20 juni 2012

Kunst en verlichting

Residence geeft praktische tips!

Residence geeft tips voor de juiste verlichting
Zelfs het mooiste kunstwerk verliest zijn impact wanneer het ’s avonds niet goed belicht wordt. Hier zijn verschillende systemen voor. Residence geeft tips!

7 punten om rekening mee te houden


Kunst komt beter tot zijn recht als het goed belicht wordt. Hieronder een paar praktische tips voor het belichten van kunst in je interieur.

Licht aan het schilderij zelf
Als je verlichting aan of achter het schilderij bevestigd, krijg je een bijzonder effect op de muur. Daarnaast blijf je het schilderij goed zien als het donker is. Je moet wel een wandlichtpunt in de muur hebben. Een snoer dat onder een schilderij uit piept, is niet zo fraai.


Spotjes aan het plafond
Een vaste richtspot tegen het plafond werkt ook goed. Hiermee moet je tijdens een verbouwing in je lichtplan al rekening houden. Deze manier van verlichting is mooi in een modern interieur en leidt niet af van het schilderij.

Gebruik een railsysteem
Wat ook een mogelijkheid is, is een railsysteem. Met diverse spots aan een rail verlicht je het schilderij. Omdat de snoeren hier verborgen zijn in de rail kan dit systeem ook later nog geïnstalleerd worden.


Belicht kunst van onderen
Een kunstwerk hoeft niet per definitie van bovenaf aangelicht te worden. Van onderaf kan ook, bijvoorbeeld met een losse richtspot die je op je sidetable zet.

Pas op de weerspiegeling
Heb je een kunstwerk achter glas? Houd rekening met de weerspiegeling. Van een afstandje verlichten – bijvoorbeeld met een plafondspot – is in dat geval meestal beter dan verlichting direct boven het schilderij.

Gebruik wit licht
Wit licht is misschien niet zo sfeervol, maar wel het beste voor het uitlichten van kunst. Als je warmer licht gebruikt, heb je kans dat de kleuren in het schilderij ook niet mooi tot zijn recht komen.

Denk aan de hitte
Houd altijd rekening met de hitte die verlichting afgeeft. Met name bij olieverfschilderijen is dit belangrijk. LED produceert de minste warmte en is daarom het veiligst.

Fotografie: Marc en Sunna van Praag, Jan Verlinde
Interieur Designer bovenste afbeelding: Beatrix Kleuver

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
2/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
3/6
GOES
Prijs op aanvraag
4/6
Kapellen
€ 3.650.000 k.k.
5/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
2/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.