29 augustus 2013

Kunst in huis

De rol van kunst in het interieur

kunst in huis
De kleuren van een schilderij, een intrigerende blik op een foto of de vormen van een sculptuur. Velen worden geraakt door kunst. Door kunstwerken die je mooi vindt toe te voegen aan je interieur, of ze zelfs als basis van de inrichting te gebruiken maak je een huis persoonlijk.

De rol van kunst in huis

Kunst is een belangrijke inspiratiebron. Door veel naar kunst te kijken, ervan te genieten en ervan te leren stimuleer je je eigen geest en creativiteit. Het aanbod aan verschillende soorten kunst – van schilderijen tot fotografie, van kunstobjecten tot design – is groot, zowel online als in galeries en musea. Alhoewel niet alle kunst die je beweegt geschikt is voor in huis, loont het absoluut de moeite eens te kijken welke kunst wél een belangrijke rol in je interieur kan spelen. Kunst in huis maakt het persoonlijk en kan zelfs als inspiratiebron dienen voor anderen. Tenslotte; kunst kan altijd en op elk moment inspireren.

Kunst in huis kan ook dé manier zijn om kleur aan je interieur toe te voegen. Dit is goed te zien in het artikel Voeg wat kleur aan je interieur. Mensen zoeken vaak manieren om kleur in huis te brengen, maar vinden de stap naar grote kleurrijke oppervlaktes, zoals muren en vloeren te groot. Door een kleurrijk kunstwerk aan een interieur interieur toe te voegen los je dat probleem op.

Soorten kunst voor thuis

In principe is alles mogelijk als het om kunst in huis gaat. Zolang het werk je eigen persoonlijkheid ondersteunt en het je een goed gevoel geeft zou je het in je interieur moeten kunnen verwerken. Natuurlijk moet het qua formaat passen, maar dan nog gelden de volgende regels: met grote gebaren maak je een statement – dit zie je terug bij het werk van verschillende interior designers en met kleine gebaren verras je, zoals bij de inspiratiefoto van Farrow & Ball.


Kunst als basis van je interieur

Sommige mensen worden zo gegrepen door een bepaald werk, dat zij het een centrale plek in hun interieur geven en hun interieur daarop aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van kleur. Kies je voor een kunstwerk met veel rood erin verwerkt, dan kan je ervoor kiezen met een contrasterende kleur of juist kalmere kleuren in je interieur te werken. Ook vormen uit een kunstwerk kun je laten terug komen. Wanneer de kunst in huis veel ronde vormen bevat, kan je deze laten terugkomen in het meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een side table met ronde voet, deze herhaling van vorm doet veel voor het uiteindelijke geheel.
Door te ontdekken door wat voor soort kunst je geraakt wordt, kan je ook uitvinden welke interieurstijl bij je past.

Bekijk in het artikel Kunst in de basis hoe bepaalde kunstwerken als inspiratiebron voor een kamer of zelfs een heel interieur dienen. Zorg er wel voor dat de werken op een geschikte plek in huis worden neergezet of opgehangen. Niks is zo zonde als een standbeeld dat niet goed belicht is of een schilderij dat te hoog aan de muur hangt.

Ook leuk:
- een collectie verfkleuren geïnspireerd op de kleuren van Van Gogh
- De effecten van kleur in je interieur
- Tips voor het onderhouden van kunst

Foto: Interieur van interior designer Edward van Vliet

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BOXTEL
€ 2.695.000 k.k.
1/6
OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
3/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
4/6
ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
5/6
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
HARDENBERG
€ 629.000
3/5
DRUNEN
€ 3.650.000
4/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.