16 november 2014

De juiste afmetingen van een vloerkleed

Residence geeft 11 tips

Afmetingen vloerkleed
Hoe groot moet een vloerkleed eigenlijk zijn? En hoe plaats je hier je meubels op? Een aantal handige ideeën op een rij, zodat je de beste afmetingen voor jouw vloerkleed kunt kiezen.

Een veelvoorkomende vraag bij het uitzoeken van een vloerkleed is welke afmetingen het beste bij een ruimte passen. Dit blijkt voor velen een lastigere vraag dan in eerste instantie gedacht; er zijn zoveel meningen en regeltjes als het hierop aankomt. Een van de populairdere opvattingen is dat het vloerkleed een grootte moet hebben, waarbij de voorpoten van stoelen en banken binnen het vloerkleed vallen. Zo zou dan de schikking van het meubilair bij elkaar worden gebracht door het vloerkleed, waarmee er in de kamer meer eenheid gecreëerd wordt. Er bestaan echter ook veel andere opvattingen, zoals bijvoorbeeld het idee dat het juist eenheid biedt als je een afmeting kiest waarbij zowel voor- en achterpoten - en daarmee dus alle meubelstukken - binnen het vloerkleed vallen.

Nieuwe vloerkleden van Edward van Vliet en Studio Job al gezien?

Tips


Zonder echter vast te hoeven zitten aan allerlei regels voor het kiezen van de afmetingen van je vloerkleed presenteren wij elf tips, om naar eigen voorkeur, de beste grootte voor jouw interieur te kiezen.

Laat je inspireren en vind zo de perfecte afmeting voor jouw vloerkleed.

Optie 1: Voorpoten op het vloerkleed, achterpoten niet.

We beginnen bij de optie de voorpoten van het meubel op het vloerkleed te zetten, maar de achterpoten niet. Deze benadering werkt goed in meeste situaties. Het vloerkleed verbindt zo de verscheidene meubelstukken, terwijl deze ver genoeg de ruimte in reikt waardoor er een sterk gevoel van verhoudingen ontstaat.

Optie 2: Een aantal voorpoten op het vloerkleed.

Voordat we doorgaan met voorbeelden waar alle poten op het vloerkleed staan bekijken we eerst een tussenoptie; in dit interieur staan de stoelen volledig op het vloerkleed, terwijl de bank slechts met de voorpoten erop staat. Een effectieve tussenoptie bij behoefte aan een groter vloerkleed, maar gebrek aan ruimte.


Optie 3: Alle poten op het vloerkleed.

Wil je het liefst alle poten van het meubilair op het vloerkleed hebben staan? Dan is een handige tip, om voordat je de afmetingen van het vloerkleed gaat bepalen, de plaatsing van het meubilair al vast te stellen. Zo kun je, omdat je de grootte naar deze setting aanpast, uiteindelijk makkelijker de afmetingen van het vloerkleed kiezen. Wanneer alle meubels op het vloerkleed staan, is het vaak zo dat een ruimte meer een eenheid lijkt te krijgen. Mocht je daarnaar streven, dan is deze tip gemaakt voor jou.

Bekijk kleurrijke vloerkleden die als eyecatcher dienen in het interieur.

Optie 4: Geen poten op het vloerkleed.

Een optie die we zeker niet mogen vergeten is de mogelijkheid helemaal geen poten op het vloerkleed te plaatsen. Als je een vloerkleed met kleinere afmetingen in huis wilt halen, met bijvoorbeeld een opvallend dessin of veel kleur, dan is er de optie de meubels eromheen te plaatsen. Dit creëert een totaal andere look, maar staat tevens erg leuk.

Optie 5: 45 centimeter vloer tussen vloerkleed en muur.

Deze traditionele afmeting gaat al jaren mee; bij de plaatsing van een groot vloerkleed in een ruimte zie je vaak dat er een afmeting van 45 centimeter aan lege vloer tussen de muren wordt aangehouden. Deze tip is vooral heel gaaf in kamers die zijn omringt door andere kamers waarbij de ondervloer gelijk is, ter variatie in de aankleding van het interieur.

Deze tip is ook zeker succesvol in kleinere kamers. Om echter hetzelfde resultaat te creëren is het daarbij wenselijk de ruimte tussen muur en vloerkleed te reduceren naar 20 centimeter.


Optie 6: Slechts een klein aantal centimeters tussen vloerkleed en muur.

Geïnteresseerd in vloerkleden met grote afmetingen die vrijwel de gehele kamer bedekken? Kies er dan voor slechts een klein aantal centimeters tussen muur en vloerkleed te houden. Hierbij bereik je een traditionele look, maar maak je het toch een tikkeltje moderner omdat de grootte van het vloerkleed, en daarmee ook de kleur en het patroon van het vloerkleed, de gehele kamer definieert.

Optie 7: 30 tot 45 centimeter vloerkleed rondom het bed.

Kies je voor een vloerkleed voor onder het bed, ga er dan voor om 30 tot 45 centimeter aan voor- en zijkanten over te houden. Zo blijft de verdeling bed - vloerkleed in balans en overdekt het bed niet het gehele vloerkleed; wat zonde zou zijn. De werkelijke afmeting heeft natuurlijk alles te maken met de grootte van het bed, zo past een 45 centimeter omranding beter bij een King- of Queensize bed en 30 centimeter beter bij een kleiner een- of tweepersoonsbed.

Een andere leuke optie voor het gebruiken van een vloerkleed in de slaapkamer is het in huis halen van een vloerkleed met kleinere afmetingen. Om deze vervolgens aan het voeteneind van het bed te leggen. Zo breng je toch een beetje kleur en patroon op de vloer maar is het op een subtielere, gebalanceerde manier aanwezig.

Optie 8: 60 centimeter vloerkleed rondom de tafel.

Qua gebruiksgemak is het een stuk makkelijker om eetkamerstoelen te manoeuvreren als de afmetingen van het vloerkleed dusdanig groter zijn dan de tafel zelf. Op deze manier staan zelfs de achterpoten van de stoelen, hoe ze ook gebruikt worden, nog binnen de uiterste randen van het vloerkleed.

Optie 9: Bedek gangen of andere loopruimtes met een vloerkleed.

Wil je graag de hal, de gang of andere ruimtes waar veel gelopen wordt bedekken met een vloerkleed? Kies er dan voor om het overgrote deel van deze ruimte te vullen met vloerkleed. Dit niet alleen omdat het mooi staat of comfortabel is, maar ook met betrekking tot veiligheid. Zorg ervoor dat het vloerkleed beide voeten de ruimte biedt te lopen zonder te struikelen over de randen. Creëer je eigen sfeer in huis.


Optie 10: Combineer verschillende vloerkleden.

Weer een andere optie is het combineren van meerdere vloerkleden. Vooral in ruimtes met verschillende zitplekken is het leuk om vloerkleden, van misschien zelfs verschillende afmetingen, te combineren.

Optie 11: Speel met de opties.

Regels zijn er om ze te breken, schroom daarom vooral niet met bovenstaande opties te spelen. Het kan juist erg goed staan als niet alles volgens vastgestelde regels gaat. Een eigen draai geven aan afmetingen van vloerkleden en het daarbij plaatsen van meubilair maakt het persoonlijk en geeft een onverwachte, originele twist. Kijk daarom goed naar wat het beste in eigen interieur past, zo bereik je het snelst de look die je wellicht voor ogen had. Regeltjes of niet.

Lees meer over woonkamer inrichten:
- 10 tips voor een persoonlijk interieur
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur

Bron: Houzz.com, Pinterest.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ROZENDAAL
€ 2.750.000 k.k.
1/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 7.500.000 k.k.
3/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
4/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
5/6
MIDDELBURG
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11
  • Home-couture
  • Amsterdams penthouse
  • Thuis bij Missoni & Dsquared
  • Matthew Williamson
  • Fashion hotels
  • Juwelendossier
  • PAN-special
  • Power kunstvrouwen

Meest bekeken

HEESCH
€ 1.500.000
1/5
WOLVEGA
€ 995.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
AMSTERDAM
€ 2.980.000
4/5
AMSTERDAM
€ 3.580.000
5/5

Nieuw aanbod

Veenkade 5
MAARSSEN
€ 1.345.000 k.k.
Keizersgracht 704
AMSTERDAM
€ 3.580.000 k.k.
Honthorststraat 6
AMSTERDAM
€ 2.980.000 k.k.