07 oktober 2014

10x kunst voor thuis aanschaffen

Meer kunst in huis? Residence geeft tips!

Kunst in huis? Residence geeft 10 tips voor de aanschaf van kunst voor thuis
Door je huis te decoreren met unieke werken waar je een bepaald gevoel bij hebt, creëer je een karakteristiek en persoonlijk interieur. Vind je het lastig keuzes te maken als het gaat om kunst in huis? kunst kopen is een kunst, die iedereen onder de knie kan krijgen!

Verfijnd interieur met kunst

Kunst geeft een huis energie en elegantie. Wanneer je echt verfijnde interieurs bekijkt, valt op dat ze stuk voor stuk originele kunst aan de muur hebben hangen. Dit hoeft overigens niet direct te betekenen dat het de duurste schilderijen of beeldhouwwerken zijn. Originele kunst kan je ook in je directe omgeving vinden. Klop eens aan bij die creatieve buurvrouw, stop een tekening van je kind in een mooie lijst of cluster vondsten die je tijdens vakanties verzamelde. Bekijk je interieur als een leeg canvas, dat je kan gebruiken om je creativiteit en persoonlijkheid te uiten. Je favoriete kunstwerken in huis ondersteunen dit.

10 tips voor kunst in huis

Kunsttip 1: Lijst kunst in

Door kunstwerken als tekeningen, schilderijtjes of foto's in te lijsten, ziet het resultaat er negen van de tien keer een stuk mooier en exclusiever uit. Helemaal als je kiest voor een kwalitatieve lijst, haal je het kunstwerk dat erin zit flink omhoog.
Bekijk hier op welke mogelijke manieren je allemaal je kunst kunst inlijsten!

Kunsttip 2: Plaats grote schilderijen zonder frame op een ezel

Uitzondering op bovenstaande tip om kunst in te lijsten gooien we net zo snel weer over de balk als het gaat om echt grote schilderijen. Denk aan indrukwekkende kunstwerken met dikke klodders verf, die komen minstens zo goed tot hun recht op een ezel op een centrale plek in huis. Scheelt gelijk flink in de portemonnaie, want grote lijsten zijn doorgans prijzig.

Kunsttip 3: Schaal is key

Je mag best verschillende soorten kunst in huis combineren, zolang je maar rekening houdt met schaal en kleur. Een groot zwart-wit schilderij combineert goed met een houtskooltekening of een ingetogen schilderij. Overigens mag je best verrassen met verschillende afmetingen en vormen.

Kunsttip 4: Maak een kunstcollage

Een grote lege muur komt tot zijn recht met een collage aan kleine kunstwerken. Vaak werkt dit beter dan één groot werk, omdat dat soms een museumeffect veroorzaakt. Extra verrassend is de collage als je schilderijen en fotografiekunst combineert met staande of hangende objecten. Lees hier meer over in het artikel Kunst ophangen en neerzetten.

Kunsttip 5: Klassiek versus modern

Kunst in huis hoeft niet altijd in één stijl te zijn. Juist door het contrast op te zoeken, kan je verrassen. Heb je een klassiek huis, met originele ornamenten? Werk met moderne kunst (Kijk binnen bij dit klassieke interieur met moderne touch). Andersom geldt ook: een nieuwbouw huis krijgt een warmer karakter met klassieke kunst.

Kunsttip 6: Haal je inspiratie overal vandaan

Kijk in interieurmagazines, galerieën, de inrichting van hotels en interieurs om inspiratie op te doen voor het toepassen van kunst in huis. Inspiration is all around!

Kunsttip 7: Stel kritische vragen

Twijfel je over het aldanniet aanschaffen van een kunstwerk voor thuis? Vraag jezelf hardop af wat het werk met je doet. Raakt het je, of rakelt het herinneringen op? Wanneer het werk meer voor je betekent dan slechts esthetische schoonheid is de kans een stuk groter dat je niet op korte termijn uitgekeken raakt. Meer hierover? Leer meer over de rol van kunst in huis.
Meer hierover? Leer meer over de rol van kunst in huis.

Kunsttip 8: Plaats het in gedachten in je interieur

Het zou niet de voornaamste reden moeten zijn om kunst voor thuis te kopen, maar denk aan je interieur. Passen de kleuren, de afmetingen en de vormen van het werk dat je op het oog hebt bij je interieur? Houd de balans tussen toon, inhoud, kleur en vorm in ogenschouw als je op het punt staat kunst in huis te halen. Voorbeelden nodig? Kijk binnen bij interieurs met kunst in de basis

Kunsttip 9: Kies een thema

Ben je een startende kunstverzamelaar, beken dan kleur en ga voor een thema. Dit kan in de vorm van een kunstvorm, een genre, een collectie werken van kunstenaars uit een bepaalde stroming of zelfs op kleur. Door op deze manier te werk te gaan creëer je een evenwichtige en logische kunstcollectie.

Kunsttip 10: Haal alleen mooie kunst in huis

Door alle tips en regels over kunst voor thuis kopen, zou je bijna vergeten waar het om draait: Haal alleen kunst in huis dat je mooi vindt. Er zijn genoeg prachtige en persoonlijke interieurs te vinden, waarbij alle goedbedoelde tips rechtstreeks in de prullenbak zijn gegooid en waarbij de eigenaar volledig intuïtief te werk is gegaan. Misschien wel de belangrijkste regels is dus eigenlijk: ga puur op je eigen gevoel af!

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 2.586.000 v.o.n.
1/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
2/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
3/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.695.000 k.k.
4/6
HEDEL
Prijs op aanvraag
5/6
BLARICUM
€ 2.765.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

BUSSUM
€ 1.750.000
1/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
2/5
DOMBURG
Prijs op aanvraag
3/5
AMSTERDAM
€ 750.000
4/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
5/5

Nieuw aanbod

Turfstraat 36
SPRUNDEL
€ 989.000 k.k.
Hageveld
HEEMSTEDE
€ 1.249.000 k.k.
Domburgseweg 26
DOMBURG
Prijs op aanvraag