10 juli 2014

De effecten van kleur

6x positieve gevolgen van het juiste kleurenpalet

De effecten van kleur in huis: 6x positieve gevolgen van het juiste kleurenpalet
Ben je ontevreden over je interieur? Grote kans dat er iets niet klopt in het kleurenpalet. Kleur doet meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Zes positieve effecten van kleur in je interieur op een rij.

De positieve effecten van juist kleurgebruik

Gebruik de juiste kleuren en je zult merken dat het effect heeft op de sfeer in een ruimte en zelfs op je gemoedstoestand. De positieve gevolgen van kleur op een rij:

1. Een positief effect op je gezondheid

Door kleuren te gebruiken waar je je prettig bij voelt, voel je je fijn in je eigen huis. Wanneer je je volledig op je gemak voelt thuis kun je er goed ontspannen en kan je er tot rust komen.

2. Warmere of koelere temperatuur ervaren

Het gebruik van bepaalde kleuren heeft effect op de manier waarop je de temperatuur ervaart. Koele kleuren zijn de kleuren met een blauw-zilvere basis, zoals groen, blauw en paars. Warme kleuren hebben een basis van geel-goud en laten een ruimte warmer aanvoelen. Denk aan de kleuren van hout, karamel en kaneel, zoals schakeringen van rood, geel en oranje.

Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat koele kleuren standaard voor een kil en afstandelijk interieur zorgen. Je dient altijd rekening te houden met het soort licht dat naar binnen valt. De stelregel is als volgt: Koele kleuren pas je toe in ruimtes met warm licht. Warme kleuren komen daarentegen beter tot hun recht in ruimtes met koel licht. (Lees meer over de effecten van kleur en licht in het artikel Licht en kleur in het interieur >>)

- 10 keer eenvoudig kleur aanbrengen in huis >>
- Zo werkt het kleurengamma >>
- 15 interieurstijlen >>

3. Een ruimte groter laten lijken

Door te werken met donkere en lichte kleuren op de muren, laat je een ruimte hoger of lager, smaller of breder lijken. Slapen in een kleine, bedompte ruimte is onprettig en heeft een negatief effect op je nachtrust, terwijl een woonkamer ter grote van een balzaal eenzaam kan aanvoelen. Hoe je met kleur en optische effecten kan werken, lees je in het artikel De effecten van kleur op een ruimte >>.

4. Goede nachtrust

Felle en heldere kleuren zetten aan tot actie. Vermijd deze kleuren daarom in de slaapkamer. Kies in de slaapkamer liever voor kleuren die kalmerend werken. Denk aan pastelkleuren en aan (licht)blauw, groen, paars, roze en roomwit. Van blauw wordt zelfs beweerd dat het de kleur van vrede en dromen is en dat het ontspanning en slaap bevordert. Groen geeft een harmonieus gevoel, omdat het ons intrinsiek doet denken aan de natuur. Daarom werken frisse natuurtinten en aardetinten ook goed; deze creëren een feeling met de natuur. Overigens zijn deze goed te combineren met natuurlijke materialen, zoals hout in de meubels en katoen in de lakens. Van lichte tinten roze en oranje is bekend dat het liefde en comfort stimuleert.

Welke kleur je ook kiest in de slaapkamer, kies voor een rustige kleurschakering die je in de hele kamer toepast. Het plafond kan eventueel een tint lichter, om wat meer hoogte te creëren. Lees ook wat de indeling van de slaapkamer doet voor een goede nachtrust >>.

5. Positief effect op je relatie

Kleur en licht kunnen een positieve uitwerking hebben op je relatie. Hoe anders ervaar je een diner aan tafel in warme kleuren met kaarslicht, in vergelijking met een etentje onder een felle tl-buis? Door mysterie in een ruimte te brengen creëer je romantiek in een kale, saaie ruimte. Denk aan warme kleuren, gedempt licht en drukkere dessins.

6. Energie boost

Rood is de kleur van de energie: levenskracht, macht, vuur en ambitie. De kleur rood is stimulerend en opwindend en staat voor seksualiteit, strijdlust en openheid. Kies eerder voor elementen van rood, die je bijvoorbeeld laat terugkomen in kussens of andere accessoires. Ook in de keuken doet deze kleur vol energie het goed.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
1/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
2/6
ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
3/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
4/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
5/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DAARLERVEEN
€ 620.000
1/5
DRUNEN
€ 3.650.000
2/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
HARDENBERG
€ 629.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.