16 juli 2014

Dit zegt je favoriete kleur over jou

De betekenis van kleur

Kies je favoriete kleur
Iedereen heeft wel een favoriete kleur, of meerdere. Maar waar staan de kleuren eigenlijk voor en wat zegt je lievelingskleur over je persoonlijkheid?

Kleur en persoonlijkheid

Elke kleur heeft zo zijn betekenis. Daarom zegt de kleur van je voorkeur veel over je persoonlijkheid. Door in je interieur kleuren toe te passen waar je je prettig bij voelt, creëer je een sfeervolle omgeving die bij je past. Als koraalrood bijvoorbeeld je lievelingskleur is, hoeft dit niet te betekenen dat je grote oppervlaktes als muren in deze kleur hoeft te verven. Je kan ook kiezen voor interieuraccessoires of andere accenten in deze kleur. Lees ook het artikel 7 onverwachte kleurencombinaties voor in huis voor wat extra inspiratie. Ook helpt het kleurengamma bij het kiezen voor de juiste basiskleur in je interieur.

Is wit jouw favoriete kleur?

Wit mag dan officieel geen kleur zijn, toch noemen we het een kleur. Wit vormt de basis van vele interieurs en is ideaal om mee te combineren. Houd je van wit? Dan ben je waarschijnlijk een opgeruimd en perfectionistisch persoon. Daartegenover staat dat je besluiteloos en verlegen kan zijn. Door wit in het interieur toe te passen creëer je rust en ruimte. Een overschot aan wit kan voor een klinisch effect zorgen. Dit kan je voorkomen door niet voor spierwit te kiezen, maar voor voor een andere tint wit. Liefhebbers van wit zullen waarschijnlijk ook gecharmeerd zijn van de wolkentrend, wit & sereen op tafel en dit frisse interieur in Zweden.

Ook interessant: Basistips en valkuilen bij het gebruik van licht en kleur in het interieur

Is zwart jouw favoriete kleur?

Zwart mogen we, net als wit, officieel geen kleur noemen. Dat terwijl zwart bij velen de boventoon voert in kledingkast en interieur. Liefhebbers van zwart zouden van mysterie houden en wellicht ook van de donkere kant van het leven. Maar ook mensen met een ingetogen, elegante smaak of zij die voor de veilige weg kiezen hebben een voorkeur voor zwart. De donkere tint werkt contrasterend met felle of juist lichte kleuren. Daarom werkt het ook zo goed in het interieur. Omdat mensen licht nodig hebben, wordt het gebruik van teveel zwart afgeraden. Dit kan een negatief effect op je gemoedstoestand hebben. Bekijk ook hoe matzwart in de keuken tot zijn recht komt, en hoe je te werk gaat met licht en kleur in het interieur.

Is blauw jouw favoriete kleur?

Blauw, van baby- tot diep en donker, roept rust op. De kleur stimuleert de geest. Mensen die blauw als lievelingskleur aanwijzen, zijn vaak verstandig en evenwichtig. Ze houden van rust en regelmaat en zijn vaak gevoelig, sociaal en behulpzaam. Blauw in het interieur hoeft absoluut geen verkeerde keuze te zijn. Denk aan blauw in de slaapkamer, vanwege het rustgevende effect. In de keuken is een blauwtint een minder slimme zet. Blauw schijnt de eetlust te remmen! In dit vakantiehuis zie je hoe blauw een hoofdrol kan spelen in een interieur,

Lees ook Kleuradviezen voor de vloer en ruimtelijke effecten.

Is geel jouw favoriete kleur?

De ene tint geel is de andere niet. Denk aan het grote verschil tussen felgeel, dat tegen fluor aanloopt, en okergeel. Ondanks dat het beiden tinten geel zijn, zullen ze een heel ander gevoel oproepen. Toch kan je zeggen dat geel de geest stimuleert en dat mensen wiens lievelingskleur geel analytisch zijn ingesteld. Doorgaans houden zij van vooruitgang, reizen en afwisseling. Geel in het interieur kan zorgen voor frisheid. Dan dien je wel de juiste kleur te kiezen. Een bruinige kleur geel kan stoffig overkomen. Okergeel is een kleur die terug is uit de jaren zeventig. Tegenwoordig niet in combinatie met bruin, donker oranje en groen, maar met matzwart, wit en houttinten. Geel en andere bijzondere kleurcombinaties bekijk je in het artikel voeg wat kleur toe aan je interieur.

Is rood jouw favoriete kleur?

Rood is misschien wel de meest krachtige kleur die er is. Rood wordt snel waargenomen en heeft daardoor een alarmerende werking. Bovendien heeft grote invloed op de gemoedstoestand. Rood staat voor liefde, passie en vitaliteit. Is rood jouw lievelingskleur? Dan ben je waarschijnlijk geen muurbloempje. Eerder ben je vitaal krachtig, gepassioneerd en vastberaden. Misschien zelfs wat vurig in je manier van communiceren. In het interieur is deze vurige kleur het meest voor de hand liggend in de keuken. Rood wekt namelijk de eetlust op! Vermijd rood als basiskleur in de kamers waar je tot rust wilt komen, zoals in de slaap, huis- en badkamer. Rood toepassen in je interieur? Doe dat op een slimme manier en pas daarbij het kleurengamma toe.

Ook interessant:

Is paars jouw favoriete kleur?

Ben jij een liefhebber van paars? Dan ben jij een open-minded persoon en waarschijnlijk creatief en misschien ook spiritueel. Qua persoonlijkheid zijn paars-lovers vaak introvert en melancholisch. In huis kan paars van toegevoegde waarde zijn in ateliers en werkkamers. Heb je een ruimte waarin je mediteert of yoga-oefeningen uitvoert? Dan is het raadzaam paars toe te voegen aan het kleurenschema. Inspiratie nodig voor een spiritueel interieur? Kijk binnen bij de mooiste yoga retreats


Lees ook het artikel De vijf 'noten' van een goed interieur, over de elementen waarmee je een interieur samenstelt.


Is groen jouw favoriete kleur?

Wie zegt groen, die zegt leven, vrede en natuur. Mensen zijn gebaat bij een groene omgeving, heel simpel, omdat het hen aan de natuur herinnert. Liefhebbers van groen zijn vaak rustig van aard, ze zijn betrouwbaar en echte familiemensen. Vanwege het feit dat groen in ons onderbewuste de connectie met de natuur maakt, werkt de frisse kleur rustgevend. Daarmee is het een geschikte kleur voor het interieur van bijvoorbeeld een kinderkamer. Voor een ruimte waar nagedacht moet worden is groen niet verstandig. Groen remt het analytisch vermogen.

Foto boven: Fermliving.com


Interieurinspiratie

- Tips voor een klein appartement
- Blauw in de hoofdrol
- Jaren 80 appartement herontdekt
- Crispy, light & fresh. Inspirerend interieur in Gothenburg
- Het stijlvolle interieur van Filippa Knutsson >> (van modemerk Filippa K)
- Hotelkeuze van Residence in rio de Janeiro
- Interieur van nieuwe winkel Sissy Boy

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
1/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
2/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
3/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
4/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
5/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DAARLERVEEN
€ 620.000
1/5
DRUNEN
€ 3.650.000
2/5
HARDENBERG
€ 629.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.