12 november 2014

Don’ts bij het inrichten van een interieur

Vermijd deze 10 veel voorkomende fouten in het interieur

Leer van deze 10 veel voorkomende fouten die in het interieur gemaakt worden
Een huis inrichten is niet iets dat je elke dag doet. De een heeft er meer gevoel voor dan de ander, en er komt heel wat bij kijken. Residence zet 10 veel voorkomende fouten op een rij. Vermijd ze dan is een goede basis voor het interieur gegarandeerd!

Elk huis heeft andere ontwerpuitdagingen. Soms moet er zelfs een professional bijkomen om bepaalde hoeken leefbaar te maken, maar over het algemeen kunnen huiseigenaren het huis prima zelf inrichten. Sommige interieurs voelen niet natuurlijk aan, wat vaak met een aantal kleine aanpassingen verbeterd kan worden. Deze keer laat Residence veelvoorkomende valkuilen zien en tips om deze te vermijden.

Tien don'ts op een rij

Interieurtip 1. Don’t: meubels tegen de muur


Veel mensen hebben de neiging om meubels helemaal tegen de muur aan te zetten. De ruimte lijkt echter groter als je alles ruim opstelt, zelfs in een klein appartement. Zet de bank of stoelen dus niet tegen de muur aan, maar houd een aantal centimeters vrij. Kijk binnen in een klein appartement met veel karakter.

Interieurtip 2. Don’t: kleine, goedkope kussens in het interieur

Kussens zijn belangrijke accessoires in het interieur. Kies daarom goede kussens die langer meegaan en niet inzakken. Kussens moeten comfortabel, vol en vormbaar zijn. Er bestaan synthetische vullingen, maar deze zijn niet altijd comfortabel. Een aantal grote kussens hebben een professionelere uitstraling dan een heleboel kleine kussens. Tip: schud een kussen op om te kijken of de kwaliteit goed is.


Interieurtip 3. Don’t: muren verven in een kleur waar je niet honderd procent achterstaat


Een verfkleur maakt of kraakt de uitstraling van een kamer. Als de kleur niet goed bij het interieur past, zal het resultaat niet mooi zijn. De juiste kleur uitkiezen vergt ervaring en een creatief brein. Niet zeker van de kleur? Raadpleeg dan een professional of lees dit artikel over licht en kleur. Ook interessant: Dit zegt jouw favoriete kleur over jou.

Interieurtip 4. Don’t: besparen op verlichting


De fout die het meest voorkomt, is dat de gekozen lamp niet groot genoeg is voor de ruimte. Er wordt vaak bespaard op lampen, terwijl ze juist belangrijk zijn. Soms komen bepaalde ruimtes niet goed tot zijn recht, omdat ze nog een finishing touch missen. Dit kan in een klassiek gebouw een kroonluchter zijn of in een modern interieur een strakke lamp. Wees niet bang voor een gewaagd lichtobject. Je kunt ook verlichting clusteren voor een speels effect, bekijk de tips.


Interieurtip 5. Don’t: kleine vloerkleden in het interieur

Wanneer je meubels op een groot vloerkleed zet, lijkt een zithoek sneller een sfeervol geheel. Tip: koop een vloerkleed dat groot genoeg is, zodat tenminste de voorpoten van elk meubel in de zithoek op het kleed passen.


Interieurtip 6. Don’t: kamers van elkaar afscheiden

Laat verschillende kamers en zithoeken in elkaar overvloeien door steeds een klein detail mee te nemen in de kamer ernaast. Dit kan een bepaalde kleur of patroon zijn, maar bijvoorbeeld ook een accessoire.

Interieurtip 7. Don’t: vergeet de bekleding


Textiel is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van een huis. Het is wel nodig om het interieur af te maken. Bij grote, hoge ramen staat het bijvoorbeeld vaak kaal als er geen gordijnen hangen (al zijn de meningen hierover verdeeld!). Tip: Ga eerder voor te lange en brede gordijnen dan gordijnen die precies op de vloer hangen. Zo accentueer je de grootte van de een kamer of laat je het juist groter lijken in een kleine ruimte. Bekijk de stoffenspecial.

Interieurtip 8. Don’t: match alles


Vermijd een te matchy interieur. Het patroon van een behang moet je bijvoorbeeld niet terug laten komen in een meubelstuk of accessoire. Wel kan je in hetzelfde kleurenpalet werken, zodat alles wel bij elkaar past. Tip: varieer met verschillende materialen en patronen voor een speels interieur.

Te voorkomen fouten in de keuken

Interieurtip 9. Don’t: vergeet details

Sommige meubels hebben prachtige details. Probeer details te zien en accentueer deze. Tip: als je nog meubels moet kopen, probeer dan meubels te zoeken met bijzondere details. Deze zorgen voor een persoonlijk interieur. Weinig budget? Ga dan voor één pronkstuk die het geheel een boost geeft of ga op zoek naar vintage meubels. Tips voor een persoonlijk interieur.


Interieurtip 10. Don’t: stop met puzzelen als je niet tevreden bent

Een interieur is pas eigen als je er je fijn in voelt. Nog ontevreden over het geheel? Dan is je interieurinrichting nog niet af. Een veelgemaakte denkfout is dat een interieur altijd clean moet zijn, maar dit moet passen bij je persoonlijkheid. Waarschijnlijk moeten er nog elementen toegevoegd worden als het nog niet naar wens is. Als er teveel in een huis staat, merk je het meteen.

Lees meer over woonkamer inrichten:
- 10 tips voor een persoonlijk interieur
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur
- Veelgemaakte fouten bij de inrichting van de keuken

Bron: Houzz.com, Pinterest

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

VROUWENPOLDER
Prijs op aanvraag
1/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
2/6
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
3/6
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
4/6
BLARICUM
€ 2.997.500 k.k.
5/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

WARMOND
€ 1.425.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
3/5
AMSTERDAM
€ 3.400.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.