19 september 2012

Hoe verbeter ik de akoestiek in huis?

Vier tips voor een verbeterde akoestiek

Hoe verbeter ik de akoestiek in huis? Vier tips voor een verbeterde akoestiek
Hoge plafonds en een strak interieur kunnen mooi zijn, maar vaak komen ze de akoestiek niet ten goede. Televisie kijken of muziek luisteren wordt een veel minder aangename beleving wanneer er een nagalm klinkt. Ook een gesprek voeren is lastig als elke zin dubbel te horen is. Hoe zorgt u voor een verbeterde akoestiek?

Geluid absorberen

Vaak is de akoestiek niet het eerste waar tijdens de aankoop van een huis op gelet wordt. Pas na het betrekken van het huis begint de weerkaatsing van het geluid op te vallen. De extra harde klanken van rondrennende kinderen, nagalmende muziek en een echo achter uw eigen stem worden op den duur ervelend. Met name vlakke oppervlaktes en gladde materialen, die in moderne interieurs veel worden toegepast, absorberen het geluid slecht. De weerkaatsing van het geluid wordt hierdoor gestimuleerd en een echo of nagalm zijn het logische gevolg. De oplossing? Die vindt u in de isolatie!

Vier tips voor het verbeteren van akoestiek

Gelukkig is er genoeg dat je kunt doen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Isolatie is hier het toverwoord. Denk aan uw vloer, raambekleding, meubilair en inrichting.

Tip 1 akoestiek verbeteren: Dempende vloeren

De keuze voor de juiste vloer of vloerbedekking kan een wereld van verschil maken. Een hoogpolig tapijt, een kurken vloer of een vloer van vinyl veren ietwat mee, waardoor uw voetstappen minder hard weerklinken. Bovendien weerkaatst het geluid minder. Kiest u toch voor een strakke vloer, zoals parket, tegels, natuurstenen of laminaat? Door voor een geluidsisolerende ondervloer te kiezen werkt u toch aan een goede akoestiek. Wanneer dat nog niet genoeg is, of als de vloer al ligt, dan kan een vloerkleed of karpet helpen.

Tip 2 akoestiek verbeteren: Volle raambekleding

Ook door ramen te voorzien van bekleding helpt u de akoestiek een handje. Denk aan gordijnen (hoe zwaarder, hoe beter), al dan niet in combinatie met blinds of rolgordijnen. Dubbele lagen werken sowieso goed.

Tip 3 akoestiek verbeteren: Meubilair van rijke stoffen

De keuze voor meubilair speelt een grote rol bij de regulering van akoestiek. Een betonnen stoel in uw woonkamer zal u niet helpen. Een stoffen variant daarentegen wel. Een bank met rijke stoffen bekleding, een aantal forse planten en grote schilderijen verminderen de weerkaatsing en daarmee de galm.

Tip 4 akoestiek verbeteren: Denk in hoekjes

Door een grote ruimte op te splitsen in verschillende kleinere ruimtes zal de galm direct een stuk minder worden. Hiervoor hoeft u geen drastische maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld roomdividers te plaatsen of een boekenkast haaks op de muur te plaatsen. Ruimtes kun je scheiden door met paneelgordijnen te werken.

Andere mogelijkheid: Isolerende plafondplaten: Houdt je je interieur liever strak en zit je niet te wachten op stoffige tapijten en het opbreken van vrije ruimtes? Tegenwoordig laat je plafonds bekleden met geluidsabsorberende plafondplaten]. Hiermee reduceer je het geluid met maar liefst 80%. De geluidsabsorberende plafondplaten, die sinds kort op de markt zijn, worden volledig naadloos tegen het plafond geplaatst, waardoor ze uiteindelijk onzichtbaar zijn. De platen worden van een brandwerend en biologisch afbreekbaar mineraal gemaakt.

Ook interessant:
- De juiste verlichting in de woonkamer
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Creëer uw eigen sfeer
- Vijf voordelen van vloerbedekking
- Grapjes voor thuis: Multifunctionele meubels

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BUSSUM
€ 2.695.000 k.k.
1/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
2/6
LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
3/6
BOXTEL
€ 2.695.000 k.k.
4/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
5/6
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DRUNEN
€ 3.650.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
3/5
HARDENBERG
€ 629.000
4/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.