14 mei 2014

Licht en kleur in het interieur

Basistips en valkuilen

Licht en kleur in het interieur: Basistips en valkuilen
Hoe zou het leven zijn zonder licht en kleur? Licht en kleur roepen niet alleen een bepaalde stemming op, maar ze hebben ook effect op een ruimte. ‘Licht en kleur bepalen de sfeer in een huis. Hiermee laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt.’ Kleurenspecialist Ian Brandwijk geeft tips & tricks voor de juiste toepassing.

Wat je moet weten over kleur en lichtinval

Licht en kleur zijn de passie van Ian Brandwijk, eigenaar van webshop TheRoundSquare.com en de gelijknamige winkel in Rotterdam. Brandwijk is specialist en leverancier van Farrow & Ball krijtverf en kalkverf in Nederland. Ook verkoopt hij in zijn winkel rijke behangen, luxe stoffen, design meubels, woonaccessoires en verlichting. ‘Een interieur weerspiegelt de persoonlijkheid van de bewoner. Het beste resultaat bereik je door heel goed naar de combinatie van licht en kleur te kijken. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

Tips & tricks voor licht en kleur in het interieur

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuw interieur, dien je belangrijke keuzes te maken met betrekking tot kleur en verlichting. Ian Brandwijk geeft drie basistips en kent vijf valkuilen als het om licht en kleur gaat.

Tip 1. Anticipeer op de richting waaruit het licht naar binnen valt.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het noorden

‘Dan vermijd je de kleur blauw. Dat kan unheimlich worden; blauw op het noorden heeft een kil effect. Ook raad ik aan sommige tinten groen met een blauwe ondertoon te vermijden. Hier adviseer ik eerder warme tinten, zoals rood, paars of chocolade. Dus sterke, donkere kleuren. Ik vind de kleur Brinjal van Farrow & Ball hier goed passen. Dat is een diepe kleur paars.’ Ben je meer iemand die van licht of neutraal houdt? 'Dan kies je voor je lichte, romige kleuren, zoals de kleuren New White en White Tie.'

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het zuiden.

‘In dit geval kies je voor bleke tonen en lichte kleuren. Blauw kan je hier juist heel goed gebruiken. In dit zuidelijke licht krijgt dat blauw juist veel warmte. Dat wordt licht en luchtig. Een koude, bleke blauw zoals de kleuren Paviljoen Blue en Borrowed Light creëren een prachtig zeegevoel, terwijl de rode basis van neutralen, zoals Joa's White en Dimity zorgen voor een warmere en meer verfijnde uitstraling.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het oosten.

'Het licht van in het oosten gelegen kamers kunnen een beetje blauw lijken. En is het dus het beste om te werken met deze kleur en dus voor groen of blauw te kiezen. Als je zoveel mogelijk licht als mogelijk wilt creëren, met ook nog eens wat warmte, kijk dan een kleur als Pale Powder Teresa's Green. Dit groen komt echt tot leven in het ochtend-zonlicht. Omdat de lichtinval drastisch verandert gedurende de dag, is het goed om deze samen te laten werken met een donkere toon op houtwerk of meubelen. Bijvoorbeeld Chappell Green, dat de muren lichter laat lijken door het contrast. Als je een witte tint wil gebruiken, kies dan een tint met een groene of blauwe base, zoals James White.'

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het westen.

‘In een ruimte gelegen op het westen, kan je kiezen uit veel grijze en witte tinten. Maar ook rood en roze werken goed. Met licht uit het westen op witte muren heb je te maken met veel natuurlijke lichtreflectoren. Omdat het licht pas later op de dag en rechtstreeks naar binnenkomt is het warmer en ‘s ochtends wat koeler, maar wel op een heel mooie manier.’ Brandwijk noemt de kleuren Wimborn White en Middleton Pink als goede optie voor een ruimte met licht uit het westen.

Wanneer je geen liefhebber bent van te veel kleur in huis, dan kan wit altijd. Uit welke richting het licht ook komt. Brandwijk: ‘Als het wit betreft is het kiezen van de tint gewoon een kwestie van smaak. Houd je van wat romiger? Of wat grauwer of vuiler? Dat is persoonlijk en kan allemaal.’

Werk met het kleurengamma wanneer je contrasterende kleuren kiest voor het interieur >>.

Tip 2. Houd rekening met de vloer in een ruimte.

‘De kleur en het materiaal van de vloer hebben effect op een ruimte. De vloer betreft een groot oppervlak en is bepalend voor de totale sfeer. Houd er rekening mee dat de vloer zorgt voor een bepaalde kleurreflectie. Ook zorgt het bewerken van een vloer ervoor dat de kleur en de kleurreflectie verandert. Wanneer je een vloer bijvoorbeeld lakt kan de reflectie heel anders worden.’ (Lees ook Kleuradviezen voor de vloer, over ruimtelijke effecten).

Tip 3. Combineer met de architectuur van het huis.

‘Wanneer je met kleur en licht gaat werken in huis, houd dan rekening met de oorspronkelijke stijl van het huis. Dat betekent niet dat je voor een klassiek interieur moet gaan als het een oud huis betreft. Een modern interieur kan goed samen gaan met een jaren dertig huis. Maak de juiste keuzes, zodat je je persoonlijkheid met het interieur laat zien.’ Kies bijvoorbeeld voor behang – van klassiek tot modern – daar kan je heel leuke accenten mee laten zien.' (Lees ook 15 stijlen voor het interieur).

Vijf valkuilen

Binnen zijn werk als kleuren- en lichtspecialist herkent Ian Brandwijk een aantal valkuilen, waar mensen regelmatig mee de mist in gaan wanneer zij hun interieur (opnieuw) inrichten.

1. Laat je niet verleiden tot het gebruik van teveel verschillende kleuren.

‘Kies voor een kleurenpalet waar je je goed in voelt en blijf daarbij. Heb je te maken met een kleine ruimte? Door met één kleur te werken laat je hem groter lijken. Het kan heel mooi zijn als je de wanden, plinten en kozijnen in dezelfde kleur verft. Mits je goed inspeelt op de ruimte, de lichtinval en de plek.’ (Lees ook De effecten van kleur op een ruimte.)

2. Voorkom een duizend-in-een-dozijn-interieur.

‘Een interieur hoeft niet in een keer af te zijn. Met een interieur geef je je identiteit weer, dat kost tijd. Gebruik daar kleur of een mooi behang voor, maar ook meubels, accessoires en kunst.’

3. Vergeet niet de lichtinval op verschillende momenten van de dag te bekijken

‘Daar bedoel ik mee: Vroeg in de ochtend, rond de middag en ’s avonds laat. Op elk moment van de dag is de lichtinval anders. Kijk hoe licht zich beweegt door het huis op de verschillende tijdstippen van de dag en avond. Ik adviseer altijd om een verfkleur te testen door deze op de donkerste plek en op de lichtste plek van een kamer op de muur te smeren. Vervolgens kijk je of de kleur op deze momenten mooi is.’

4. Houd rekening met de functie van de kamer

‘Wannéér je de kamer gebruikt is bepalend voor de kleur. Ben je er vooral ’s avonds? Dan moet vooral dan de kleur en het licht perfect zijn.’ Lees ook de tips voor verlichting in de slaapkamer en verlichting in de woonkamer.

5. Verwaarloos de verlichting niet

‘Teveel huizen in Nederland zijn niet goed verlicht. Hierdoor doen we onze interieurs tekort. Zorg voor een goed lichtplan.’


TheRoundSquare.com levert het complete assortiment Farrow & Ball verf- en behangproducten. Hiermee hebben zij het ruimste Farrow & Ball verf-assortiment van Nederland. Alle kleuren zijn ook in kleine potjes van 100ml verkrijgbaar, zodat de kleuren ook thuis onder verschillende lichtomstandigheden getest kunnen worden. Ook verkoopt de TheRoundSquare.com prachtige Europese behang- en stofferingmerken, zoals de eigenzinnige dessins en botanische prints van Timorous Beasties, de mooie structuren en uitgesproken kleuren van Élitis, de op het archief geïnspireerde behangen van Cole & Son en de klassieke behangen van Sanderson. Tevens het flamboyant hedendaags tot ingetogen klassiek van Harlequin, de tegenhangers van het traditionele Engelse van Jocelyn Warner en de historische wandbekleding van Zoffany. En nog vele anderen.

Meer informatie vindt u op Theroundsquare.com of in de showroom aan het Zwaanhals 494, 3035 KS in Rotterdam (010 3416069).

Meer over kleur, licht en ruimte:
De effecten van kleur op een ruimte
Werk met het kleurengamma wanneer je contrasterende kleuren kiest voor het interieur.
Kleuradviezen voor de vloer, over ruimtelijke effecten
Kleur toepassen in de keuken
Kleurexplosie in de badkamer

Foto boven: Remodelista.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

GOES
Prijs op aanvraag
1/6
VOORBURG
€ 2.695.000 k.k.
2/6
DRUNEN
€ 3.650.000 k.k.
3/6
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
4/6
OISTERWIJK
€ 6.000.000 k.k.
5/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11 Bold and Beautiful
  • INSPIRATIE: Bold beauty's
  • Dossier: LICHT in donkere dagen
  • Extra veel KUNST
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
DOMBURG
€ 2.500.000
4/5
AMSTERDAM
€ 3.500.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.