16 september 2014

Geclusterde verlichting in huis

Vijf tips om het goed toe te passen in eigen interieur

Vijf tips voor geclusterde verlichting in huis
Verlichting in een interieur is heel belangrijk. De lampen die je kiest, zijn bepalend voor je interieurstijl. Het maakt nogal een verschil of er een tl-buis in je woonkamer hangt of een gezellig gedempt sfeerlicht. Geclusterd licht is een grote trend in de interieurwereld, maar hoe pas je dit goed toe in je eigen huis? Residence geeft vijf tips.

1. Sfeer creëren met schaduwen

Lampen zeggen veel over de sfeer in huis. Niet alleen de vorm, maar ook de structuur en de schaduwen zijn aandachtspunten. Geclusterde verlichting kan een aparte sfeer creëren. Bestaande lichtomstandigheden spelen een grote rol bij deze lampen. Zo lenen donkere kamers zich goed voor een installatie die een massa van schaduwen creëert, terwijl warmer licht juist mooi is in helderdere ruimtes. Lees ook hoe natuurlijk licht effect heeft op gekozen kleuren in het interieur.

Kijk dus goed naar de ruimte waar je mee te maken hebt. Kies voor een lampeninstallatie met veel structuren die schaduwen creëren als je een donkere kamer hebt en ga voor neutraler licht als je een lichte kamer hebt. Hieronder zie je links een donkere kamer met lampen van het merk Graypants die voor een bijzonder schaduweffect op de muur zorgen. Op de rechterfoto is een lichte kamer te zien met de lamp Smoke Nadine Cluster.


2. Speel met licht en ruimte

Je kunt op verschillende manieren lampen clusteren. Zo kun je ze dicht bij elkaar hangen om een knusse, intieme ruimte te creëren. Wil je juist liever een grote ruimte benadrukken dan kun je de lampen verder van elkaar af hangen. Heb je een hoog plafond, dan kun je ook spelen met hoogte door het creëren van hoogteverschillen.

3. Ga na wat de functie van de kamer is

Bedenk altijd goed wat je wilt benadrukken in een kamer. Wil je graag dat de eettafel een centraal punt in huis is? Hang dan een groepje lampen als eyecatcher boven de tafel. Zo benadruk je de functie van de kamer op een plezierige manier. Een lamp moet namelijk niet voor afleiding zorgen als dat niet de bedoeling is. Wel is goede verlichting een mooie manier om gevoel en samenhang in een kamer te creëren. Lees ook de tips voor verlichting in de woonkamer en verlichting in de slaapkamer.

Kijk hier voor basistips en valkuilen voor licht en kleur in het interieur.

4. Werk met verschillende vormen

Als je met verschillende vormen lampen werkt, vallen de verschillende designs goed op. Dit zorgt voor een speelse uitstraling in het interieur. Voeg een beetje ruimte tussen de lampen om de eigenschappen nog meer te benadrukken.


5. Denk na over de kleur van de lamp

Elke lamp heeft een eigen spectrum aan kleur en helderheid. Het is belangrijk om hier bij stil te staan, aangezien elke ruimte een gevoel meegeeft. Zo heb je in de woonkamer meer behoefte aan warm licht, terwijl achter je bureau een helder licht juist gewenster is. Niet alleen de peer heeft hier invloed op, ook het design van de lamp is hierbij belangrijk. Zo geeft de koperen lamp van Tom Dixon (hierboven rechts) warm licht, terwijl de Modius van het Amerikaanse designduo Graypants helder licht geeft (hierboven links).

Bekijk ook het artikel over de effecten van kleur op een ruimte.

Beelden: Pinterest, Graypants.com, Yann Deret.
Bron: Tomdixon.net

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AERDENHOUT
€ 2.695.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
2/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
3/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
4/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
5/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
EINDHOVEN
€ 1.595.000
2/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.