11 november 2014

Verbeter de inrichting van je interieur

12x tips van experts voor de beste huisinrichting

Verbeter de inrichting van je interieur. Huisinrichting verbeteren
Is je interieur toe aan een update, maar ben je zelf niet het type creatief? Leer van interior designers. Wij zetten twaalf ontwerprichtlijnen op een rij. Resultaat gegarandeerd!

Helaas bestaat er geen boek met regels over het inrichten van een huis. Wanneer interior designers werken op gevoel, wanneer ze een ruimte inrichten. Er zijn geen concrete richtlijnen voor wat ze doen. Het zijn van nature creatieve mensen, die liefde hebben voor creëren, bedenken en ontdekken. Toch zijn er een aantal grove richtlijnen die zij gebruiken, die er voor zorgen dat het resultaat van hun creatieve bevindingen ook daadwerkelijk elke keer indrukwekkend mooi is. Het zijn de handelingen die reeds hebben bewezen te werken. Beschouw deze 12 ontwerprichtlijnen als een basis voor het ontwikkelen van je eigen creatieve, persoonlijke interieurstijl. (Een extra handvat nodig? Bekijk deze 15 interieurstijlen.)

1. Verfkleur kiezen?


Doe dat pas als je al in het huis woont. Veel mensen kiezen het liefst voordat ze in een nieuw huis gaan wonen de kleuren op de muren uit. Het is logisch dat je het liefst in een vers geverfd huis binnenstapt na het toch al intensieve verhuizen. Toch is dit niet ideaal. Er zijn duizenden kleuren verf voor de inrichting van je interieur kunt toepassen. Maar deze kleuren zien er in elk huis anders uit. Simpelweg omdat de lichtbronnen variëren. Dat betekent dat de kleuren gebruikt in een binnenkijker in je favoriete interieurmagazine of in het interieur van de buren, misschien wel helemaal niet zo mooi zijn bij jou thuis. Buiten de lichtinval (waarover meer tips in het artikel Licht en kleur in het interieur), moeten de kleur op de muur ook passen bij de stoffering die je gekozen hebt, de kunst in huis, vloerkleden etcetera. Je kunt kleuren voor op de muur dus eigenlijk alleen kiezen als je spullen in huis staan.


2. Geef meubels de ruimte


Vermijd een overvolle kamer. Comfortabel wonen betekent dat er bewegingsvrijheid is. Dit is erg goed nieuws voor diegenen die met een beperkt budget werken. Je hoeft de ruimte niet op te vullen met veel meubels. Spendeer dus een groter deel van je budget aan een kleiner aantal meubelstukken van goede kwaliteit, dan veel voor weinig. Het interieur van je kamer zal er een stuk beter uitzien dan dat het is opgevuld met een verzameling aan koopjes van de vlooienmarkt. (Ben je fan van vintage meubels? Kijk dan bij de tips over het verzamelen van echte design meubels of kijk bij Scotch Collectables, sinds kort bij De Bijenkorf). Je zult zien dat wanneer meubels te weinig ruimte hebben, dat ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen.


3. Hang kunst op de juiste hoogte op

Neem galerieën en musea als voorbeeld. Je zult zien dat zij kunst op ooghoogte ophangen. Dat is in Nederland gemiddeld op 1 meter 60. Doe dat in huis ook, maar houd er rekening mee vanuit welkehoogte je naar kunst of fotografie kijkt. Bij een lage fauteuil hang je de kunst wellicht lager.

Is de kamer die je wilt inrichten hoog? Dan hebben mensen vaak de neiging kunst hoger op te hangen. Doe dit niet, kunst moet betrekking hebben op menselijke schaal, niet op die van het huis, mocht je er van willen genieten.

Twijfel je nog over waar je je kunst in huis moet ophangen? Maak foto’s van de ruimte en gebruik Photoshop. Het is opmerkelijk hoeveel een foto kan onthullen. Zo zie je al snel of een groot of klein werk op z’n plek is in een bepaalde ruimte, of dat een leeg gedeelte in een kamer misschien beter opgevuld kan worden met een mooie kamerplant.


4. Plaats meubels op de juiste manier op en om een vloerkleed

Er zijn grofweg drie manieren waarop je meubels op een vloerkleed kunt plaatsen. Alles erop. Plaats alle meubels op één vloerkleed. Daarvoor moet het vloerkleed groot genoeg zijn dat alle tafel- en stoelpoten er op passen. Deze opstelling zorgt voor een luxe effect in een kamer. Houd er wel rekening mee dat rondom het grote vloerkleed 12 tot 18 centimeter vrij is. Zo voorkom je een opgepropt geheel in de kamer.

Alles eraf. Werk je aan de inrichting van een kleine kamer, of wil je kosten besparen, kies dan een klein vloerkleed en zet stoelen en banken met de poten tegen het vloerkleed aan. Kies niet een te klein kleed, dan loop je het risico dat het als een ondergeschoven kindje erbij ligt.

Voorkant erop. Zet de voorste pootjes van alle stoelen en banken op het tapijt. Zo verbind je het geheel op een visuele manier en creëer je een goed gearrangeerde ruimte.


5. Voorkom een clichématig interieur.

Weersta de drang om teveel in één interieurstijl te denken. Sommige interieurstijlen zijn inmiddels zo bekend, denk bijvoorbeeld aan landelijke interieurs. Die kennen we inmiddels wel en missen vaak persoonlijkheid. Door voor een interieurstijl te kiezen en kunst en persoonlijke bezittingen toe te voegen bereik je het gewenste effect, zonder dat je uitkomt op een clichématig interieur.

6. Kies een focuspunt

In elke productie zijn rollen weggelegd, voor hoofdrolspelers en figuranten. Hetzelfde geldt voor design. Kies je ster en maak hier het focuspunt van de in te richten kamer van. Dit betekent ook dat andere interieuraccessoires of persoonlijke vondsten meer op de achtergrond verdwijnen. Kies bewust voor een rol aan de zijlijn en voorkom visuele ruis.

Wat kan zo’n focuspunt zijn? Originele ornamenten in oude huizen vormen vaak perfecte focuspunten. Denk aan een originele kap in de keuken in een monumentaal huis of een mooie oude schoorsteenmantel in de woonkamer. Heb je zoiets niet in je huis? Creëer het zelf; een pakkend kunstwerk in de woonkamer of een groot headboard in de slaapkamer. Wat het ook is, laat het iets zijn dat de aandacht trekt.


7. Houd rekening met zichtlijnen

Je zichtlijnen moeten vrij zijn en je moet van de ene naar de andere kamer kunnen kijken. Op deze manier verbind je de kamers met elkaar en het geeft een gevoel van bewegingsvrijheid. Om deze reden het vaak aan te raden het focuspunt tegenover de ingang van de kamer te plaatsen.

8. Kill your darlings à la Coco Chanel

Een erfstuk van een oudtante dat ooit in je bezit kwam ... Hoe graag je ook wilt, als het kunstwerk echt niet in je interieur past moet het eruit. Kill your daarlangs en verplaats het naar een andere kamer. Of naar zolder. Denk dan aan een uitspraak van van Coco Chanel. 'Before you leave the house, look in the mirror and take one thing off.’ Doe hetzelfde met de inrichting van een kamer. Less is vaak daadwerkelijk more.

9. Varieer met schaal

Wat er goed uitziet in de winkel, lijkt misschien zo groot als een olifant in de kamer die je inricht. Of je accessoire of kunstwerk valt zo klein uit dat het geen enkele betekenis heeft in het interieur. Les: Variëer altijd met schaal en proportie en vind balans. Kies bijvoorbeeld voor een eye catcher als een sunburst spiegel. Terweijl je kleinere accessoires groepeert, omdat ze individueel veel te weinig aandacht zouden krijgen. Groepeer met oneven aantallen, dat werkt prettiger dan een een even aantal aan accessoires.


10. Pas verschillende lagen van verlichting toe

Eén centraal verlichtingspunt brengt geen sfeer en is niet functioneel. Kies voor een achtergrond verlichting, die je kunt dimmen. Kies verder voor functionele en dimbare lichtbronnen. Een kunstwerk verlicht je met een spot (laat je adviseren over de kleur van de verlichting en zorg dat het licht niet te fel is. Dan weerkaatst het licht.), een stoel waar je graag in leest krijgt een leeslamp, het werkblad in de keuken krijgt een lamp boven je handen. Je wilt niet in je eigen schaduw werken.

Interior designer brengen lagen van verlichting aan om spanning en variëteit in een interieur aan te brengen. In een gelijkmatig verlichte kamer valt niks op. Markeer je focuspunt (zie tip 7) met verlichting. Doe hetzelfde met je tweede focuspunt. Algemene dimbare verlichting zorgt voor sfeer en met laaggeplaatste lampen, zoals tafellampen maak je het interieur spannend.

11. Wees moedig

Persoonlijkheid maakt een ruimte boeiend. Maak statements die bij je passen en heb plezier in het inrichten van je huis. Hoe meer je probeert, hoe mer je zult ontdekken wat werkt en wat niet. Onverwachte elementen zorgen voor drama. Een oversized kroonluchter, een ottoman met rijke bloemenstoffering, noem het maar op, het geeft een kamer charisma.


12. Geef creativiteit voorrang

Regels geven je goede richtlijnen voor de inrichting van je interieur. Toch moet je deze richtlijnen voor je interieur soms negeren. Een over-the-top interieur is niet voor iedereen weggelegd en niet iedereen zoekt een interieur dat is ingericht naar een bepaalde interieurstijl. Sommige mensen hechten meer waarde aan een praktisch en sfeervol interieur. Laat dan vooral je gevoel spreken en geef je eigen creativiteit de voorrang op de richtlijnen!

Lees meer over woonkamer inrichten:
- 10 tips voor een persoonlijk interieur
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur

Bron: Houzz.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OSS
Prijs op aanvraag
1/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
2/6
Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
3/6
AMSTERDAM
€ 3.000.000 k.k.
4/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
5/6
ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
3/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
4/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.