door kunst op de juiste manier te op te hangen of neer te zetten, goed te belichten en deskundig te onderhouden komt het beter tot zijn recht. Uiteindelijk zul je er nog meer van genieten.

Meer lezen over hoe kunst in huis je interieur een oppepper kan geven? In het artikel De rol van kunst in het interieur lees je over verschillende soorten kunst en hoe je het kan toepassen.

Tips voor het ophangen van kunst

• De allerbelangrijkste tip: hang een kunstwerk of schilderij niet te hoog op. Houd er rekening mee dat je weliswaar staat op het moment dat je het kunstwerk ophangt, maar er meestal zittend van geniet. Ga dus zitten en laat iemand anders even het kunstwerk tegen de muur houden. Dit ligt uiteraard anders in bijvoorbeeld hal en keuken, waar je vooral staat.

• Hang je meerdere kunstwerken naast, onder en boven elkaar beschouw zo’n groep dan als één kunstwerk. Arrangeer ze eerst -voorzichtig- op de grond en schuif totdat je tevreden bent.

• Het is fraai wanneer in zo’n groep schilderijen de ‘buitenlijnen’ een rechthoek of vierkant vormen. Dat geeft rust. Leg eventueel een vierkant of rechthoek van latten op de grond, waarbinnen u met uw kunstwerken gaat schuiven.

• Meten is weten. Wil je dat de boven- of onderkant van diverse lijsten op één lijn zitten, meet dan zorgvuldig aan de achterkant van je kunstwerken de afstand tussen ophangdraad/oog en de lijst. Die kan per kunstwerk verschillen.

• Wanneer je een kunstwerk boven een meubel (bank, sidetable, enzovoort) hangt, laat het dan niet breder zijn dan het meubel. Houd 15 tot 30 cm vrij tussen de bovenzijde van het meubel en de onderzijde van uw kunstwerk. Hang geen klein schilderijtje eenzaam boven een driezitsbank. Kies liever voor goede verhoudingen.

• Niet ieder schilderij hoeft aan de muur gehangen te worden. Een klein schilderij op een standaard staat bijvoorbeeld prachtig op een sidetable.

• Hang een schilderij niet te dicht bij een warmtebron, zoals een radiator of open haard. En houd, met name bij aquarels, rekening met de desastreuze invloed van direct zonlicht. Ook halogeenlicht zonder UV-filter kan schade berokkenen.

• Een haak in de muur = een gat in de muur. Wil je meer flexibiliteit, kies dan voor een speciaal ophangsysteem, zoals rails. Loop eens binnen in een galerie en vraag om advies.

• U kunt er ook voor kiezen om juist een statement te maken door de ophanging zichtbaar te houden. Denk aan de klassieke schilderijstrik of hang uw schilderijen aan (stevige!) koorden of mooie metalen kettingen die je links en rechts achterop de lijst bevestigt, verticaal of in een omgekeerde V.

Tips voor het neerzetten van kunst in huis

• Geef een vrijstaand kunstwerk de ruimte, of het nu gaat om een groot beeldhouwwerk of een kleintje dat op een tafel staat. Zorg dat kunst niet ‘verdrinkt’ tussen meubels en andere spullen.

• Wil je vrijstaande kunstwerken groeperen, pas dan logica toe. Een Afrikaans masker naast een antieke Delftsblauwe vaas zetten, is meestal geen succes.

• Wees creatief in het tentoonstellen van vrijstaande kunst. Denk aan sokkels – ook een klein beeldje op tafel heeft baat bij een sokkeltje –, sidetables, schouwmantels, een (ondiepe) plank tegen de muur, wandconsoles, de vloer… De mogelijkheden zijn legio.

• Een kunstwerk heeft een sokkel nodig voor optimaal effect, maar je wilt geen ‘massieve’ aanblik? Denk eens aan perspex. Je kunt ze op maat laten maken of kijk eens op de website van een etalagematerialenhandel.

• Nergens staat geschreven dat kunst altijd tegen een muur moet staan. Heb je de ruimte? Zet een beeldhouwwerk dan rustig middenin de kamer of de hal, op een sokkel of een tafel. Richtspotje erboven – of er schuin onder! – en het effect is indrukwekkend.

• Breid een kunstverzameling eens uit naar uw tuin en plaats beeldhouwwerken als het even kan in het zicht vanuit de woonkamer. Zo geniet je er het hele jaar van.

Fotografie: Marc en Sunna van Praag, Jan verlinde
Interior Designer: Beatrix Kleuver

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LEUR
€ 3.600.000 k.k.
1/6
VROUWENPOLDER
Prijs op aanvraag
2/6
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
3/6
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
4/6
Brasschaat
€ 3.095.000 k.k.
5/6
BIEST-HOUTAKKER
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
LEENS
€ 650.000
3/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
4/5
DOKKUM
€ 795.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag