14 oktober 2014

In drie stappen kunst in huis

Van uitzoeken tot ophangen

In drie stappen kunst in huis. Van uitzoeken tot ophangen.
Het uitzoeken van kunst voor thuis is leuk, maar ook spannend. Vooral als je een beginner bent op dit gebied. Volg de volgende drie stappen en ontdek welke kunst in huis je gelukkig maakt, ook op langere termijn.

Kunst in huis

1. Verdiep je in het aanbod

Kijken, kijken, kijken! Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rondkijkt wat het aanbod aan kunst is. Buiten bezoekjes aan musea en galerieën, bekijk je kunst bij exposities in de buurt (in grote steden zijn ze vaak op centrale pleinen te vinden), non-profit galerieën en bij publieke ruimtes als banken, restaurants en bibliotheken. Uiteraard is internet ook een enorme inspiratiebron als het gaat om het toepassen van kunst in huis. Hier heb je de mogelijkheid heel specifiek te zoeken, zoals naar fotografiekunst, impressionistische kunst, bronzen sculpturen of abstracte schilderijen. Lees ook deze 10 tips voor kunst voor thuis kopen.
Bezoek online kunstveilingen. Een geweldige plek om kunst voor in huis te zoeken zijn online veilinghuizen. Houd hierbij je ogen open voor kunstenaars die zelf hun werk presenteren. Vaak zijn hier de beste deals te behalen, aangezien je direct bij de bron kunt kopen. Een voordeel van dergelijke websites is dat vorige kopers feedback achterlaten op de site. Teveel negatieve comments? Dan weet je wat je te doen staat.
Bezoek kunstopleidingen. Elke grote stad heeft wel een kunstopleiding, waar regelmatig exposities van studenten te bezoeken zijn. Met een beetje geluk vind je hier een mooi werk van een jong talent, dat wellicht in de toekomst meer oplevert!


2. Kies je kunst

Bepaal de afmetingen die in de ruimte passen. Voordat je kunst in huis haalt, bepaal je de grofweg de afmetingen die het kunstwerk moet hebben. Proportie tussen kunst en ruimte zijn hierbij belangrijk. Te grote kunst kan overweldigen in een relatief kleine ruimte, terwijl te kleine werken een 'verloren' indruk kunnen maken in een grotere kamer.
Zoek balans in kleur. Zorg ervoor dat er harmonie ontstaat op het gebied van kleur. Bepaal welke twee accentkleuren in je interieur je verder wilt ondersteunen en kies voor een kunstwerk waar deze kleuren in verwerkt zijn. De kleur hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar moet wel aansluiten. Je zult zien dat het het uiteindelijk meer balans brengt in je interieur.
Kies voor kunst die aansluit qua stijl. Houd rekening met de interieurstijl bij het kiezen van kunst in huis. De makkelijkste weg: antieke lijsten voor je kunst in een antiek interieur/ moderne lijsten voor je kunst bij een modern interieur. Voor een gedurfder interieur zoek je het contrast op. Combineer dan verschillende stijlen, maar zoek dan bijvoorbeeld de connectie in vorm, kleur of materialen.
Of pas de kamer aan op je kunstwerk.
Het perfecte kunstwerk gevonden, maar matcht het niet in de kamer? Pas je interieur aan op het werk. Kunst kan prima de basis van een interieur vormen. Schuif met banken en tafels en bedenk waar in huis de kunst het best tot haar recht komt. Zo kan kunst in huis een heel belangrijke rol krijgen.


2. Kunst in huis ophangen of plaatsen

Leer meer over de rol van kunst in huis.

Geef kunst een goede plek in huis. Kunst in huis vormt alleen een toevoeging wanneer het goed staat of hangt. Stelregel is dat het centrum van een schilderij op ooghoogte hangt. Sculpturen plaats je - afhankelijk van de grootte - op de grond, een tafel of op een sokkel. Dergelijke regels zijn een leidraad, voel je vrij om hier mee te experimenteren. Zo zijn er mensen die schilderijen op het plafond van hun slaapkamer hangen. Kijk binnen bij interieurs met kunst in de basis.
Kunst als centerpiece. Plaats kunst centraal in je huis of ruimte. Hiervoor mogen andere elementen, als gordijnen, meubels en woonacessoires best wijken. Te veel kleuren, texturen en objecten zullen afleiden van de kunst in huis.
Expertimenteer! Alleen door te proberen ontdek je wat werkt en wat niet. Kunst uitzoeken en plaatsen in een kunst opzicht. Neem de tijd en je zult beloond worden met het resultaat van je mooiste kunst in huis!

Meer weten over de inrichting van je interieur? Het kleurengamma als basis van je interieur en kleur- en lichttips van een expert.

Bron: Wikihow.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
1/6
KAATSHEUVEL
Prijs op aanvraag
2/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
3/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
4/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
5/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

BUSSUM
€ 1.750.000
1/5
DOMBURG
Prijs op aanvraag
2/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
3/5
AMSTERDAM
€ 750.000
4/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
5/5

Nieuw aanbod

Turfstraat 36
SPRUNDEL
€ 989.000 k.k.
Hageveld
HEEMSTEDE
€ 1.249.000 k.k.
Domburgseweg 26
DOMBURG
Prijs op aanvraag