29 april 2014

De Nachtwacht op een post-it

Andere visie op kunst

Hoe kijk je naar kunst? Anders dan we gewend zijn, stellen twee Britse filosofen.
'Kunst is therapie,' stellen twee Britse filosofen. En we kijken verkeerd naar kunst. Door post-its op te hangen bij de werken van het Rijksmuseum leggen ze uit hoe het wel moet.

Een andere visie op kunst

In het Rijksmuseum is tot en met 7 september 2014 de kunstroute Kunst is Therapie van de Britse schrijvers en filosofen Alain de Botton en John Armstrong te zien. De interventie, zoals zij het zelf noemen, leidt je langs werken uit de collectie van het museum met een andere boodschap dan je verwacht.

Alain de Botton

Ook interessant: Chinese moderne kunst verovert Nederland, culinair, cultureel en visueel genot in hotspot Felix & Foam en etnografische kunstroute in het Spiegelkwartier.Een andere visie op kunst

Gele post-its hangen naast schilderijen, in vitrines, in de winkel, zelfs op de voorkant van het museum. De briefjes duiden de boodschap van De Botton en Armstrong, die hun theorie over kunst al eerder publiceerden in het boek Kunst als therapie. Volgens de filosofen bekijken wij kunst op de verkeerde manier en zijn musea ouderwets ingericht. Kunst moet ons helpen met onze problemen. Zij vertellen daarom bij elk schilderij wat de therapeutische boodschap ervan is en hoe je het werk zou moeten interpreteren.

Vrienden met de Nachtwacht

Zo geeft de Nachtwacht volgens Armstrong en De Botton een gevoel van kameraadschap, maar voel je je door de drukte in de zaal bij dit topstuk, juist eenzaam. Omdat de mensen om je heen niks met jou of kameraadschap te maken hebben.

Zo’n 150 werken en 40 prenten uit het prentenkabinet zijn becommentarieerd. Kunst moet volgens defilosofen niet als een bibliotheek op chronologische volgorde hangen, maar op thema en een museum moet de functie dienen van therapeutisch instituut. ‘De functie van kunst is om mensen door het leven heen te helpen. De oude Grieken deden dat al in hun tijd’, vertelde De Botton tijdens de opening op 24 april. Museumdirecteur Wim Pijbes deelt de visie van de filosofen op kunst en grapte dat het museum voortaan onder het Ministerie van Volksgezondheid kan vallen.


Bemoeienis

Kunstcritici gaven veel kritiek op de theorieën van De Botton en Armstrong. Volgens critici gaan De Botton en Armstrong voorbij aan wat kunst nog meer is behalve emotionele beelden. En dat het de kijker juist niet helpt kijken, maar gevoelens en problemen opdringt die misschien helemaal niet aan de orde zijn.


Ook interessant: Chinese moderne kunst verovert Nederland, culinair, cultureel en visueel genot in hotspot Felix & Foam.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 3.200.000 k.k.
1/6
OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
2/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
3/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
4/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
5/6
Brasschaat
€ 9.850.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
WARMOND
€ 1.425.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.