23 januari 2013

De effecten van kleur op een ruimte

Een woonkamer met een laag plafond, een slaapkamer waar met moeite om het bed gelopen kan worden of gewoon een ruimte die wel wat extra’s kan gebruiken. Met een lik verf op de juiste plek komt u een heel eind.
Kleuren hebben een groot effect op uw interieur. Zo kan het combineren van donkere en lichtere kleuren in een ruimte voor grote visuele veranderingen zorgen. Negatieve aspecten kunt u verdoezelen, terwijl u de nadruk legt op de sterke punten.

Een lage ruimte hoger maken

Een kamer met een laag plafond – nieuwbouwhuizen gebouwd in deze eeuw hebben vaak plafonds van slechts 2.40 meter hoog – kan u een benauwend gevoel geven. Kies er in dit geval voor om het plafond een lichtere kleur te geven dan de muren. Hierdoor wordt het plafond visueel omhoog 'getrokken’.

Een smalle ruimte verbreden

Kies voor een donkerder kleur op zowel het plafond als op de vloer voor het optisch verbreden van een ruimte. Hierbij kiest u voor een lichte kleur op alle wanden. Een te donkere kleur op het plafond ‘trekt’ het plafond naar beneden. Houd hier rekening mee als de ruimte niet alleen smal, maar ook laag is.

Een diepe ruimte minder diep maken

Een lange smalle ruimte kan ingewikkeld in te richten zijn. Vaak oogt deze kamer als een gang, waar u weinig meubels in kwijt kunt. De eerste stap zet u door de achterwand – dus de smalle kant – donker te schilderen. De muur komt optisch gezien naar het midden toe, waardoor de ruimte minder lang lijkt.

Het verbinden of scheiden van verschillende ruimtes

Heeft u een ruimte met daaraan een tweede ruimte – zoals een eetkamer – die visueel niet één zijn? Door het plafond boven beide afzonderlijke ruimtes en eventueel de vloer een kleur te geven verbindt u de ruimtes. Andersom werkt ook: Twee aanliggende kamers kunt u visueel scheiden door verschillende kleuren op de wanden aan te brengen.

Een ruimte laten leven

Mag één van uw kamers in zijn geheel wel wat meer pit gebruiken? Kies er dan voor om één of meerdere muren een donkere of pittige kleur te geven. Of kies er voor om aspecten in de ruimte te benadrukken. Een witte muur met een felgekleurde nis brengt leven. Net zoals het kleuren van de muur achter de schouw.

Fotografie interieurs: Joyce Urbanus, HIP

Lees ook:
- Hoe verbeter ik de akoestiek in huis?
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Kleurengamma als basis van uw interieur

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BRUINISSE
Prijs op aanvraag
1/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
2/6
WASSENAAR
€ 3.980.000 k.k.
3/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
4/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
5/6
OISTERWIJK
€ 4.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DRUNEN
€ 3.650.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
3/5
HARDENBERG
€ 629.000
4/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.