20 juni 2012

Het onderhouden van kunst

Residence geeft tips!

Residence geeft tips voor onderhouden van kunst
Menig kunstwerk is verprutst door ondeskundig onderhoud en schoonmaken. Laat groot onderhoud dus aan de deskundige over. Voor het dagelijkse onderhoud geven wij u een aantal tips.

Buiten het deskundig onderhoud dat een restaurator voor je uitvoert, kun je zelf kunst schoonhouden. Ga voorzichtig te werk met deze praktische tips.

Tips voor het schoonhouden van kunst


1. Gebruik krantenpapier om te poetsen
Pak nooit – maar dan ook nooit – de Glassexfles om het achter glas ingelijste gravure of schilderij op te poetsen. Als je dit zou doen, druppelt het vocht in de lijst en is de ellende niet te overzien. Glas kun je streeploos reinigen met een prop krantenpapier.

2. Pak een kwast voor beeldhouwwerk
Een beeldhouwwerk afstoffen? Aai erover met een ongebruikte, zachte verfkwast. Poets een bronzen beeld nooit, daarmee verwijder je namelijk het patina (de oxidatielaag op metalen voorwerpen).

3. Witte boterhammen tegen stof
Wil je graag een schilderij afstoffen? Pas dan goed op, met name dik opgezette verf wil nog wel eens afbrokkelen. Een andere mogelijkheid is: het schilderij plat op de grond leggen, van een paar verse witte boterhammen de korst afhalen en het korstloze brood zachtjes tegen de verf drukken. Los stof zal aan de boterham kleven. Eventuele kruimeltjes veeg je met de zachte verfkwast weg. Maar afstoffen blijft een risico.

4. Afwasmiddel voor geglazuurde porseleinen beelden
Geglazuurde porseleinen beelden kun je reinigen door onderdompeling in de gootsteen, gevuld met warm water en een zacht afwasmiddel. Leg eerst een handdoek of rubber matje op de bodem en tegen de zijkanten en draai de kraan opzij. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel voor kleine hoekjes en gaatjes. Met warm water afspoelen en droogdeppen met keukenpapier.

5. Een dot keukenpapier voor ongeglazuurd porselein
Ongeglazuurd porselein (biscuit) reinig je met een dot keukenpapier, die je vochtig (niet doornat) maakt met een sopje van warm water en zacht afwasmiddel. Voorzichtig vegen en direct droogdeppen met keukenpapier. Pak biscuit porselein liever niet met blote handen vast. Het vet van je huid dringt in het poreuze porselein en laat vlekken achter.

6. Gebruik geen zilverpoets
Houd zilveren sierobjecten weg van zilverpoets! Dit schuurt namelijk een dun laagje zilver af en het droogt gelig op in hoekjes en gaatjes. Laat zilver weken in een oplossing van warm water, een paar lepels natriumbicarbonaat (baking soda) en een paar druppels zacht afwasmiddel. Voorzichtig poetsen met een zachte tandenborstel, met warm water afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Opwrijven met een speciale zilverdoek werkt ook.

Denk bij het toepassen van kunst in het interieur ook aan hoe je kunst plaatst of ophangt en hoe je kunst het beste belicht.

Fotografie: Maarten Schets
Restaurator op foto: Lara van Wassenaer

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
1/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
2/6
GOES
Prijs op aanvraag
3/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
4/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
5/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
3/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.