11 juni 2014

5 x Duurzaam design

Van afval tot eyecatcher

Design items van gerecycled materiaal
Waarom nieuwe materialen blijven produceren als er nog zoveel op de wereld zwerft waar iets nieuws van gemaakt kan worden? Deze gedachte past bij de huidige duurzaamheidtrend en zien we ook in de interieurwereld steeds meer terug. We kennen natuurlijk Piet Hein Eek, die van sloophout nieuwe designitems fabriceert. Maar Residence ontdekte nog vijf ontwerpen die de recycletrend omarmen.

Fietsstoel van In de Vorm VanEen doorn in het oog voor menig stadsbewoner: kapotte fietsen aan bruggen, lantaarnpalen en bij stations. Ontwerper Rico Souren van In de Vorm Van zag er wel wat in en ontdekte dat de maten van fietsonderdelen hetzelfde zijn als de standaardmaten van een stoel. Hij verzamelde fietswrakken en laste de onderdelen aan elkaar tot stoelframes. Rubber fietsbanden erom als zachte zitting en de industriële pareltjes zijn klaar. Van visuele vervuiling tot visueel genot.

Zijden quilts van ByBorre x Piet Hein EekIn de oude stropdassenfabriek van designdiva Rosanna Orlandi in Milaan vond Piet Hein Eek jaren geleden een partij zijde stropdasstoffen. Dit resulteerde in de bekende stropdaslampjes die Eek enkele jaren geleden presenteerde tijdens de meubelbeurs in Milaan. Maar er was stof over. Hij benaderde de jonge textielontwerper Borre Akkersdijk die al eerder innovatief werk maakte met reststoffen van matrassen. Akkersdijk ging met zijn team aan de slag en toverde de lappen om tot prachtig doorgestikte quilts met verschillende prints.

Scharrelkrukjes van Arnoud DijkstraRestmateriaal bestaat niet volgens Arnoud Dijkstra. Voor elk stukje materiaal dat over blijft van een project verzint hij een nieuwe bestemming. Van het goedkope underlayment – verlijmde dunne lagen hout – bouwde hij voor een project een kastsysteem en hij legde er een visgraatvloer van. Het hout dat overbleef zette hij om tot krukjes. Wat daar weer van over bleef werden tafeltjes of kisten. Geen stukje hout blijft onbenut en op deze manier krijgt een ondergewaardeerd materiaal als underlayment nieuwe allure en bovenal: duurzaamheid.

Meck lamp van Kranen/GilleOerhollandser dan de weckfles wordt het bijna niet. In elk huishouden is er nog wel eentje in de voorraadkast of op zolder te vinden. Hartstikke slim dus om iets te verzinnen waardoor die suffe glazen pot ineens een eyecatcher wordt. Jos Kranen en Johannes Gille waren zo intelligent en door de potten te zandstralen en op een keramiek, industrieel onderstel te plaatsen ontstaat de Meck lamp, een echte design must-have.

Hockenheimer van NJU StudioJe kunt het natuurlijk helemaal aan de ontwerper overlaten om iets moois te maken van oude meuk, maar met deze kruk kun je zelf ook een steentje bijdragen. Oude magazines - vaak te mooi om weg te gooien – krijgen een tweede leven als zitting van bijzetter Hockenheimer. Met leren riemen snoer je de Residences/Elegances/Winfelifes op de beukenhouten onderkant en klaar is je persoonlijke zetel.

Lees ook:
Hotspots in het Rotterdamse
Welk behangtype ben jij?
Interieurtrend bamboe
Verslag Residence Masterclass Mart Visser
5x parfum in huis
Tips voor het kopen van vintage design
Concept Gallery Thonet
Geliefd: Ardmore Collectables
Mid-Century Modern
De mooiste ijssalons
Reinders' nieuwe parel
Hutspot 2 Amsterdam


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
1/6
WASSENAAR
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 5.900.000 k.k.
3/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
4/6
Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
5/6
WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

BLARICUM
Prijs op aanvraag
1/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
OUD-BEIJERLAND
€ 1.199.000
4/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag